Sådan bruges intelligent målerdata til at skabe værdi

I løbet af de sidste 20 år har en kombination af øget urbanisering samt en voksende erkendelse af klimaændringerne medført en stigning i økonomien for ren energi. Økonomien for ren energi tager i høj grad afsæt i den igangværende udvikling af vedvarende energi, distribuerede energiressourcer og langvarig energieffektivitet på Grid Edge. Disse planer for ren energi overser ofte vigtigheden af udnytte et værktøj, der har været en del af energidistributionsnettet næsten siden starten: måleren.

Publiceret: 13. juli 2022
Nærbillede af en elmåler

Kort om Greenbird

Greenbird er en international løsning og en teknologivirksomhed med rødder i Norge. De forenkler kompleksiteten af integrationen af big data for at hjælpe organisationer med at udnytte værdien af deres data og missionskritiske anvendelser.

Greenbird blev i 2010 grundlagt med en mission om at revolutionere, hvordan energibranchen opfatter systemintegration på virksomhedsniveau.

Greenbird har hovedkontor i Oslo og har ca. 50 medarbejdere

Læs mere på deres hjemmeside: https://www.greenbird.com

Sådan bruges intelligent målerdata til at skabe værdi

Historisk set har indsamling af målernes forbrugsdata været en manuel opgave for de fleste forsyningsselskaber. Automatisk indsamling af målerdata blev indført i midten af 80'erne på baggrund af udviklingen af AMR-teknologien for vand- og energimåleenheder. I dag kan intelligente målere fjernaflæse både forbrugsdata og diagnostiske data og derefter overføre disse data til en central database med henblik på fakturering, analyse og fejlfinding. Efterhånden som intelligente målere får flere funktioner, er det vigtigt for forsyningsselskaber at forstå, hvordan denne teknologi kan spille af afgørende rolle i økonomien for ren energi. Vi vil finde ud af, hvordan brugen af intelligente målere kan videreudvikles, og hvordan de kan være med til at fremme energieffektiviteten ved hjælp Grid Edge.

Udviklingen af intelligente målere

Efterhånden som kataloget for programmer for intelligente målere udvides, har forsyningsselskaberne fundet ud af, at intelligente målere kan levere ekstremt detaljerede oplysninger om lækager, servicekvalitet, overtrædelser og endda sikkerhedsalarmer. Disse data kan, når de anvendes i forbindelse med AMI (Advanced Metering Infrastructure), bidrage til at styrke projekter for intelligent elnet, intelligente hjem, bygninger og intelligent infrastruktur og et nyt niveau af innovation i koncepter for den intelligente by.

Ifølge forskning fra Berg Insights er indførelsen af intelligente målere vokset stabilt på verdensplan, og ved udgangen af 2019 benyttede næsten 45 % af elektricitetskunderne i Europa og 60 % i Nordamerika intelligente målere. Disse tal forventes i 2025 at være over henholdsvis 70 og 80 %.

Efterhånden som vi ser en øget indførelse af intelligent måling i hele verden, viser de sig at være værdifulde kilder til data for forsyningsselskaber og deres kunder. Nogle af de måder, hvorpå intelligente målere revolutionerer data for intelligent energi, er:

  • Måling af strømkvalitet: Intelligente målere giver mere detaljerede oplysninger om strømkvaliteten. De kan registrere, når spændings- og strømbølger forårsager effektforvrængning, så forsyningsselskaber proaktivt kan spotte manglende effektivitet og minimere forholdet mellem reel og tilsyneladende strøm.
  • Data om strømforbrug i realtid: Intelligente målere tillader producent-forbrugere at få adgang til oplysninger i realtid om energiforbrug på tværs af distribuerede energiressourcer. De gør det muligt for producent-forbrugere at træffe beslutninger underbygget af data for at strømline energiforbrug og spare på den årlige el- og varmeregning.
  • Sporing af forbrugstid og energiopdeling: Forbrugere, forsyningsselskaber og forhandlere kan høste data fra intelligente målere for at opdele deres elforbrug for visse apparater og enheder. Energiforbrug kan registreres via dataanalyser og hjælpe forbrugere med at reducere forbruget og skære ned på omkostninger i spidsbelastningsperioder.
  • Fjernstyring: Intelligente aktiver kan kontrolleres og overvåges via fjernadgang, så forsyningsselskaber har et overblik i realtid over tilstanden af enheder og kan foretage fejlfinding proaktivt og dermed reducere behovet for manuelt arbejde.
  • Support af distribuerede netværk: Forsyningsselskaber kan overvåge belastningsstyring for hele deres distributionsnetværk og bruge disse oplysninger til at distribuere strøm ligeligt på tværs af netværk for at undgå nedetid.
  • Serviceskift: Producent-forbrugere kan uden problemer skifte mellem serviceudbydere ud fra præferencer mht. vedvarende energi, tariffer eller leverandørfordele.
  • Fleksible serviceydelser: Producent-forbrugere og forsyningsselskaber kan sørge for forsyningssikkerhed og effektivt opretholde en service af høj kvalitet ved at styre deres produktion og forbrug via fleksibilitet i serviceydelser.

Den nye generation af intelligente målere genererer meget anvendelige data med potentialet til at fremme økonomien for ren energi. Intelligente målere kan facilitere vigtige samtaler om forsyningsselskabets AMI-investeringer og forsyningsnettet for at gøre serviceydelser mht. energi og vand og andre forsyningsydelser renere, mere pålidelige, selvreparerende og en stor fordel for kunder.

Nøglen til at frigøre potentialet ved intelligente målere

Intelligente målere byggede oprindeligt på basal styring af forsyningsafbrydelser med lovprisning af de omkostningsbesparende fordele for at motivere til indførelse af disse målere, men forventningerne blev på ingen måde indfriet, bortset fra på faktureringsområdet. Denne tilgang levede knap nok op til cost benefit-analyserne og førte til en underudnyttelse af en virksomheds AMI, idet degraderede intelligent måling til indhentning af forbrugsdata og fakturering af kunder. Efterhånden som big data-integration og indførelsen af data lake-lagring øges, så øges skiftet mod udnyttelsen af data fra intelligente målere også til meget mere end blot fakturering og omkostningsbesparelser.

Forsyningsselskaber begynder nu at stille sig selv følgende spørgsmål: "Hvordan kan vi udnytte intelligente målere og big data til at opnå maksimal værdi for vores kunder, nå vores mål om ren energi, forbedre kvaliteten af serviceydelser og øge omkostningsbesparelserne?"

Ved at udnytte den næste generation af intelligente målere kan forsyningsselskaber behandle millioner af datapunkter i realtid og koge dem ned til vigtige indsigter, der kan handles på, og som gavner mere end bare bundlinjen. Avanceret synlighed på tværs af elnettet informerer både drift og vedligeholdelse om tilstanden af aktiver med indsigter, der kan handles på, så det er muligt at håndtere problemer, før de opstår. Når det er muligt at registrere uregelmæssigheder, inden der opstår forsyningsnedbrud eller andre skadelige systemfejl, opnår man betydelige omkostningsfordele og de proaktive kundeserviceforsyninger, der er essentielle i nutidens konkurrenceprægede landskab.

Forestil dig, at du bliver advaret om en strømafbrydelse, før kunden ringer og fortæller det. AMI giver forsyningsselskaber mulighed for at sende proaktiv kommunikation til kunder under en strømafbrydelse, eller når genoprettelsen er gennemført.

Brug af intelligente målere til at opnå en ren energiøkonomi

Fremtiden for intelligente målere afhænger af, hvordan vi vælger at optimere vores data. Brug af intelligente målere er kommet langt gennem de sidste 20 år, men de genererer en enorm mængde data, hvis potentiale endnu er uudnyttet. Når forsyningsselskaber lærer at udnytte disse data og sætter mere fokus på analyse af disse data, kan de få adgang til den reelle værdi og høste det fulde potentiale af deres intelligente målere. Efterhånden som det indføres i stigende grad på globalt plan, vil energiselskaber få brug for en arkitektur, der ikke kun administrerer big data, men også gør dem tilgængelige for de forskellige markedsdeltagere for dermed at bidrage til at fremskynde innovation og fremme energiomstillingen.

Integration af producent-forbrugere, der producerer og forbruger energi i deres hjem – med deres eget solpanel på taget for eksempel – kræver stadig fleksible serviceydelser og infrastrukturer for sideordnet handel og andre typer af muligheder for energideling. Data ligger dog traditionelt i en enkelt DSO og deles derfor ikke. Denne skadelige praksis står i vejen for at udnytte potentialet ved intelligente målere.

Værdien af intelligente målere kan øges yderligere ved at dele og forbinde distribuerede datakilder – inklusive data om vejret, elnettet, forbrug, tariffer og meget mere. Ved at muliggøre stigninger i fællesskabsdrevne platforme kan forsyningsselskaber udnytte en platform til deling af data med markedsdeltagere og understøtte producent-forbrugere i deres indsats for at producere vedvarende energi.

Vores partnerselskab, Greenbird, har omdefineret, hvor hurtigt datadrevet innovation kan realiseres med sin unikke tilgang til dataintegration og -klargøring, så serviceydelser for distribueret energi samles på et enkelt energidatanet. Det har de formået ved hjælp af KMD Utilihive, en integrationsplatform og data lake, der er bygget til digitale forsyningsselskaber. Den tilbyder en virksomhedsarkitektur, der kan udnytte det fulde potentiale af intelligente målere, IoT og Grid Edge-enheder og muliggøre bæredygtig vækst.

Kontakt

Portræt af Jonas Højer, Senior Sales Specialist i Energy Solutions Sales, KMD

Er du interesseret i at høre nærmere om, hvordan vi kan hjælpe netop jer? Så kontakt Jonas Højer, Senior Sales Specialist, KMD, for en uforpligtende snak.

Utilihive®

Med Utilihive® fås en revolutionerende integrationsplatform, der sætter forsyningsselskabet i førersædet ved at reducere afhængigheden af traditionelle systemintegratorer.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om energi og forsyning. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her