Ældre par med tablet

Det er med royalt stjernestøv, når det officielle Danmark i næste uge står bag et erhvervsfremstød i Sverige. For KMD er det en oplagt chance for at vise mulighederne for de digitale sundhedsløsninger frem for svenskerne.

Hvorfor skal man møde op hos sin vejleder på kommunen, hvis man hjemme kan vise et problem på video eller sende sine oplysninger om genoptræningen direkte til fysioterapeuten via nettet? Det kan man allerede mange steder i Danmark, og nu skal brugen af såkaldt telemedicin eller virtuel vejledning også udbredes i Sverige.

Det er et af målene for KMD, som i næste uge deltager i det store svenske eksportfremstød, som får både kongelig og politisk opbakning.

Telemedicin dækker over muligheden for at levere sundhedsydelser på afstand ved hjælp af digitale løsninger. Det kan fx være videosamtaler med en læge eller muligheden for at støtte patienter i at håndtere deres egen sygdom ved at indsende egne målinger og observationer.

Langt mellem myndighed og borger i Sverige

For Mette Kaagaard, som er direktør for Borgernære Serviceløsninger i KMD, er telemedicin et oplagt produkt at eksportere til vores svenske naboer.

”Danmark er længere fremme end Sverige med anvendelsen af telemedicin og digitalisering af sundhedssektoren generelt, og vi kan dele ud af erfaringerne fra Danmark. Sverige er et geografisk stort land, hvor der kan være langt mellem myndighed og borger,” siger Mette Kaagaard.

”Sverige lægger desuden – ligesom Danmark – vægt på velfærd, og telemedicin kan både øge servicen til borgerne og holde udgifterne til sundhedsvæsenet nede,” tilføjer hun.

Kronprinsparret støtter fremstødet

I Danmark har man gode erfaringer med den telemedicinske løsning KMD Viva, som 30 kommuner og flere regioner allerede bruger.

”I Danmark er vi allerede godt i gang med at udbrede telemedicin, og det er vores samarbejde med Horsens Kommune et godt eksempel på. Horsens Kommune har siden 2011 arbejdet med videokonsultationer, og i dag har cirka 160 borgere, som primært er misbrugere, løbende videosamtaler med deres kommunale fagfolk,” siger Mette Kaagaard.

Det er D.K.H. Kronprinsparret, som leder det officielle danske erhvervsfremstød i Sverige under temaet ”Liveable Scandinavia”, som også får støtte af bl.a. den danske ambassade i Stockholm, Dansk Industri, Landbrug og Fødevarer, Dansk Erhverv og VisitDenmark. Det har derfor været oplagt for KMD at deltage.

”KMD har en strategi om at bevæge sig ud over de danske grænser og sælge vores løsninger til resten af Norden. Danmark er det mest digitaliserede land i EU, og KMD har sin andel i digitaliseringen af den offentlige sektor. Vores brede erfaring vil vi gerne anvende i vores nordiske nabolande, der på mange måder minder om os,” siger Mette Kaagaard, som ser frem til den svenske mulighed.

Borgeren skal være i centrum

”Jeg glæder mig til at møde en masse spændende fagfolk og høre, hvilke problemstillinger, der fylder mest i Sverige. Men også hvordan vi i KMD kan hjælpe med at løse dem. Når vi taler sundhed og digitalisering, så fungerer det kun, hvis borgeren er i centrum. Heldigvis skal vi derfor også ud og se den virkelige verden: Vi skal besøge Karolinska Sygehus og et demens-plejehjem, og begge besøg har jeg store forventninger til. Det bliver nogle tæt pakkede dage med netværk, paneldebatter, messeaktiviteter og besøg – alt sammen drysset med royalt stjernestøv og politiske topfolk,” siger Mette Kaagaard.

Det officielle danske erhvervsfremstød i Sverige starter på mandag, hvor dagen ender med en officiel middag med deltagelse af D.K.H. Kronprinsparret, og slutter onsdag.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer fra den offentlige sektor direkte i din indbakke.

Tilmeld dig her