Det sker ofte, at danske læger mangler information om deres patienter, når de ankommer til en konsultation. For borgere, som har hyppig kontakt til sundhedsvæsenet, gælder det, at over halvdelen ofte skal give de samme informationer igen og igen. Det viser en ny undersøgelse fra KMD Analyse.
Som patient i sundhedsvæsenet kan man til tider opleve sig som en papegøje, der igen og igen bliver bedt om at gentage de samme sætninger. Det sker, når man skal gentage oplysninger, fordi man er havnet hos en ny læge, en ny afdeling eller et nyt hospital.
Det er en oplevelse, som de danske læger alt for godt kan genkende. For cirka hver fjerde læge oplever ofte eller ved hver konsultation, at de mangler information om deres patienter. Det gælder derfor, at både læger og borgere oplever en manglende sammenhæng og deling af data på sundhedsområdet. Det viser en ny rapport fra KMD Analyse, som er bygget på surveys blandt borgere og læger.
”Analysen viser, at det langt fra er en selvfølge, at din læge har de tilstrækkelige data om dig, når du medvirker i en konsultation. Og det er tankevækkende, at knap hver tredje hospitalslæge tilkendegiver, at de ofte eller ved hver konsultation mangler data om patienten,” siger Mette Louise Kaagaard, som er direktør og øverste chef for sundhedsområdet i KMD.
Problemet med den manglende sammenhæng er særligt udbredt for de danskere, som er i hyppig kontakt med sundhedsvæsenet, fx på grund af kronisk sygdom eller længerevarende sygdomsforløb. Her oplever over halvdelen af patienterne, at de har været nødt til at afgive de samme oplysninger til forskelligt sundhedspersonale.
Den dårlige sammenhæng kan få alvorlige konsekvenser for patienterne, så adgangen til data er helt essentiel i behandlingen af patienter. Det mener paraplyorganisationen for patient- og pårørendeforeninger i Danmark, Danske Patienter.
”Rigtig mange patienter får behandling på tværs af sektorer og specialer. Faktisk har 1,2 millioner danskere mere end én sygdom. Og her er det essentielt, at de sundhedsprofessionelle kan få adgang til data om patienten for at kunne give den bedste behandling. Den dårlige sammenhæng mellem sektorerne resulterer i en række fejl, der kan få alvorlige konsekvenser for patienterne,” siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter.
Jeg er i høj grad enig med flertallet af lægerne i, at det er et problem, der skal løses. Datadelingen er i dag ikke god nok
For sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er der da heller ingen tvivl om, at det bør være langt nemmere for læger at få adgang til data om deres patienter fra andre dele af sundhedsvæsenet.
”Jeg er i høj grad enig med flertallet af lægerne i, at det er et problem, der skal løses. Datadelingen er i dag ikke god nok. Mange læger, sygeplejersker og andre sundhedspersoner har simpelthen ikke de informationer, de skal bruge for at sikre den bedst mulige behandling,” siger Ellen Trane Nørby til Dagens Medicin, som KMD Analyse har samarbejdet med i udfærdigelsen af analysen.
”Tallene understreger behovet for, at vi får lavet opdateret lovgivning på området,” siger sundhedsministeren, som kommer med et udspil på området i løbet af efteråret.
Ellen Trane Nørby har især fra lægerne solid opbakning til en politisk beslutning om at fremme øget datadeling i sundhedssektoren. 67 pct. af lægerne mener således, at der fra politisk hold bør gøres noget ved problemet, mens befolkningen er helt splittet i spørgsmålet. Præcis 50 pct. af danskerne ønsker sig således et politisk initiativ på området.
Du kan læse hele rapporten ”Population Health Management – Deling af patientdata” fra KMD Analyse her.