Robot der holder forskellige ting i mange arme

De danske kommuner har i høj grad fingeren på pulsen, når det gælder brugen af ny teknologi som softwarerobotter, kunstig intelligens og chatbots. Det viser en ny KMD Analyse.

Virkelighedens robotter er meget andet end de store maskiner, der bygger vores biler – for slet ikke at tale om fiktionens robotter som den gyldne robot C-3PO fra Star Wars. For robotter anno 2018 lever i høj grad et usynligt liv inde i computerne.

Det er disse arbejdsomme softwarerobotter, som danske kommuner i den grad har kastet deres kærlighed på, fordi de kan understøtte administrative funktioner, automatisere manuelle opgaver og flytte store mængder af data mellem it-systemer. Det viser en ny undersøgelse af kommunernes it-udvikling foretaget af KMD Analyse, som afslører, at hver fjerde kommune allerede har implementeret softwarerobotter.

”Kommunerne er langt fremme med innovativ teknologi, som viser nye veje for udviklingen af den offentlige sektor i Danmark. Softwarerobotter er ukendte i den brede offentlighed, men hos kommunerne har de fået en stor betydning i disse år,” siger KMD’s teknologidirektør Hans Jayatissa.

Kommunerne er langt fremme med innovativ teknologi, som viser nye veje for udviklingen af den offentlige sektor i Danmark. Softwarerobotter er ukendte i den brede offentlighed, men hos kommunerne har de fået en stor betydning i disse år

Hans Jayatissa, teknologidirektør, KMD

”Tallene i rapporten viser, at de danske kommuner allerede har taget softwarerobotterne til sig og i de kommende år vil tage dem endnu mere i brug. Kommunerne har fingeren på pulsen og orienterer sig mod de nyeste teknologier,” understreger han.

Begejstringen for de usynlige robotter er ikke til at skjule i Horsens Kommune, hvor programleder for udvikling Mads Lund Torslev kalder det en spændende udvikling, som han følger nøje.

”Vi har implementeret flere softwarerobotter, og der er flere på vej. Robotterne har vist deres værd og kan aflaste vores medarbejdere for flere administrative opgaver som blandt andet dokumenthåndtering og overførsel af data mellem systemer,” siger Mads Lund Torslev.

Vi har implementeret flere softwarerobotter, og der er flere på vej. Robotterne har vist deres værd og kan aflaste vores medarbejdere for flere administrative opgaver som blandt andet dokumenthåndtering og overførsel af data mellem systemer

Mads Lund Torslev, programleder for udvikling, horsens kommune

”Jeg forventer, at vi fremadrettet kan hjælpe hele kommunen på tværs af forvaltningsområder med denne teknologi, og at robotterne løbende kan overtage mere og mere af de forskellige arbejdsgange,” tilføjer han.

Kunstig intelligens på vej

Hos KMD forklarer Hans Jayatissa, at der ud over en betydelig interesse for robotter tegner sig et billede af, at kommunerne satser på kunstig intelligens. 55 procent af de adspurgte kommuner forventer at have såkaldt machine learning i daglig drift om tre år, mens enkelte allerede er i gang.

”Med machine learning kan it-systemerne lære sig selv at løse opgaver, komme med anbefalinger og potentielt foretage sagsafgørelser. Det sker blandt andet ved, at systemerne analyserer data fra eksisterende afgørelser og uddrager afgørelsesmønstre,” forklarer Hans Jayatissa.

”It med kunstig intelligens er det næste store skridt i digitaliseringen af den offentlige sektor, og det vil skabe store forandringer i dagligdagen i kommunerne,” forudser han.

It med kunstig intelligens er det næste store skridt i digitaliseringen af den offentlige sektor, og det vil skabe store forandringer i dagligdagen i kommunerne

HANS JAYATISSA, TEKNOLOGIDIREKTØR, KMd

Robotten kan styre din byggesag

Når de nye teknologier har bevist deres værd i administrative opgaver, er næste skridt ifølge Hans Jayatissa, at de også træder til i funktioner rettet direkte mod borgerne. Langt over halvdelen af kommunerne vurderer således, at der vil være chatbots implementeret i deres kommune inden for tre år, altså chat-funktioner, hvor vi som mennesker er i dialog med en robot.

”Hvis man inden for de næste år skal drøfte en byggesag med kommunen, kan det meget vel blive en robot, man taler med. Robotter arbejder hurtigt, de bliver aldrig trætte, og de holder åbent døgnet rundt. Derfor kan de blive en stor gevinst for borgerne, som kan forvente øget adgang til kommunen, uanset tidspunktet på døgnet,” siger Hans Jayatissa.

Robotterne kommer næppe til fuldt ud at varetage borgernes kontakt med kommunen, men borgernes interaktion med kommunen kommer formentlig til at blive ændret markant.

”De danske kommuner arbejder med de nye teknologier på et tidligt tidspunkt. Flere ældre borgere og øgede dokumentationskrav vil i de kommende år udfordre den offentlige sektor, og kommunerne tænker allerede nu på robotterne som en brik i løsningen af denne udfordring. Det vil gavne både det offentlige og borgerne,” siger Hans Jayatissa.

De danske kommuner arbejder med de nye teknologier på et tidligt tidspunkt. Flere ældre borgere og øgede dokumentationskrav vil i de kommende år udfordre den offentlige sektor, og kommunerne tænker allerede nu på robotterne som en brik i løsningen af denne udfordring. Det vil gavne både det offentlige og borgerne

Hans Jayatissa, TEKNOLOGIDIREKTØR, KMD

En robot til tøjvask og en anden til rengøring?

Den nye KMD Analyse viser også, at kommunerne ikke kun opruster med usynlige eller virtuelle robotter. Også i den fysiske verden vil man i de kommende år opleve flere robotter, der kan hjælpe med alt fra tøjvask til rengøring. De såkaldte velfærdsrobotter bliver allerede i stor stil brugt ude i kommunerne, og antallet vil kun stige.

”Velfærdsrobotter bliver stadig mere avancerede, og de kan aflaste personalet fra fysisk nedslidende opgaver og frigøre tid til den dialog og det nærvær, som borgerne efterspørger,” siger Hans Jayatissa.

”Vores analyse tegner alt i alt et billede af progressive kommuner, som har taget innovative teknologier til i stor stil. Udviklingen vil eskalere fremadrettet, og jeg forventer, at vi inden for få år vil se en transformation af den offentlige sektor, som bliver den næste store bølge på linje med dengang, man gik fra papir til e-mail,” siger han.

Du kan gratis downloade hele den nye KMD Analyse her