Mand med virtual reality briller på

Hvad kan vi forvente af teknologiske udviklinger i 2019? Det har Tim Frank Andersen som altid sat sig for at forudsige. Her er den anden halvdel af hans forudsigelser.

Af Tim Frank Andersen, Chief Digital Officer i Charlie Tango

Gik du glip af den første halvdel af Tim Frank Andersens teknologiske forudsigelser for 2019?

Her følger Tim Frank Andersens forudsigelser nummer 6 til 10:

6. Begrænsede forsøg med flyvende taxatjenester ser dagens lys i Mellemøsten eller Singapore

Vi er alle bevidste om risikoen for, at en selvkørende bil rammer og dræber fodgængere. Det er et problem, som er næsten umuligt at eliminere fuldstændig. Men der er en anden måde at løse den globale trafikbelastning på, og det er ved at tage luftrummet i anvendelse. En gammel drøm om at kunne transportere sig selv i luften kommer hvert år nærmere og tættere på virkeligheden. I 2019 tror jeg, at vi vil se de første begrænsede, kommercielle, drone-baserede tjenester til transport af enkeltpersoner.

Audi og Airbus samarbejder om en kommerciel, flyvende robo-taxiservice. Konceptet hedder Pop.Up Next og blev demonstreret live i november 2018. Helikopterselskabet Bell har også demonstreret et meget seriøst bud på en 4-personers lufttaxa. Det UK-baserede Vertical Aerospace er en tredje aktør.

Der er utroligt mange sikkerhedsmæssige og lovgivningsmæssige udfordringer ved kommercialisering af disse små flyvende maskiner, så vi skal nok til lande, hvor disse udfordringer lettest kan løses, hvor der er en vilje til at investere tungt i den nødvendige infrastruktur, og hvor der er masser af landdistrikter. Og det er tilfældet for flere lande i Mellemøsten. Dubai har i lang tid hævdet, at de bliver de første til at lancere en lufttaxitjeneste baseret på dronen Ehang 184 fra Kina. På det seneste har der dog været problemer med det pågældende selskab, og det betyder, at markedet nu er meget mere åbent.

New Zealand kunne også være et bud på en global debut. Virksomheden Kitty Hawk, finansieret af Larry Page (Google), har indgået en aftale med den lokale regering om at starte en tjeneste så hurtigt som muligt (cora.aero). De er også allerede i gang med testflyvninger.

Et andet godt bud er Singapore, hvor forsøg på lufttransport starter i 2019 med maskiner fra det tyske firma Volocopter.

Det kan godt være, at jeg er lidt for optimistisk, men med den ekstreme konkurrence på området forudsiger jeg alligevel, at vi vil se lanceringen af den første begrænsede, kommercielle lufttransporttjeneste i 2019.

7. AI udkonkurrerer de bedste hold i e-sport

AI var det store samtaleemne i 2018 og vil fortsætte med at være det i de kommende år.

Teknologien spiller allerede en stor rolle på adskillelige områder, og sport er et af dem. AI hjælper blandt andet golfspillere til at perfektionere deres sving. Algoritmer kan forudsige, om en fodboldspiller er i risikozonen for at få en skade, og AI kan endda bruges til at forudsige resultaterne af en kamp baseret på, hvordan spillet går.

De fleste af os er også med på, hvordan AI har slået de bedste skak- og GO-spillere i verden. Men at spille et strategisk brætspil – selv et, der er så komplekst som GO – er stadig meget forskelligt fra at interagere ude i den virkelige verden. Så hvordan kommer vi tættere på generel kunstig intelligens?

OpenAI er et team, der kæmper med at knække denne enorme udfordring. De arbejder blandt andet hårdt på at blive i stand til at slå de bedste hold i verdens mest populære multi-player e-sportsspil, Dota 2. Sidste år var det meget tæt på at lykkes ved den største turnering: The International, som har en samlet præmiepulje på mere end 25 millioner dollars.

For at nå til dette punkt trænede de fem forskellige AI'er til at arbejde sammen som et team ved hjælp af et system, der kører på 256 GPU'er og 128.000 CPU-kerner. Deres setup spillede, hvad der svarer til 180 års spil mod sig selv hver eneste dag!

Mens hvert træk i GO kan beskrives med 400 datapunkter, kræver spillet i Dota 2 20.000 datapunkter for at beskrive den komplette status på kamppladsen, og det opdateres så 30 gange i sekundet. Så det her spil er meget tættere på en virkelig situation. Med den fortsatte udviklingshastighed inden for AI forudser jeg, at OpenAI Five inden året er omme vil lykkes med udfordringen og blive Dota 2-verdensmestre i 2019.

8. AR-briller, der virker, og trådløs VR med fuld bevægelighed

Augmented Reality (AR) er for de fleste af os stadig ensbetydende med Snapchat- og Instagram-ansigtsfiltre eller spillet Pokémon Go. Men der sker en kæmpemæssig udvikling bag kulisserne, der vil drive udviklingen fremad i 2019.

Standardplatforme fra både Apple (ARKit) og Android (ARCore) er nu på plads. Flere nye produkter og løsninger vil ramme markedet, og deres eventuelle succes vil give en stærk indikation af, hvor hurtigt vi vil bevæge os hen imod en verden, hvor AR integreres langt mere i vores dagligdag.

En begivenhed, der helt sikkert kommer til at skubbe til udviklingen, er det amerikanske militærs AR-kontrakt på 480 millioner dollars, som blev vundet af Microsoft. Dette vil utvivlsomt øge kvaliteten af professionelle AR-løsninger, og jeg forventer, at vi vil se en stærk lancering fra Microsoft af HoloLens 2 i 2019.

HoloLens er dog stadig et stort voluminøst headset, der mest af alt får dig til at ligne noget fra en science fiction-film. Så er AR-brillerne fra firmaet Nord noget pænere. De ligner faktisk rigtige briller, som jeg personligt ikke ville have et problem med at bære på daglig basis. Flere andre virksomheder, som Vuzix og Waveoptics, arbejder i samme retning, mens virksomheder som Varjo og LetinAR fokuserer mere på selve glassene. Der er altså masser af innovation på dette område, og flere spændende produkter bliver klar til kommerciel debut i 2019.

På softwaresiden ser jeg meget frem til Niantics nye AR-spil, som er lavet i samarbejde med Warner Brothers og baseret på Harry Potter-sagaen (www.harrypotterwizardsunite.com). Hvis det bliver lige så populært som Niantics’ tidligere succes med Pokémon Go, vil det yderligere skubbe på brugen og forståelsen af AR.

Når det gælder VR, var Oculus Go, der blev lanceret i 2018, den første løsning, som for alvor var tilstrækkeligt brugervenlig og havde god nok billedkvalitet og et stort udvalg af interessante titler til, at det gav mening for dig og mig at købe ind i teknologien. Men du kan stadig ikke bevæge dig frit omkring. Jeg er derfor meget spændt på at se, hvordan den næste bølge af trådløse headsets, som Oculus Quest og Pico Neo, kommer til at levere fuld bevægelighed. Det er sidste skridt i udviklingen af første generation VR-headsets, og hvis de er så fede, som meget tyder på, vil mange almindelige mennesker hoppe på VR-vognen derhjemme.

AR og VR får muligvis ikke det store kommercielle gennembrud i 2019, men tidspunktet, hvor det sker, rykker hele tiden tættere på.

9. Tale bliver meget mere almindeligt som digital interaktionsform, og intelligente digitale agenter vil fortsat stige i popularitet

Den enorme succes med smarte højttalere er godt i gang med at bane vejen for en bredere accept af talebaserede grænseflader. Antallet af ibrugtagne smartspeakers passerede 150 millioner ved udgangen af 2018. Amazon Echo (de står alene for 100 millioner) og Google Home er de to største spillere på dette nye marked med Samsung Bixby og Apple Homepod/Siri som udfordrerne.

Fremtidig understøttelse af endnu flere sprog vil yderligere øge salget i det kommende år, mens store virksomheder arbejder ihærdigt på at taleaktivere deres services og finde den ’killer app’, der vil øge anvendelsen og værdien for brugerne.

Samtidig vil vi i 2019 blive endnu mere vant til at interagere med digitale agenter og AI-drevne chatbots via vores smartphones og smarte højttalere, i takt med at disse tjenester modnes og bliver mere brugbare og integrerede i vores dagligdag.

Jeg forventer, at mindst én løsning slår igennem som et globalt hit i løbet af dette år og for alvor demonstrerer potentialet i denne måde at interagere med tjenester og virksomheder på.

10. Digitale sundhedsløsninger forlader laboratoriet

I 2017 vandt et familie-team (Basil Leaf Technologies) den Star Trek-inspirerede Tricorder XPRIZE på 4,7 millioner dollars ved at udvikle et enkelt produkt kaldet DXter, der kunne detektere 13 helbredstilstande nøjagtigt og opfange fem vitale sundhedssignaler i realtid gennem en super enkel brugeroplevelse. Produktet er dog stadig under udvikling.

Men da Apple lancerede fjerde generation af deres Apple Watch, var det med muligheden for at kunne lave et ret præcist elektrokardiogram (EKG) via uret. De har fået det FDA-godkendt i hjemlandet, og tjenesten er nu lanceret til kommerciel brug i USA. Der er dog vidt forskellige regler i andre lande, så det kan godt vare en rum tid, før tjenesten bliver tilgængelig her i Skandinavien, selv om teknologien er der og sidder på mit håndled allerede. Min forudsigelse er imidlertid, at det i 2019 vil blive muligt i flere lande her i Europa. Og det bliver ikke det eneste produkt, der kommer ud i år, som vil være i stand til at måle data som puls, respirationsrate, EKG, iltmætning, blodtryk og blodsukkerniveauer.

Det ligeledes FDA-godkendte produkt Sleeptuner fra Beddr er som at have et lille søvnlaboratorium fastgjort til panden. Det måler alle relevante søvnrelaterede data og hjælper dig med at kontrollere din vejrtrækningsfrekvens, forbedre din iltoptagelse og detektere potentiel søvnapnø med hospitalsagtig nøjagtighed.

Et konkurrerende produkt er fingerringen Oura, som også sporer din fysiske aktivitet og guider dig til generel bedre sundhed.

Et andet eksempel er DFree. Dette produkt hjælper ældre mennesker med at forudsige, hvornår de skal gå på toilettet, før det er for sent.

Samsung samarbejder med firmaet Insulet om at lancere et mobiltelefonstyret insulinleveringssystem.

Airesone arbejder på en mobiltelefonaktiveret enhed til forældre med børn, der lider af astma. Det måler barnets puls, respirationsrate og søvnkvalitet.

Listen over nye og hjælpsomme sundhedsrelaterede produkter, der vil blive frigivet i de kommende år, er alenlang. Vi bliver mere og mere vant til at måle os selv. Vi får øget kontrol over vores eget helbred og bliver i stigende grad i stand til at tage vare på os selv med hjælp fra videokonsultationer, mens vi er derhjemme. Vi bevæger os med andre ord fra Healthcare til Homecare.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer til arrangementer fra KMD.