Seneste indsigter
Nyt fra KMD
Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.
Tilmeld dig herHvorfor kigge på et menukort, når du via din telefon kan se restaurantens retter foran dig på bordet, før du bestiller? Det er en af de muligheder, som teknologien Augmented Reality kan levere allerede nu. Men det bliver meget vildere end det, forudser en ekspert.
Det lignede en invasion, da små japanske monstre oversvømmede verden i løbet af sommeren 2016. Enhver med en smartphone måtte ud i virkeligheden for at fange de virtuelle Pokémons, som man kunne se som et ekstra lag oven på virkeligheden, når man så dem på sin mobilskærm.
Pokémon Go blev for mange mennesker det første møde med teknologien Augmented Reality eller AR, som har potentiale til at forvandle store og små områder i vores virkelige verden inden for få år.
”Med Augmented Reality taler vi om en situation, hvor du ser den virkelige verden, som så bliver augmented eller udvidet med et grafisk lag, som kan indeholde forskellige typer af information,” siger Lars Vedel Nørgaard, som er Enterprise Architect i Office of Technology i KMD.
Der er ikke noget nyt i, at vi gerne vil udvide virkeligheden og tilføje informationer. Det kan være alt fra skilte højt over butikker på et handelsstrøg, som er en tilføjelse til den virkelige oplevelse af butikken – og til et online kort over byen, hvor benzinstationer, cafeer og butikker er markeret med ikoner.
Men Augmented Reality løfter denne udvidede virkelighed til et nyt niveau. Lige nu foregår det især via moderne telefoner og tablets, som alle er bygget til at håndtere den nye teknologi. Kigger man gennem skærmen, kan man se den virkelige verden med disse nye informationer lagt oven på virkeligheden. Det kan være alt fra en kop til en detaljeret kopi af Månen i 3D, som ser ud til at svæve i lokalet. Fordi telefonen via sin GPS og sensorer ved, hvor Månen er placeret i lokalet, kan man endda bevæge sig rundt om himmelobjektet og kigge på det fra alle retninger.
”Det giver jo nogle helt vildt fede muligheder inden for undervisning, hvor elever med hver deres skærm kan gå rundt og studere Månen og overvære den første Månelanding,” forklarer Lars Vedel Nørgaard.
”At sidde på en restaurant og kigge på et menukort er også noget, som snart er passé. Nu kan vi i stedet på vores skærm se den færdige ret foran os på bordet for at finde ud af, om det er den, vi vil bestille,” siger han.
Eksemplerne på steder, hvor brugen af AR kan rykke ved den virkelige verden er mange. Bolig-giganten IKEA har fx bygget en app, som via Augmented Reality gør det muligt at placere IKEA-møblerne hjemme i stuen, før man køber dem for at se, om de passer med de andre møbler eller stuens dimensioner. Så vidt vides skal man dog stadig selv samle møblerne.
”Augmented Reality kan bruges til mange ting både inden for det offentlige og erhvervslivet. Faktisk er mulighederne fuldstændig uendelige. Det kan bruges til undervisning, til at sælge produkter som IKEAs møbler i folks eget hjem, men kan fx også bruges inden for sundhedsvæsenet eller af arkitekter,” siger Lars Vedel Nørgaard.
Han forestiller sig en situation, hvor man gerne vil bygge et hus på en given grund. Når man står på grunden, kan man på sin skærm placere huset og gå ind i det for at se, hvordan lyset falder om eftermiddagen – eller om man hellere skulle vende typehuset om og bygge et andet sted på grunden.
”Men det kommer til at blive meget vildere. For hvad nu, hvis det ikke er telefonen, vi bruger til Augmented Reality? Samsung har fx taget patent på kontaktlinser med Augmented Reality i. Jeg forudser, at vi inden for ti år ikke vil vide, om folk har AR-udstyr på. Hvor du end står og går, kan du være hjulpet af dine AR-kontaktlinser, der selvfølgelig har kontakt til verdens største databaser, så du kan få alle de oplysninger, du kan forestille dig,” siger Lars Vedel Nørgaard.
Med AR-kontaktlinser kan en læge kigge på en konkret patient og få input til den rigtige diagnose og behandling fra hele verden – ligesom en håndværker kan have en kompleks manual foran sig, når noget skal repareres – og det kan være slut med at kigge på sin GPS, når man kører bil, fordi rutevejledningen ligger som et lag oven på virkeligheden. Forudsat selvfølgelig, at man overhovedet selv kører bil i fremtiden.
Hvis du har AR-linser på og gerne vil have en Skagens-maler til at hænge på væggen, så placerer du det bare – og hver gang du kigger i den retning, så hænger dit Skagens-maleri der
”Inden for hjemmets fire vægge forudser jeg, at nogle produkter simpelthen vil forsvinde fra markedet. Det kunne være tv eller billedkunst, som ikke er ægte, dyre malerier. Hvis du har AR-linser på og gerne vil have en Skagens-maler til at hænge på væggen, så placerer du det bare – og hver gang du kigger i den retning, så hænger dit Skagens-maleri der,” siger Lars Vedel Nørgaard.
Andre beboere i huset med hver deres linser på kan i stedet vælge andre billeder, ligesom behovet for et fysisk fjernsyn kan forsvinde, når film eller serier kan vises ved hjælp af Augmented Reality på en tom væg.
”Der vil selvfølgelig være nogle sikkerhedsaspekter, som man skal have styr på. Det gælder både it-sikkerhed, men også en fysisk sikkerhed. For det bliver jo en verden, hvor vi virkelig skal passe på hinanden og os selv i trafikken, for det er ikke sikkert, at den person du i virkeligheden, ser det samme som dig,” siger Lars Vedel Nørgaard.
”Augmented Reality åbner op for en fremtid og nogle perspektiver, som jeg tror vil betyde, at vi ser på verden på en helt anden måde. Personligt håber jeg dog ikke, at det går superstærkt, for det bliver svært at vænne sig til for mange mennesker,” siger han.
Mens vi venter på Augmented Reality-linserne, kan du se eksempler på brugen af AR ved hjælp af ny software til brug for bl.a. iPhones her.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.
Tilmeld dig her