KMD’s teknologidirektør Hans Jayatissa giver her sit bud på devices, som vil vække lykke under juletræet.

Af Hans Jayatissa, Chief Technology Officer i KMD.

Juleaften nærmer sig nu med hastige skridt. De fleste glæder sig, men lidt for mange af os har endnu ikke fået ordnet alle juleindkøbene. Selv om vi kan shoppe løs på nettet uden den klassiske trængsel og alarm i butikkerne, så skal vi stadig finde de rigtige gaver.

Skal det være en blød pakke? En ny krimi, teaterbilletter eller noget til hjemmet? Det kan alt sammen være fint, men når man er dybt fascineret af teknologiens muligheder, skal det da næsten være en eller anden form for tech-gadget. Især hvis gaven er til de mange, der er grebet af den samme teknologiske glød.

Personligt har jeg snævret mine forslag ind til fire typer af gaver, der med sikkerhed vil vække glæde, hvis de ligger under træet den 24. december.

Den intelligente højtaler

For mig er årets mest interessante tech-gave uden tvivl Google Home eller den lidt mindre Google Mini. Nu har vi omsider fået en digital eller virtuel assistent, som vi kan tale dansk til, og derfor kommer vi uden tvivl til at se det samme boom herhjemme, som vi har set i udlandet de seneste år.

Jeg ved godt, at de mest ivrige technørder selv har importeret den engelsk-talende Google Home eller måske Amazons Alexa – men for mange har sproget og besværet været en barriere. Den barriere findes ikke længere, og derfor er Google Home en oplagt gave under træet.

Den intelligente højtaler vil nemlig ikke mindst gøre alle de andre intelligente devices i hjemmet meget sjovere at bruge – eller at forære væk juleaften. Intelligente termostater, lys, stikkontakter og meget andet har været på markedet i nogle år, men lige pludselig bliver de alle sammen mere snedige, når man kan tale til dem.

Helt ærligt, hvor ofte gider man finde sin smartphone frem for at tænde lyset i stedet for at trykke på en knap? Men når man bare kan tale sig til det, så bliver mange flere intelligente devices meget mere anvendelige. Derfor tror jeg også, at Google Home bliver den centrale indgang til, at vi mere sammenhængende kan få gavn af alle de andre intelligente dimser.

Det intelligente ur

En anden oplagt gave er smartwatches, som man kan få i flere forskellige versioner, og som stadig kan gøre det tech-interesserede familiemedlem glad. De intelligente ure bliver bedre og bedre, og de kan groft sagt deles op i tre varianter:

Mange danskere elsker Apple, og amerikanernes nye Apple Watch 4 har fået utroligt gode anmeldelser. Det er et ur, som næsten kan alt, og hvis modtageren i forvejen har en iPhone i lommen, så vil uret skabe stor lykke.

Den anden variant af intelligente ure er ovre i fitness-området, hvor fx Garmin leverer spændende muligheder til løbeturene. Jeg har selv haft et rigtigt løbeur, men fik til min fødselsdag for nylig et nyt Garmin-ur. Det er et alletiders løbeur med pulsmåler og alt det nødvendige, men er i høj grad blevet et ur, man har på hele tiden, fordi det også kan bruges til tracking og til at få notifikationer fra telefonen og meget andet.

Endelig er der den tredje variant, som er blevet utroligt populær og også vil være det under træet – nemlig de mere simple fitness- og aktivitetstrackere, som fx Fitbit.

Den intelligente lyd

I en helt anden boldgade deltog jeg for nylig i tech-startup-konferencen Slush i Finland og oplevede et interessant produkt. Det var små earplugs med noise cancellation, som er lavet til, at man kan ignorere partnerens snorken. Jeg tror desværre ikke, at det specifikke produkt QuietOn er ude i julehandlen endnu, men det ville mange uden tvivl gerne investere i.

Generelt er det dog især interessant at se, hvordan lyd i dag i langt højere grad end tidligere er noget, vi individuelt kan styre. Earplugs og headsets med noise cancellation er ikke nyt, men den mere og mere intelligente lyd vil på flere områder komme til at gøre en stor forskel for os. For pendleren eller de mange, der sidder i et åbent kontorlandskab, vil en gave, der kan hjælpe med at styre lyden (eller larmen) uden tvivl skabe lydløs lykke.

Den intelligente cykellås

Der findes allerede masser af gadgets til cyklen, men de er ved at nå en interessant teknisk modenhed. En populær gave til den cyklende tech-nørd kunne være en intelligent cykellås, som selv låser cyklen op, når ejeren nærmer sig. Den kan også bruges til at finde cyklen, hvis man har glemt, hvor man parkerede den – eller hvis nogen har ”flyttet” den. Et glimrende eksempel på intelligent teknologi, som kan være en lille hjælp i hverdagen.

For det er jo især derfor, at teknologi er så fascinerende: Fordi den kan bruges til at hjælpe folk i hverdagen – både med det praktiske og det sjove.

God fornøjelse med julehandlen – og rigtig god jul.