Løbebaner med nummerangivelse

Der ligger bjerge af data blandt de professionelle sportsfolks præstationer, uanset om det gælder Jakob Fuglsang i Tour de France eller fodboldspillere i den kinesiske liga. Big data ændrer nemlig sportens verdens markant i disse år.

Den digitale udvikling strømmer i disse år ind over sportsverdenen med en flodbølge af data, som giver helt nyt muligheder for spillere, trænere, klubber og tilskuere. Der er masser af big data, som ligger lige til højrebenet – og der er data, som skal behandles og forædles for at give de optimale muligheder for fodboldspillere, håndboldspillere, cykelryttere og triatleter.

Vi har samlet en række artikler, som alle fokuserer på brugen af data i sportens verden. Her kan du bl.a. læse om cykelrytteren Jakob Fuglsangs forberedelser op til Tour de France, om Mads Davidsens brug af data i en af Kinas største fodboldklubber – og om den selverklærede slave af data Michelle Vesterby, som i den kommende weekend deltager i VM i IRONMAN på Hawaii.

Men vi starter med noget, som du ikke skal læse, men i stedet lytte til. Forleden deltog KMD’s Frans Hjort Hammer nemlig i Medianos podcast om fodbold og data sammen med Mads Davidsen, som er teknisk direktør i Shanghai SIPG. Hvad betyder husstandsindkomsten for et talent? Skal man tage på hotel én eller to nætter før en udekamp – og hvad betyder det, når det regner under en kamp. Hør selv svarene i denne Mediano Special om big data.

Og når vi nu er ved Mads Davidsen, så fortæller han i dette interview om sine fodboldspillere, som selv efterspørger mere relevant data. Sammen med KMD har han kigget nærmere på, hvordan man kan bruge data til at finde de rette spillere, spillestil og de ekstra procenter, der kan afgøre kampe.

Big Data, der ligger til højrebenet

Faktisk kan brugen af data ændre radikalt på, hvordan trænere sætter deres startopstilling, fortæller Frans Hjort Hammer i dette interview. Det handler bl.a. om at få fodboldspillerne til at løbe smartere i stedet for længere.

På den anden side af kloden forbereder Michelle Vesterby sig lige nu til årets helt store udfordring: VM i IRONMAN på Hawaii. Michelle Vesterby gentog i august sin triumf i KMD IRONMAN Copenhagen, men nu gælder det drømmen om at komme på podiet på Hawaii som den første danske kvinde. Michelle Vesterby kalder i dette interview sig selv for en slave af data i jagten på nye triumfer.

 
Jakob Fuglsang

”Brugen af data betyder rigtigt meget i professionel cykelsport, hvor vi i dag kan få præcis så nørdede data, som vi vil,” siger Rune Larsen, som er personlig træner for Jakob Fuglsang, i dette interview, hvor han løfter sløret for Fuglsangs forberedelser op til årets Tour de France ved hjælp af data fra bl.a. pulsmålere.

I den danske håndboldliga har kvinderne fra FCM Håndbold placeret sig i toppen af ligaen fra første færd. Efter to sæsoner uden guldmedaljer er da også målet at toppe ligaen, og vejen tilbage på tronen går bl.a. over en ny tilgang af data for de midtjyske kvinder. Et udviklingssamarbejde mellem FCM Håndbold og KMD gør det muligt at behandle og forædle de data, som klubben allerede samler sammen.

Men det er ikke kun klubber og trænere, der ser værdien i at bruge data i håndboldens verden. En af verdens håndbolddommere bruger nemlig data til at forberede sig optimalt på kampene i både den danske liga, Champions League og det kommende EM i januar. I dette interview fortæller Mads Hansen, hvordan dommerne placerer sig på banen baseret på data.