En hel masse julelys på kryds og tværs. I baggrunden et oplyst juletræ

Forbruget af strøm eksploderer, når der er fuldt blus på komfurerne for at tilberede julemaden. Drømmen om en hvid jul lever stadig, men der skal blæst til, hvis man i stedet drømmer om en ’grøn’ juleaften.

Det er koldt. Enkelte snefnug falder blidt over landet, der er lys på træer og huse, og de knirkende fodtrin i sneen på vej hjem fra det årlige besøg i kirken er tegn på, at vi er nået til den slags juleaften, som de fleste drømmer: En hvid jul fyldt med sne og stille vejr.

Men kigger man med de miljøbevidste briller på julen, så bør man drømme om noget helt andet vejr til juleaften. Forbruget af strøm eksploderer nemlig, og på en stille juleaften gør det regningen for den store aften endnu dyrere.

For hjemme i køkkenerne arbejder utallige komfurer landet over på højtryk for at levere julemaden mellem kl. 18 og 19. Forbruget af strøm stiger markant og bliver væsentligt højere end normale dage – men falder til gengæld næsten synkront og voldsomt, når vi på samme tid slukker for ovnen, tager sovsen af komfuret og sætter os til bordet.

Det giver bl.a. et heftigt forbrug af lyskæder, fjernsyn og elektroniske devices, når familien hygger sig sammen, og så er det især komfuret, der styrer energiforbruget juleaften

Rasmus Walbum, Senior Product Manager i KMD

Juleaften koster 11 mio. kroner ekstra i strøm

Faktisk ligger vores samlede forbrug af strøm ifølge en undersøgelse fra 2014 i gennemsnit 30 procent højere i december end årets øvrige måneder – og forbruget kulminerer, når der bliver sat ænder og flæskestege i ovnene landet over. Forbruget juleaften er ca. fem millioner kilowatt-timer højere end normalt. Det svarer til et merforbrug i strøm på ca. 11 millioner kroner.

”Det er jo typisk, når familien er hjemme og samlet, og man skal hygge sig med hinanden. Det giver bl.a. et heftigt forbrug af lyskæder, fjernsyn og elektroniske devices, når familien hygger sig sammen, og så er det især komfuret, der styrer energiforbruget juleaften,” siger Rasmus Walbum, som er Senior Product Manager inden for energi og forsyning i KMD.

Men selv om hygge og jul er tæt knyttet til den blidt faldende sne, så bør man drømme om en blæsende juleaften, hvis man er miljøbevidst og drømmer om en mere ”grøn” jul.

”Der er jo meget vind i vores elnet. Men hvis det ikke blæser juleaften, så er man nødt til at starte en masse kraftværker op for at kunne dække det store strømforbrug i det tidsrum. Så hvis man er miljøbevidst, så skal man håbe på en ’grøn’ jul, hvor det blæser kraftigt,” siger Rasmus Walbum, som til gengæld påpeger, at en blæsende juleaften vil give gaver langt ud over landets grænser.

Hvis vi får en ’grøn’ jul, så får vores naboer i fx Sverige og Tyskland også en gave af os.

Rasmus Walbum, Senior Product Manager i KMD

Blæsende gaver til vores naboer

”For hvis vi får en ’grøn’ jul, så får vores naboer i fx Sverige og Tyskland også en gave af os. Strømforbruget her i landet falder meget omkring klokken 18.30-19, men med en blæsende juleaften vil vindmøllerne stadig producere meget strøm, og det betyder i virkeligheden, at vi kommer til at betale for at komme af med strømmen. Så vores naboer får en lille julegave i form af betalt strøm,” fortæller Rasmus Walbum.

Det ser ud til, at der i år bliver brug for de miljøbevidste briller, hvis man skal nyde julevejret. For i skrivende stund er alle drømme om en hvid jul ved at fordufte. DMI melder om mildt og blæsende vejr, mens TV 2 Vejret truer med både regn og en vind på 12 m/s - til gavn for vindmøllerne, miljøet, elregningen – og vores svenske og tyske naboer. Men julen er jo også gavernes fest...

Læs mere om KMD EnergyKey

KMD EnergyKey er en komplet web- og mobilløsning til styring af energi- og ressourceforbrug. Denne cloud-løsning kan let integreres med tredjepartsløsninger.

Læs mere om mulighederne her

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om energi og forsyning. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her