Ældre mand sidder foran en bærbar computer

Den danske startup TestaViva gør det muligt for danskerne at oprette juridiske dokumenter som testamenter digitalt. Nu skal løsningen opgraderes ved hjælp af blockchain-teknologien.

Siden lanceringen sidste år har tusindvis af danskere allerede brugt TestaViva til at få produceret juridiske dokumenter som fx testamenter og ægtepagter – digitalt, sikkert og gratis. Men den danske startup arbejder på en opgradering bygget på en af tidens mest hypede teknologier, nemlig blockchain.

”Hele vores idé med TestaViva er, at når en bruger starter hos os, så følger og rådgiver vi dem gennem hele livet. Det er jo sådan i dag, at når du er hos os, og du så engang går bort, så sender vi fx dit testamente til skifteretten,” siger stifter og direktør Michael Lauritzen til teknologipodcasten Techtopia.

I jagten efter at opbygge en samlet database over brugernes vigtige livsændringer har TestaViva undersøgt forskellige teknologier og har fundet ud af, at blockchain har mange af de egenskaber, der egner sig godt til formålet.

”Blockchain består af en lang kæde af blokke, hvor hver blok indeholder transaktioner. I vores tilfælde vil de transaktioner være hændelser, som sker i brugerens liv. Måske starter du som single, det registrerer vi i vores blockchain. Den dag, du bliver gift, vil vi beskrive en transaktion i blockchain, som siger, du er blevet gift,” forklarer TestaVivas Chief Technology Officer Kristian Kaa til Techtopia.

Medfødte fordele i blockchain-teknologien

”Fordelen ved at bruge blockchain er, at den har nogle egenskaber, som fx at man ikke kan ændre i de data, som ligger i den. Det er medfødt i blockchain-teknologien. Det er en indbygget sikkerhed, som vi kan gøre brug af. Blockchain giver styrke til bl.a. datasikkerhed og transparens,” siger Kristian Kaa.

KMD’s datterselskab KMD Venture har investeret i TestaViva, og derfor er Claus Krüger, som er Enterprise Architect i KMD’s Office of Technology, tilknyttet blockchain-projektet for at løse nogle af udfordringer, som valget af blockchain som teknologi rejser.

”Udover at TestaViva er en utrolig spændende virksomhed, og vi tror på, at det bliver en fantastisk forretning, så er det også en af de eminente muligheder, vi i KMD har for at afprøve nogle nye teknologier på rigtige løsninger i stedet for at sidde i et testlaboratorium,” siger Claus Krüger til Techtopia.

”Med TestaViva har vi en løsning, som allerede er kørende, og den kan så opgraderes til en løsning baseret på blockchain, og det kan vi lære rigtigt meget af i KMD, som vi kan genbruge i vores andre produkter og kundeløsninger,” siger han.

Blockchain består af en lang kæde af blokke, hvor hver blok indeholder transaktioner. I vores tilfælde vil de transaktioner være hændelser, som sker i brugerens liv

Kristian Kaa, chief technology officer i testaviva

Også indbyggede udfordringer i teknologien

Der er dog indbyggede udfordringer i blockchain-teknologien, som Claus Krüger kæmper med at løse sammen med TestaViva. Det er ikke tanken at anvende den offentligt tilgængelige blockchain, som fx driver kryptovalutaen Bitcoin, men det betyder ikke, at sikkerheden kommer af sig selv.

”Når det gælder TestaViva, ser vi datasikkerhed og GDPR-reglerne som noget, vi er nødt til at få bygget ind i løsningen. Det bliver vi nødt til at tage højde for, for det nytter ikke noget at lægge personfølsomme eller personhenførbare data ned i blockchain,” siger Claus Krüger.

”Vi skal have samtykke af brugerne til at indhente og gemme deres data, og vi skal også have samtykke til det, vi vil bruge data til. Det er en af udfordringerne, som vi skal have inkorporeret i løsningen på en ordentlig måde, så vi ikke kommer i problemer med GDPR,” siger han.

Claus Krüger påpeger også, at blockchain-teknologien ikke pt. er bygget til at håndtere den nødvendige governance, når eksterne partnere som fx banker og forsikringer skal tilknyttes TestaViva.

”Der er nok at tage fat på, men vi har også gode bud på, hvordan vi skal løse de problemer. Noget af det skal vi selv bygge ind i løsningen, andre ting skal vi have vores leverandører til at være med til at løse,” siger Claus Krüger.

Skalering er en anden udfordring

En anden potentiel udfordring ligger i skaleringen af løsningen. Det kan gå an med de 12.000 nuværende brugere, men hvis brugen stiger, vil det også blive et problem i sig selv ved at bruge blockchain.

”Blockchain-teknologien i dens natur er ikke velegnet til at have mange hundreder transaktioner i sekundet. Det er vi også nødt til at finde nogle løsninger på. Så når det her bliver en rigtig stor succes, og den rent faktisk kan performe, skal brugerne ikke sidde og vente på, at transaktionerne går igennem,” fastslår Claus Krüger.

Arbejdet med at bygge blockchain ind i TestaViva-løsningen er i fuld gang. Men allerede nu kan du oprette dig som bruger på platformen og få hjælp til at oprette fx det testamente, som kun 9% af danskerne har fået gjort endnu. Det foregår på testaviva.dk.

Du kan høre hele Techtopia 42 og historien om TestaVivas blockchain lige her.

Billede af Henrik Føhns, vært på podcasten Techtopia, med en play knap henover.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer fra den offentlige sektor- og erhverv direkte i din indbakke.

Tilmeld dig her