Ny Business Intelligence it-løsning i Viborg Kommune

Fakta og data skal ikke være skjult for borgerne i Viborg Kommune, som med en ny it-løsning gør det muligt for alle at kigge kommunen i kortene på en lang række områder.

Holdninger får i stigende grad lov til at trumfe fakta i mange debatter. Men i Viborg Kommune vælger man nu at spille med helt åbne kort med en ny it-løsning, som gør det muligt for alle at kigge kommunen i kortene, når det gælder fakta. Et af håbene er, at adgangen til data og fakta vil blive brugt i debatterne om stort og småt i kommunen.

”Hvis vi har udfordringer på fx skoleområdet eller ældreområdet, så er der mange diskussioner i den lokale presse. Med hjemmesiden ”Rundt om Viborg Kommune” kan vi forhåbentlig være med til at kvalificere den debat, fordi den kan blive bygget på fakta,” siger Jørgen Bach, som er økonomichef i Viborg Kommune.

”Når man kan få adgang til tallene, og oplysninger bliver bakket op af data i stedet for bare ’jeg tror’, og ’jeg har hørt’, så kan det gøre en stor forskel,” tilføjer projektleder Svend Erik Jørgensen.

Hvor stort er sygefraværet på rådhuset?

Den nye hjemmeside ”Rundt om Viborg Kommune” på data.viborg.dk gør det muligt at klikke sig frem til et hav af oplysninger. Er man som borger, politiker eller journalist interesseret i at kende antallet af børn i en specifik børnehave eller andelen af uddannede pædagoger i en specifik børnehave i kommunen i forhold til hele landet? Vil man kende karaktergennemsnittet på tværs af kommunens folkeskoler? Eller er det mere interessant at vide, hvor stort sygefraværet er på rådhuset eller på mormors plejehjem?

Så er det oplysninger, man med få klik kan finde frem til, helt uden at søge om aktindsigt eller grave i bilag til et udvalgsmøde fra sidste år. Ambitionen er klar: Hvis oplysningerne findes, har værdi for brugeren og ikke er personfølsomme, vil de kunne findes på hjemmesiden. Her vil de blive præsenteret grafisk for alle, der har interesse i dem.

”Vi viser ikke data, som man ikke ville kunne få på andre måder, fx ved at søge om aktindsigt. Det kan godt se lidt farligt ud, at vi viser tal helt nede på en enkelt institution, men hvis vi blev spurgt, ville vi jo give de samme informationer alligevel, og vores politikere vil gerne være åbne over for omverdenen,” siger Jørgen Bach, som understreger, at personfølsomme oplysninger ikke kan findes på hjemmesiden.

Forædling af data

Viborg Kommunes nye løsning er baseret på det interne it-styringsværktøj Viborg BI – eller Business Intelligence – som kommunens medarbejdere også bruger internt, hvor de til gengæld har fuld adgang til al data, som ligger i kommunens eget system.

En stor del af den nye løsning har Viborg Kommune selv bygget, mens KMD har hjulpet med at strukturere og forædle data, så de kan sammensættes på tværs og trækkes ud i rapporter. Viborg Kommune har desuden brugt KMD-partneren Targits løsning til den dynamiske præsentation på hjemmesiden.

”Viborg Kommunes projekt er utroligt ambitiøst og virkelig revolutionerende. Det har været et super spændende samarbejde,” siger Sabina Begic, som er Client Relations Manager i KMD.

Løsningen vækker opmærksomhed

Selv om ”Rundt om Viborg Kommune” er en helt ny løsning, har den da også allerede vakt opmærksomhed uden for kommunegrænsen: ”Vi har fået mange positive tilbagemeldinger, især fra andre kommuner, som synes, at det, vi har lavet, er meget nyskabende og innovativt,” siger Jørgen Bach.

Men tilbage i Viborg ser økonomichef Jørgen Bach og projektleder Svend Erik Jørgensen også andre fordele i systemet end adgangen til fakta i de politiske debatter, selv om de glæder sig til at se brugen af data i de kommende budgetforhandlinger – og til Kommunalvalget senere på året.

”Vi vil også gerne bruge systemet til at skrue ned for den tid, der bliver brugt på at lave alle mulige publikationer med fx nøgletal. Det er lidt af paradigmeskifte. For nu ligger data allerede på hjemmesiden, hvor man kan trække rapporterne selv. Nu er det bare op til medier, politikere og borgere selv at komme ind og se tallene,” siger Svend Erik Jørgensen.

”Vi har heldigvis fået fuld opbakning fra vores direktion, fra byrådet og fra de forskellige MED-udvalg til projektet,” tilføjer Jørgen Bach. ”Nu er udfordringen så at få folk til at bruge de mange data i stedet for at fremskaffe de samme data fra gang til gang, som vi har gjort hidtil,” siger han.

Læs mere om Business Intelligence (BI)

KMD Business Intelligence konverterer data til viden, så I hurtigere og nemmere kan træffe de rigtige beslutninger. 

Læs mere om mulighederne her

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om data og analyse. Så er du blandt de første, der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her