Billede af stik i server

I 2015 blev Nordfyns Kommune ramt af et stort malware-angreb og fortalte åbent om det. I dag har kommunen taget en ny, forebyggende sikkerhedsteknologi i brug sammen med KMD.

Flere end 30.000 af Nordfyns Kommunes filer blev i 2015 inficeret af malware. Det var et chok for kommunen, som valgte at fortælle om sagen for at lade andre kommuner lære af hændelsen. Siden har kommunen arbejdet fokuseret med sikkerheden og har besluttet, at det er en ydelse, som kræver specialister.

”Som en forholdsvis lille kommune hverken skal eller vil vi have ansvaret for at opretholde de kompetencer, der skal til. Derfor har vi blandt andet haft managed firewall hos KMD i mange år. Det nye er nu, at vi er skiftet til en teknologi, der samler flere sikkerhedsfunktioner på samme hardware,” siger it-chef Per Stenaa.

Kommunens nye løsning er en blades-løsning, som KMD leverer i samarbejde med Check Point. Selve firewallen gik problemfrit i drift, stort set fra den ene dag til den anden. Den nye løsning indeholder bl.a. en sandbox-teknologi, der tester indkommende filer for hidtil ukendte trusler, inden de rammer netværket på Nordfyn.

Som en forholdsvis lille kommune hverken skal eller vil vi have ansvaret for at opretholde de kompetencer, der skal til. Derfor har vi blandt andet haft managed firewall hos KMD i mange år.

Per Stenaa, it-chef i Nordfyns Kommune

Firewall er en dødssyg ting

Men selv om it-chefen er godt tilfreds med fordelene ved en managed firewall, så er der både fordele og ulemper.

”Der er især tre forhold, man skal overveje. Frem for alt sikkerhed, og der ved vi, at KMD leverer. Så er der fleksibiliteten, og den mister man lidt, fordi man ikke bare lige kan ændre ting selv. Men vi har jo selv bedt om det: Vi fortæller KMD, hvad vi ønsker, og de overvejer sikkerhedsaspekterne, inden de siger ja. Det er jo det, vi betaler dem for. Endelig skal man overveje sine ressourcer. Det er ikke nemt for os at vedligeholde den specialistviden, der skal til. Og en medarbejder kan smutte til den næste første. Så helt ærligt, en firewall er jo bare en dødssyg teknisk ting - vi vil meget hellere bruge kræfterne på at arbejde for vores brugere. Gøre det billigere og gøre det bedre,” slår Per Stenaa fast.

Læs hele historien om Nordfyns Kommunes angreb og den nye løsning som fokuserer på forebyggelse frem for helbredelse her.