Facade af Ege's bygning

For midtjyske egetæpper a/s er det en del af virksomhedens værdier at fokusere på energiforbruget i produktionen, og det skal en ny intelligent it-løsning nu hjælpe med.

Når man hver dag går rundt på husets gulvtæpper, tænker man formentlig sjældent på de miljøpåvirkninger, som produktionen af tæpperne har haft. Men det har de benhård fokus på i Herning, hvor egetæpper a/s som en af verdens største producenter af tæpper har sit hovedkvarter.

Hvor meget vand, varme og el skal der til for at producere et gulvtæppe som ”Paisley Lace Blue”, som er et af de tusindvis af egetæppers væg-til-væg-tæpper, man som forbruger kan vælge mellem? For at kunne besvare det spørgsmål har man i egetæpper a/s arbejdet målrettet med energiovervågning af produktionsapparatet for at kunne leve op til egne mål om at reducere miljøpåvirkningen og bidrage til en mere bæredygtig verden.

Det betyder, at man i dag kan producere valide energidata, der viser tal for varme-, el- og vandforbruget. Men når man har store visioner på miljøområdet, har man også behov for at kunne måle og styre energiforbruget i produktionen i detaljer.

”Det er i det lys, man skal se vores investering i KMD EnergyKey. Vi har manglet et energistyringsværktøj, der kan beregne effekten af vores besparelsestiltag og dermed understøtte vores visioner på området,” siger Aksel Heltoft, som er Plant Manager i egetæpper a/s.

Det er i det lys, man skal se vores investering i KMD EnergyKey. Vi har manglet et energistyringsværktøj, der kan beregne effekten af vores besparelsestiltag og dermed understøtte vores vision på området 

aksel heltoft, plant manager, egetæppe a/s

Brugervenlige rapporter og grafer

Ved hjælp af virksomhedens nye it-løsning kan Aksel Heltoft måle og sammenligne energiforbruget per produktionsenhed, afdeling og fabrik. Samtidig kan han få leveret brugervenlige rapporter, grafer og modeller, så arbejdet med at optimere energiforbruget bliver synligt og forståeligt for alle.

”Jeg kommer til at bruge vores energidata til at opstille konkrete KPI’er i produktionen. Altså, hvad har en given afdeling brugt af strøm og vand per produceret enhed? Det er jo der, det bliver rigtig interessant,” siger Aksel Heltoft.

”Hvis vi kan sammenligne to processer, hvor kvaliteten af produktet er det samme, og hvor antallet af mandetimer brugt på at fremstille produktet er det samme, men hvor energiforbruget varierer, kan vi blive klogere på vores egne processer,” forklarer han.

Men installeringen af KMD EnergyKey giver også egetæpper a/s muligheder for at opdage områder, der kan give økonomiske besparelser og optimere driften, men også inddrage medarbejderne i visionerne om miljøvenlig produktion endnu mere. Læs mere om, hvordan Aksel Heltoft og hans kolleger har grebet de nye muligheder an lige her.

Læs mere om KMD EnergyKey

KMD EnergyKey er en komplet web- og mobilløsning til styring af energi- og ressourceforbrug. Denne cloud-løsning kan let integreres med tredjepartsløsninger.

Læs mere om mulighederne her

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om energi og forsyning. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her