Hold dig opdateret
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer for kommuner og regioner direkte i din indbakke.
Tilmeld dig herHvis det kan gøre vores behandling hurtigere og bedre, så er langt de fleste danskere parat til at dele sundhedsdata, men der er stor forskel på, hvem vi gerne vil levere data til. Det viser en helt ny KMD Analyse.
For det meste er der en god grund til, at mange af os gerne vil holde personlige og private oplysninger og data for os selv. Det ligger næsten i begrebet, for disse data er jo præcis private - men når det gælder data om vores sundhed, så er det en anden sag. For her vil danskerne i høj grad gerne levere sundhedsdata videre til rette vedkommende, hvis det kan sikre en hurtigere og bedre behandling.
Det viser en helt ny undersøgelse lavet af KMD Analyse, som har spurgt over 2000 danskere om deres holdninger til deling af sundhedsdata i en større analyse om begrebet Population Health Management. Men der er stor forskel på, hvem danskerne er parat til at levere data til.
Faktisk viser analysen, at næsten ni ud af ti danskere gerne vil dele deres personlige sundhedsdata med deres praktiserende læge, og næsten det samme gælder personalet på hospitaler. Langt de fleste vil også gerne dele data om adfærd og trivsel, mens der er en lidt større skepsis omkring frigivelse af data om andre personlige forhold som økonomi, arbejdssituation, familie og parforhold.
Tallene tyder på, at borgerne er positive over for at understøtte den datadeling, der er en forudsætning for Population Health Management.
”Tallene tyder på, at borgerne er positive over for at understøtte den datadeling, der er en forudsætning for Population Health Management. Samtidig skal vi dog holde os for øje, at der er forskel på at dele data om rygning og motion og så mere private forhold om for eksempel personlig økonomi,” siger Mette Louise Kaagaard, som er direktør i KMD.
Der er da også stor opbakning til danskernes holdning til deling af sundhedsdata hos paraplyorganisationen for patient- og pårørendeforeninger i Danmark, Danske Patienter.
”Vi ved, at patienter har interesse i at dele deres data, fordi det sikrer dem den bedst mulige behandling – og det er rart at se, at det også forholder sig sådan i befolkningen generelt. Data er altafgørende for at sikre kvalitet i den enkelte patients behandling,” siger Camilla Hersom, som er formand for Danske Patienter.
Analysen viser dog også, at langt færre er interesserede i at dele sundhedsdata med fx kommunale sagsbehandlere og alternative behandlere. Her er det kun ca. hver fjerde dansker, der er parat til at dele de private oplysninger.
Vi ved, at patienter har interesse i at dele deres data, fordi det sikrer dem den bedst mulige behandling – og det er rart at se, at det også forholder sig sådan i befolkningen generelt.
Det er måske ikke så overraskende, at danskerne gerne vil dele data, hvis det giver dem selv den bedst mulige behandling. Men villigheden til at dele data stopper ikke her. For hvis det kan gøre sundhedsvæsenet mere effektivt og skabe mere sundhed for velfærdskronerne, så vil vi i høj grad også gerne bidrage med data til hospitaler, forskere og medicinalindustrien – især hvis det kan ske i en anonymiseret form.
”Analysen viser, at danskerne er positivt indstillet på at give et samfundsbidrag ved hjælp af deres sundhedsdata. Tilliden til de sundhedsprofessionelle og forskere inden for sundhed synes stor, og det må også give anledning til en vis glæde hos kommercielle aktører som medicinalindustrien, at et flertal af borgerne gerne vil deres data med dem,” siger Mette Louise Kaagaard fra KMD.
Andre elementer i analysen fremhæver behovet for at dele sundhedsdata. For eksempel fremhæver et flertal af læger i analysen, at de ofte mangler data om deres patienter, når de ankommer til konsultationer. Den samlede KMD Analyse kan læses gratis her.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer for kommuner og regioner direkte i din indbakke.
Tilmeld dig her