Fodboldspiller med rød trøjer holder bold under armen

Forberedelserne til Danmarks møde med Kroatien i ottendedelsfinalen ved VM er for længst i gang. Som officiel datapartner for DBU har KMD-analytikere arbejdet på at kunne levere en analyse om Kroatien kort tid efter, at Danmarks næste modstander blev kendt.

Siden lodtrækningen til de indledende grupper ved VM, som foregik i december 2017, har landsholdet forberedt sig på at skulle møde Peru, Australien og til sidst Frankrig i den igangværende VM-slutrunde i Rusland. Forberedelserne har ikke mindst bestået af at analysere data fra modstandernes kampe.

 

Det betyder, at landstræner Åge Hareide og hans trænerstab – herunder præstationsanalytiker Mounir Akhiat – har samlet en stor viden om netop de tre modstandere, som på forhånd var kendte.

 

Da landsholdet tirsdag sikrede sig videre deltagelse ved VM, skulle der straks analyseres på data om Kroatien, der med tre sejre vandt gruppe D, som Danmarks gruppe C er parret med. Ottendedelsfinalen mod Kroatien bliver spillet søndag aften kl. 20.00.

DBU og landsholdet har naturligvis under træningskampe i foråret og under VM haft scouts til stede på stadion for at følge de hold, man eventuelt kunne møde i fx ottendels- og kvartfinaler.

”Vi må afvente rapporten fra vores scout, der har set Kroatien og fulgt dem hele vejen,” sagde Åge Hareide til TV 2 Sport tirsdag aften. ”Vi ved mere, når vi får rapporten, og det gør vi onsdag i Anapa. Det bliver fuldt fokus på det, og så må vi se, hvilken strategi, vi vælger,” sagde han videre.

Scoutens rapport bliver suppleret med analyser baseret på aktuelle data om Kroatiens performance.

Som officiel datapartner for DBU har KMD forberedt sig på at kunne levere en sådan analyse få timer efter, at Danmark havde sikret sin videre deltagelse – og modstanderen Kroatien var fundet.

 

”Jeg har arbejdet på at analysere data på det franske landshold for at bygge en skabelon, som jeg kan bruge på data fra Kroatiens kampe. Jeg har taget udgangspunkt i såkaldt ’eventdata’ fra alle Frankrigs kvalifikations- og testkampe samt de første puljekampe, det vil sige data om fx skud, aflevering, tacklinger, udskiftninger,” siger Morten Petz, som er Senior Managementkonsulent i KMD.

 

”Med adgang til data fra Kroatiens kampe, kan jeg levere en analyse af modstanderen, som Mounir Akhiat kan bruge i sin forberedelse,” siger Morten Petz.

 

Analysen af Kroatien kan besvare spørgsmål som: Hvilke spillere skaber de store chancer, og hvor afslutter angriberne typisk fra, og har de et foretrukket målhjørne? Men det kan også være afvikling af dødbolde, og om målmanden typisk sparker kort eller langt og mange andre detaljer.

 

”Formålet med analysen er at understøtte den taktiske forberedelse til kampen, som Åge Hareide og hans trænere kan bruge i deres arbejde. Det er jo dem, der er eksperterne. Vi er ikke fodboldeksperter, men vi er er eksperter i at understøtte fodboldeksperterne i at træffe de rigtige beslutninger,” siger Morten Petz.

 

Analysen af Kroatien vil indgå i det samlede taktiske arbejde, hvor dataanalyser af Danmarks egen performance naturligvis også indgår.

 

Datasamarbejdet mellem DBU og KMD blev etableret kort før VM, så arbejdet med data i Rusland er på mange måder et pilotprojekt, som udvikler sig undervejs i slutrunden. Samarbejdet fortsætter efter VM-slutrunden med fokus på den kommende EM-kvalifikation og Nations League-turnering, ligesom de øvrige landshold også får glæde af det nye partnerskab mellem DBU og KMD.

Lad os tale om Jeres muligheder!

Vores medarbejdere sidder klar til at tage en uforpligtende snak, hvor du kan få mere at vide og få svar på dine spørgsmål. Udfyld oplysningerne nedenfor og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt.

Kontakt os
Felt er påkrævet

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om data og analyse. Så er du blandt de første, der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her