En computerskærm med data foran en håndboldbane

Efter to sæsoner uden guldmedaljer sætter FCM Håndbold sigtet mod igen at toppe ligaen. Vejen tilbage på tronen går bl.a. over en ny tilgang til brugen af data for de midtjyske kvinder.

Når bronzevinderne fra FCM Håndbold tager hul på en ny sæson, står der både et dansk mesterskab, Champions League – og en helt ny brug af data på menuen, som måske igen kan give de midtjyske kvinder medaljer af det ædleste metal.

Den datadrevne tilgang til håndbold får nemlig et ekstra skud via et udviklingssamarbejde mellem FCM Håndbold og it-virksomheden KMD, som gør det muligt at behandle og forædle de data, som håndboldklubben allerede samler sammen.

”Vores arbejde med data kan være med til at sandsynliggøre og skabe værdi for spillere og ledere omkring de facetter, vi arbejder med. Det gælder både i vores spil, træning, fysisk og på de mentale områder,” siger cheftræner i FCM Håndbold, Kristian Kristensen.

”For mig som træner er det ikke nok, hvis vi bare får statistik efter hver kamp. Vi er nødt til at gå skridtet videre i statistikken, se det lidt mere baglæns og gå i dybden med de data, så vi kan bruge det aktivt og verificere, at vi bevæger os i den rigtige retning,” slår cheftræneren fast.

Vores arbejde med data kan være med til at sandsynliggøre og skabe værdi for spillere og ledere omkring de facetter, vi arbejder med.

Kristian Kristensen, cheftræner i FCM håndbold

Data giver ny viden

De nye analyser af alt fra kampdata om skud- og forsvarsstatistikker og scorings- og redningsprocenter over fysiske data som fx højde, vægt og springkraft og til data fra billedsekvenser fra kampe skal fx gøre det muligt at spole tilbage og vurdere opbygningen af spillet frem mod afslutningerne.

”Analyserne kommer til at give mit trænerteam mulighed for at få nogle billeder af og tal på, hvad det reelt er, vi præsterer, og om vi lykkedes med vores taktik. Det skaber potentiel læring, hvis feedbacken er konkret og kan sættes i relation til spillerne,” siger Kristian Kristensen.

Direktør i FCM Håndbold, Jakob Mølgaard Christensen, ser da ligesom sin cheftræner også frem til samarbejdet med KMD:

”I dag bruger vi alle de fakta og data, som vi nu har, når vi forbereder os til en kamp. Men der er plads til forbedring. Vi mangler et regulært helhedsbillede af data, og hvordan vi strategisk kan bruge det. Der er eksempelvis ikke mange, der databaseret kan gå ind og se på forsvarsspillet,” siger Jakob Mølgaard Christensen.

Data kan ikke erstatte trænerens intuition, men det kan gå hånd i hånd

Jakob Mølgaard Christensen, Direktør i fcm håndbold

Data skal finde de ekstra 2-3 procent

”Data kan ikke erstatte trænerens intuition, men det kan gå hånd i hånd. Når vi har at gøre med professionel sport, så gælder det om at være før de andre og finde de ekstra 2-3 procent, der ligger alle steder i vores forberedelse, evaluering og restitution. Jo mere faktuelt – des større mulighed for at ramme ”rigtigt” og derigennem hæve præstationen væsentligt,” siger direktøren.

Også direktør i KMD Christian Binggeli-Winter ser store perspektiver i samarbejdet.

”Håndboldklubber ligger inde med meget brugbar data, og vi vil gerne hjælpe med at se, om vi kan byde ind med nogle databaserede forklaringer på de spørgsmål og udfordringer, som FCM Håndbold står med,” siger Christian Binggeli-Winter.

”Så data bliver mere end hvor højt, spilleren kan hoppe og skyde. Med den nye måde at bruge data på er FCM Håndbold ved at tage håndboldsporten til et nyt niveau i forhold til at anvende data i deres forarbejde, men også i deres måde at anvende det i praksis i spiludviklingen,” siger KMD-direktøren.

FCM Håndbold indleder den nye sæson på udebane mod Ajax København den 3. september og deltager også i EHF Champions League.

Lad os tale om Jeres muligheder!

Vores medarbejdere sidder klar til at tage en uforpligtende snak, hvor du kan få mere at vide og få svar på dine spørgsmål. Udfyld oplysningerne nedenfor og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt.

Kontakt os
Felt er påkrævet

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om data og analyse. Så er du blandt de første, der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her

Seneste indsigter