computer-cafe

Kun meget få kommuner bruger for alvor borgerne, når de udvikler nye it-løsninger. Det viser en ny KMD Analyse. Det er en skam, for det kan gøre løsningerne bedre, lyder det fra teknologidirektør Hans Jayatissa.

Kommunerne er begejstrede for ny teknologi og er i høj grad med til at rulle digitaliseringen ud. Men kommunerne misser en gylden mulighed for at gøre deres it-løsninger bedre ved at inddrage borgerne bedre i udviklingen gennem fx workshops, fokusgrupper og spørgeskemaer, for det gør de meget sjældent, viser en ny undersøgelse fra KMD Analyse.

Når det gælder offentlige digitaliseringsstrategier er der især fokus på, at digitaliseringen skal skabe værdi for borgerne. For 82 procent af de adspurgte beslutningstagere i analyse handler det da også at om effektivisere interaktionen med borgerne, når man afprøver ny teknologi – mens 78 procent vil skabe bedre service for borgere og virksomheder.

Kommunernes fokus på borgerne er der således ingen tvivl om – og det ligger dem heller ikke fjernt at inddrage brugere i udviklingen. Ifølge de kommunale topledere tager syv ud af ti nemlig i høj grad deres egne ansatte med på råd i udviklingen – mens det samme kun gælder for en ud af ti kommuner, når det gælder borgerne.

”Jeg forstår godt, at man orienterer sig mod kollegerne, når man drøfter nye teknologier, men det bekymrer mig alligevel, at springet er så stort i forhold til borgerne,” siger teknologidirektør Hans Jayatissa fra KMD.

”Vi skal have borgerne involveret mere i designet og udviklingen af den digitale kommune. På den måde kan man få udviklet løsninger, som tager meget mere udgangspunkt i borgernes situation i stedet for at tage udgangspunkt i kommunens perspektiv. Det kan kun gøre løsningerne bedre,” understreger han.

Vi skal have borgerne involveret mere i designet og udviklingen af den digitale kommune. På den måde kan man få udviklet løsninger, som tager meget mere udgangspunkt i borgernes situation i stedet for at tage udgangspunkt i kommunens perspektiv. Det kan kun gøre løsningerne bedre

hans jayatissa, teknologidirektør, kmd

Mange borgere vil gerne hjælpe


Hans Jayatissa påpeger, at mange kommuner formentlig har fokus på at skulle levere de services, vi som borgere forventer – og at de altid skal fungere. Det kan betyde, at man føler sig sårbar, hvis man inviterer borgere til at bidrage til ufærdige løsninger.

”Men man kan godt inddrage borgere i høringer på endnu ikke godkendte lokalplaner, så hvorfor gør man det ikke med nye teknologiske løsninger? Jeg er sikker på, at der er masser af borgere, der gerne vil være med til at afprøve nye løsninger – især hvis kommunerne havde hver deres teknologiske ’sandkasse’, hvor borgerne kunne afprøve nye løsninger uden forventninger om, at de var færdige endnu,” siger Hans Jayatissa.

Som teknologidirektør i en stor it-virksomhed indrømmer Hans Jayatissa dog også, at han også selv må kigge indad.

”Vi leverandører kan givetvis også blive bedre til at sætte os ind i borgernes behov, når vi designer de teknologier, som anvendes i kommunerne. Både it-virksomhederne og kommunerne bør vende udviklingsprocesserne på hovedet og starte med borgerne,” siger Hans Jayatissa.

Du kan læse hele den nye KMD Analyse, der også kigger nærmere på kommunernes brug af kunstig intelligens, machine learning og softwarerobotter lige her.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer for kommuner og regioner direkte i din indbakke.

Tilmeld dig her