Der bliver sparet tid for vælgerne, når kommunal- og regionsvalget skal afvikles. Det er slut med lange køer ved valgbordene, hvor digitale valglister også betyder færre fejl, behov for færre valgtilforordnede og færre manuelle opgaver for kommunens medarbejdere.
Det bliver kaldt demokratiets festdag, når vi møder op på skoler, plejecentre og forsamlingshuse for at sætte vores kryds til et valg. Det er en dag fyldt med traditioner, men nogle traditioner er til for at blive brudt. For hvor vi for få år siden stod i lange køer for at blive krydset af og få vores stemmeseddel, så betyder brugen af digitale valglister i mange kommuner, at køerne er forsvundet, og at menneskelige fejl ikke opstår.
Sådan er det også i Gentofte Kommune, hvor kontorchef Lars Nibelius er i fuld gang med at forberede sig til at styre sit 28. valg, når danskerne den 21. november møder op for at vælge blandt kandidaterne i kommunal- og regionsvalget.
”Gentofte Kommune er en meget digital kommune. Vi har været frontrunners i alle årene med digitalisering og digital selvbetjening. Da de digitale valglister kom frem, var det derfor helt utænkeligt, at vi ikke skulle have det i Gentofte Kommune,” siger Lars Nibelius, som er kontorchef i Borgmestersekretariatet i Gentofte Kommune.
Vi har været frontrunners i alle årene med digitalisering og digital selvbetjening. Da de digitale valglister kom frem, var det derfor helt utænkeligt, at vi ikke skulle have det i Gentofte Kommune
Han har haft ansvaret for både kommunal- og regionsvalg, Folketingsvalg, valg til EU-parlamentet og folkeafstemninger i Gentofte Kommune i en årrække. Men selv med 27 valg i bagagen bliver der ikke slækket på opmærksomheden.
”Med mit valg nummer 28 er der måske ikke så meget, der kommer bag på mig. Men et valg bliver aldrig en rutine. Jeg siger altid, at valg er en eksamen, som vi aldrig må dumpe. Det er en fast fælde, man kan falde i at tro, at det går nok, fordi man gjort det mange gange før,” siger Lars Nibelius, som siden sommerferien har haft partier og kandidater på besøg for at rådgive dem for at få alting til at lykkes på valgdagen.
Gentofte Kommune afvikler valg ved hjælp af KMD Valg, hvor modulet Digitale Valglister er et afgørende værktøj på selve dagen. Det gør det nemt at registrere vælgerne på dagen, hvor man hurtigt kan scanne valgkortet, kontrollere det og udlevere stemmesedlen. Vælgerne kan frit vælge valgbord, og både før, under og efter valghandlingen er der også overblik over bl.a. fremmøde og antal brevstemmer.
For Lars Nibelius er der en række fordele, som betyder, at brugen af de digitale valglister aldrig har været til diskussion i Gentofte. En af dem er, at det er slut med at stå i kø til et bestemt valgbord, så fortidens køer er forsvundet.
”Det koster selvfølgelig lidt, men vi har 40.000 gæster på besøg den dag, så det bliver virkelig værdsat, når mange sætter deres kryds på vej til eller fra arbejde. De evindelige, lange køer er barberet ned til et minimum. Jeg kan huske vores første valg med de digitale valglister, hvor mange udbrød ’hvor er det meget nemmere’,” siger Lars Nibelius.
Men selv om hastigheden på selve dagen er det, vælgerne primært mærker som en forbedring, så peger Lars Nibelius på to andre og vigtige områder, hvor de digitale valglister har styrket afviklingen af et valg.
”Glem økonomi og tempo. Det er trods alt kun i gennemsnit en gang om året, at der er valg, så selv om man før stod i kø i 20 minutter, så klarede man jo nok det. Men det allervigtigste er, at der med digitale valglister ikke sker nogen fejl. Det har været en kæmpe forbedring,” understreger Lars Nibelius.
”I gamle dage med de lange papirlister var der garanti for, at der fire-fem gange på hvert valgsted var en forkert vælger, der var blevet krydset af på grund af en menneskelig fejl. Det sker ikke længere. Der er bare ingen fejl,” fastslår kontorchefen.
Men det allervigtigste er, at der med digitale valglister ikke sker nogen fejl. Det har været en kæmpe forbedring
Derudover betyder den hurtige og fejlfri afvikling, at der er behov for færre valgtilforordnede til at bemande valgbordene, forklarer Lars Nibelius.
”Tidligere havde vi fem valgborde ved hvert valgsted, så det krævede ti personer hvert sted. Nu bruger vi to borde, så det er mere end en halvering. Så de tre store fordele ved de digitale valglister er et højere tempo, ingen fejl og behov for færre personale på dagen,” siger han.
Men også på selve rådhuset kan Lars Nibelius’ medarbejdere mærke en lettelse ved hjælp af KMD Valg. Antallet af brevstemmer er nemlig steget markant de seneste år, og det er en tendens, som ser ud til at fortsætte. Tidligere sad kommunens medarbejdere dagen før valget og skrev alle brevstemmerne ind i valglisterne manuelt.
”Ved sidste valg var der 5000 brevstemmer i Gentofte Kommune, så det tager noget tid. Men med KMD Valg bliver brevstemmerne scannet og registreret, og dagen før valget bliver de kørt sammen med de digitale valglister. Det tager to minutter, så det er en stor besparelse i vores bagbutik, hvor vores administrative personale før sad med den opgave. Jeg har ikke hørt noget brok over, at de ikke skal lave det længere,” griner Lars Nibelius.
For første gang man kan nu sætte sit kryds allerede fra klokken 8 om morgenen. Kontorchefen forventer, at det vil hjælpe mange af kommunens borgere til at få stemt på vej på arbejde. Men selv om selve krydset kan klares hurtigere, så ændrer det ikke på oplevelsen af endnu et valg for den erfarne kontorchef.
”Der er stadig en helt speciel stemning på en valgdag. Især et kommunalvalg, hvor det jo er borgerne i det her afgrænsede område, der bestemmer, hvordan kommunen skal se ud de næste fire år. Man kan også mærke på borgerne, at det er en speciel dag. Lokalt er det her jo det mest interessante valg,” siger Lars Nibelius, før han fortsætter forberedelserne til sit 28. valg i Gentofte Kommune.
Et valg er tidskrævende både før, under og efter valghandlingen. Med KMD Valg kan din kommune digitalisere væsentlige dele af opgaven - inden for rammerne af den stramme lovgivning på området.