Digitaliseringsprisens statue

Uddelingen af årets Digitaliseringspriser nærmer sig. Vi har talt med nogle af de profiler, som i år optræder i dommerkomitéen. Der er i øvrigt stadig tid til at nominere offentlige projekter til en af årets tre priser.

Innovation, implementering og sammenhæng. Det er nøgleordene for de tre priser, der snart skal uddeles til Digitaliseringsprisen 2018. Det sker på konferencen Offentlig Digitalisering i Aarhus i marts, men der er stadig tid til at tilmelde projekter til en af årets tre priser.

Digitaliseringsprisen har siden 2004 præmieret succesfulde og værdiskabende initiativer i den offentlige sektor. Det er målet at belønne foregangseksempler, der gavner samfund og borgere og inspirerer andre til nye visioner. Det er da også præcis det, direktør for Udviklings- og Forenklingsstyrelsen Andreas Berggreen vil lede efter, når han i marts optræder i dommerkomitéen.

”Jeg vil se efter resultatskabelse, der både har effekt for borgere og virksomheder samt egne medarbejdere, og som ledelsesmæssigt og organisatorisk er forankret på en måde, der sikrer en varig effekt,” fastslår Andreas Berggreen.

’Det er jo brugerne, der skal anvende løsningerne’

Faktisk giver det ifølge Andreas Berggreen slet ikke mening at udvikle digitale løsninger, hvis ikke effekten og brugernes behov og ønsker er tænkt ind fra starten, hvad enten brugerne er borgere, virksomheder eller sagsbehandlere i en myndighed.

”Det er jo brugerne, der efterfølgende skal anvende løsningerne. Der vil dog altid skulle finde en prioritering af behov og ønsker sted, som bør tage udgangspunkt i et samlet blik på løsningen, hvor også andre hensyn end brugernes behov og ønsker har prioritet, herunder fx økonomi, lovgivning og informationssikkerhed,” siger Udviklings- og Forenklingsstyrelsens direktør.

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen er én af de syv nye styrelser, som erstatter Skat. Andreas Berggreens styrelse har som område drift og udvikling af it-systemer, behandling af data samt målrettede udviklings- og forenklingsprojekter på tværs af skatteforvaltningen.

Det er naturligt og nødvendigt at arbejde med forretningsudvikling ud fra både et effektiviseringsperspektiv og et kvalitetsperspektiv

Andreas Berggreen direktør for Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Effekt og kvalitet er ikke modsætninger

Andreas Berggreen er ikke bekymret for, at den fortsatte digitalisering kommer til at handle for meget om besparelser.

”Det er naturligt og nødvendigt at arbejde med forretningsudvikling ud fra både et effektiviseringsperspektiv og et kvalitetsperspektiv. Ofte er der ingen modsætninger, for hurtige og strømlinede sagsforløb, der med den rette investering kommer ud af en digitalisering, er både til stor gavn for borgere og virksomheder og mindre ressourcekrævende for myndigheden. I andre tilfælde kan der vælges mellem det ene og det andet, og så må der opstilles en business case, hvor gevinster afvejes pragmatisk over for hinanden,” siger han.

Små, løbende forbedringer kan have stor effekt

Til gengæld understreger Andreas Berggreen også, at offentlig innovation ikke behøver at handle om store, forkromede løsninger.

”Alting behøver ikke at være stort. Små, løbende forbedringer af den eksisterende drift har således rigtig meget for sig, herunder at de har en langt større sandsynlighed for at lykkes,” siger Andreas Berggreen.

”Relativt markante transformationer kan dog formentlig næppe fravælges, fordi der er behov for at afvikle en betydelig teknisk gæld, bl.a. for at muliggøre ’små, løbende forbedringer’. Dels fordi verden udvikler sig stadigt hurtigere, hvilket stiller krav til ændringer af opgaveløsningen, og dels fordi den offentlige sektor ved et fravalg af større forandringer vil gå glip af store økonomiske og kvalitative gevinster,” tilføjer han.

For Udviklings- og Forenklingsstyrelsens direktør har udfordringen med markante transformationer i den offentlige sektor været en manglende evne til at realisere dem.
”Der er derfor brug for at bygge den kapacitet og kompetence i den offentlige sektor, der skal til for at kunne realisere 'markante transformationer'. Det handler især om ledelse, strategi og en langsigtet investering frem for en kortsigtet marginaltilgang,” understreger Andreas Berggreen.

Andreas Berggreen sidder i dommerkomitéen sammen med bl.a. Djøf-formand Lisa Herold Ferbing, den nye innovationsdirektør ved Aalborg Universitet Dorte Stigaard og Danmarks nye Tech-ambassadør, Casper Klynge. Projekter til Digitaliseringsprisen kan nomineres frem til 5. februar lige her.