Portræt af Lisa Herold Ferbing

Uddelingen af årets Digitaliseringspriser nærmer sig. Vi har derfor talt med Djøf-formand Lisa Herold Ferbing, som optræder i dommerkomitéen og dermed skal udvælge vinderne. Der er i øvrigt stadig tid til at nominere offentlige projekter til en af de tre priser.

Der bliver sat fokus på innovation og sammenhæng, når Digitaliseringsprisen 2018 skal uddeles. Det sker på konferencen Offentlig Digitalisering i Aarhus i marts, men det er stadig ikke for sent at tilmelde projekter til en af årets tre priser, for tilmeldingen løber helt til 5. februar.

Digitaliseringsprisen har siden 2004 præmieret succesfulde og værdiskabende initiativer i den offentlige sektor. Det er målet at belønne foregangseksempler, der gavner samfund og borgere og inspirerer andre til nye visioner. Netop inspiration er det, som Djøf-formand Lisa Herold Ferbing glæder sig til, når hun i marts optræder i dommerkomitéen.

”Overrask mig derude! Jeg bliver glad, når deltagere har formået at bruge digitaliseringens nye muligheder til at skabe positive forandringer. Og hvis vi ser løsninger, hvor nye teknologier som kunstig intelligens, big data eller andet indgår, så er det jo super spændende,” siger Lisa Herold Ferbing.

Kan understøtte sammenhængende borgerforløb

En af årets priser er Sammenhængsprisen, som gives for et digitaliseringsprojekt, som fx har bidraget til at gøre den offentlige sektor mere overskuelig og sammenhængende for borgere eller virksomheder. Digitaliseringen er oplagt til at understøtte sammenhængende borgerforløb, understreger Djøf-formanden.

”Der er masser af gode eksempler. Tag nu en af sidste års vindere – Statsforvaltningen. Skilsmisse er i forvejen en særdeles svær proces for de ramte familier, men Statsforvaltningen formåede via digitalisering at gøre den enkelte borgers og familiens praktiske rejse gennem systemet sammenhængende og overskuelig, hvor borgerne før selv skulle holde styr på de mange forskellige instanser. Det er nu samlet digitalt. Sammenhængende og effektivt,” siger Lisa Herold Ferbing.

Digitaliseringen skal gerne kunne tilgodese borgernes ønsker og behov. Samtidig er det i tidens trend at involvere brugerne mere i udviklingen af løsninger.

”Inddrag da borgerne i udviklingen, hvis det kan lade sig gøre. Det afhænger selvfølgelig af den kontekst, som løsningen skal fungere i. Men løsningerne er jo kun en succes, hvis de bliver til glæde for den enkelte,” siger Lisa Herold Ferbing.

Digitalisering er ikke længere noget, der bliver koblet på, når en tænkt løsning skal implementeres. Det er ganske enkelt en del af ideen bag udviklingen af opgaveløsningen.

Lisa Herold Ferbing, formand i Djøf

Digitalisering er ikke en spareøvelse

Trods de mange succeshistorier får digitaliseringen fra tid til anden kritik for at være en spareøvelse. Det er ifølge Lisa Herold Ferbing en forkert konklusion.

”Der er ikke nødvendigvis en modsætning mellem at effektivisere og skabe bedre kvalitet. Heldigvis. Mange af de projekter, som vi ser, bliver til tæt på den enkelte borger. Nogen af velfærdssamfundets kernetropper har tænkt: Kunne vi ikke løse dette smartere og bedre for borgerne? De løsninger bliver så til virkelighed via de nye teknologiske muligheder. Det er en vej, vi i langt højere grad skal påskønne og tilskynde,” siger Lisa Herold Ferbing.

Digitalisering er en integreret del af nye løsninger

Samtidig bør man understøtte mulighederne for at arbejde sammen om løsninger på tværs af fagligheder ved hjælp af digitaliseringen.

”Digitalisering er ikke længere noget, der bliver koblet på, når en tænkt løsning skal implementeres. Det er ganske enkelt en del af ideen bag udviklingen af opgaveløsningen. Evnen til at arbejde sammen om løsninger på tværs af fagligheder skal vi understøtte på alle tænkelige måder de kommende år,” understreger Lisa Herold Ferbing.

Men selv som et af det mest digitaliserede samfund i verden er der plads til forbedringer inden for digitaliseringen af den offentlige sektor.

”En af de største udfordringer er i øjeblikket, at rammerne for udvikling af digitale løsninger i det offentlige og i det private ikke er ens. Derfor virker det til tider, som om det offentlige halter meget langt efter markedet i udviklingen, hvilket kan mindske borgernes tiltro til det offentlige. Den debat skal vi i langt højere grad udfolde,” siger Lisa Herold Ferbing.

Der bliver rig lejlighed til at tage den debat på konferencen Offentlig Digitalisering i marts, hvor Digitaliseringsprisen bliver uddelt. Digitaliseringsprisen 2018 uddeler denne gang tre priser: Innovationsprisen, Sammenhængsprisen og Implementeringsprisen. Projekter kan nomineres frem til 5. februar lige her.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer fra den offentlige sektor direkte i din indbakke.

Tilmeld dig her