drone

På tværs af landet bruger især kommunernes tekniske forvaltninger droner til at inspicere ejendomme, dokumentere stormskader eller markedsføre kommunen. Det viser en ny analyse fra KMD.

Med blikket rettet mod himlen kan du i snart halvdelen af landets kommuner se noget, som hverken er en fugl, et fly eller en flyvende supermand, men i stedet ubemandede luftfartøjer – også kendt som droner – der hjælper kommunen med en lang række opgaver.

Faktisk angiver fire ud af ti kommunale topledere i undersøgelsen, at deres kommune allerede har indkøbt og implementeret brugen af droner, mens endnu flere er på vej. I øvrigt mener 60 procent af de adspurgte beslutningstagere, at brugen af droner på miljø- og teknikområdet vil revolutionere eller medføre store ændringer i måden, man arbejder på. Det viser en ny undersøgelse af kommunernes it-udvikling foretaget af KMD Analyse.

”Der er mange steder, hvor det er oplagt at bruge droner rundt i kommunerne, og så er de nemme at indføre. Andre teknologier som fx chatbots og kunstig intelligens kræver ændringer i eksisterende systemer eller mange integrationer for at kunne anvendes, mens droner umiddelbart kan tages i anvendelse og optimere eksisterende processer,” siger teknologidirektør i KMD, Hans Jayatissa.

Der er mange steder, hvor det er oplagt at bruge droner rundt i kommunerne, og så er de nemme at indføre. Andre teknologier som fx chatbots og kunstig intelligens kræver ændringer i eksisterende systemer eller mange integrationer for at kunne anvendes, mens droner umiddelbart kan tages i anvendelse og optimere eksisterende processer

Hans Jayatissa, teknologidirektør, kmd

”Det kan fx være både billigere, mere effektivt og mere sikkert at bruge droner, når man skal inspicere ejendomme frem for at leje lifte eller stille stilladser op. Men dronerne og deres piloter bliver også brugt til at planlægge nye boligområder og nye veje og til at undersøge træers sundhedstilstand,” forklarer Hans Jayatissa, som dermed peger på, at listen af drone-egnede opgaver er lang.

Oversvømmelser, markedsføring og tælling af dyr fra luften

Generelt er det tydeligt, hvorfor det netop er kommunernes tekniske forvaltninger, der har taget dronerne til sig, fordi de små ubemandede fartøjer hurtigt kan komme i luften og skabe et overblik.

”Når vi taler miljø, så kan dronerne bruges til at dokumentere stormskader og oversvømmelser, føre tilsyn over vandløb og anden naturovervågning, ikke mindst beredskabsindsatser,” siger Hans Jayatissa.

Når vi taler miljø, så kan dronerne bruges til at dokumentere stormskader og oversvømmelser, føre tilsyn over vandløb og anden naturovervågning, ikke mindst beredskabsindsatser

HANS JAYATISSA, TEKNOLOGIDIREKTØR, KMd

”Men dronerne bliver også brugt til at tælle dyr – og til termografering af bygninger, hvor de med infrarøde kameraer kan måle varmetab – og så bruger flere kommuner dronerne til at producere markedsføring rettet mod turister, så mulighederne er næsten endeløse, og kommunerne har virkelig taget de mange muligheder til sig,” siger Hans Jayatissa.

Den nye KMD Analyse peger på, at over 70 procent af de adspurgte kommunale beslutningstagere forventer at have implementeret brugen af droner inden for de kommende år.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer for kommuner og regioner direkte i din indbakke.

Tilmeld dig her