Hold dig opdateret
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer for kommuner og regioner direkte i din indbakke.
Tilmeld dig herI samarbejde med Ældre Sagen har KMD udviklet gratis kurser til ældre, som har svært ved at bruge en computer eller en tablet. Over 150.000 ældre har allerede gennemført det første kursus.
Hvis man ikke ligefrem er født med en tablet eller en computer i hånden, kan det være sin sag at blive ekspert i den nye teknologi. Hvis man så endda er født i en tid, hvor køleskabet og det sort-hvide fjernsyn var banebrydende teknologi, får man nogle gange lyst til bare at give op.
Men med udviklingen i brugen af netbank, e-Boks, e-mail og sociale medier kan det være svært at undvære de digitale kompetencer, ikke mindst for den ældre generation. Derfor udviklede KMD sammen med Ældre Sagen to kurser i brugen af først en computer og siden en tablet. To e-learning-kurser, som KMD udviklede og donerede til Ældre Sagen.
”De ældre har taget rigtigt godt imod det her projekt. Det har oversteget alle vores forventninger,” siger Lars Ellingsøe Bjerregaard, som er afdelingsleder i Learning i KMD.
Det første kursus hed ”Bliv dus med din computer” og blev lanceret i 2011. Over 150.000 ældre har siden gennemført kurset, som sidste år fik efterfølgerne ”Bliv dus med din tablet” til henholdsvis iPad og Android, samtidig med at det første kursus blev opgraderet.
”Der sker jo meget på det digitale område i det danske samfund. Mere og mere går over til at være digitalt, og de ældre har nogle gange svært ved at følge med. Det kan være at få logget på e-Boks, netbank eller Skat. Det hele er jo efterhånden på nettet, selv de lydbøger, som de ældre er meget afhængige af,” siger Lars Bjerregaard.
Ældre Sagen efterlyste et værktøj, som de dels kunne bruge i undervisningen, dels kunne lade de ældre og deres pårørende bruge derhjemme.
”Det handlede helt grundlæggende om at få de ældre i gang med at bruge deres pc. Det kan være virkelig svært, det ved vi alle sammen godt, for der skal gøres meget for at holde sin computer ajour,” siger Lars Bjerregaard.
KMD har jo en stor aktie i forhold til at digitalisere Danmark, og så har vi også et ansvar for at sikre, at alle i Danmark er med og kan bruge de løsninger, vi rent faktisk udvikler
”Vi oplevede nogle helt andre udfordringer, end vi er vant til. Det kunne være at bruge dobbelt-klik, som nogle ældre har svært ved på grund af den hurtige motorik. På en tablet kunne problemet være, at mange ældre har kolde fingre, ligesom når vi kommer ind fra vinterkulden og griber tabletten. Så er det ikke altid, at tabletten reagerer, så det var også et issue,” forklarer han.
For Lars Bjerregaards team i Learning var projektet meget anderledes end de sædvanlige af slagsen. Både på grund af målgruppen og fordi det var et CSR-projekt, hvor løsningerne blev udviklet sammen med Ældre Sagen og derefter doneret.
”KMD har jo en stor aktie i forhold til at digitalisere Danmark, og så har vi også et ansvar for at sikre, at alle i Danmark er med og kan bruge de løsninger, vi rent faktisk udvikler,” understreger Lars Bjerregaard, som til gengæld kan se tilbage på nogle interessante projekter.
”Det var super sjove projekter. Det var meget anderledes, fordi det var en målgruppe, som vi aldrig havde arbejdet med direkte. Så det var meget interessant at gennemføre brugertest med den her målgruppe og se med egne øjne, hvad det var for udfordringer, de ældre sidder med. Samtidig var det en gruppe mennesker, som faktisk syntes, at det var spændende og gerne ville lære noget nyt,” siger Lars Bjerregaard.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer for kommuner og regioner direkte i din indbakke.
Tilmeld dig her