Finger trykker på tablet

Ud med silotænkning og ind med sammenhæng og et væld af nye partnerskaber mellem virksomheder og kunder i det offentlige. Det er kongstanken bag et digitalt økosystem med borgerne i centrum.

Når du henter en app til din smartphone for at løse et specifikt behov, kan du vælge mellem et utal af apps fra både store, etablerede virksomheder og fra små startups, som hver især kan bidrage med deres bud på løsningen af dit behov. Både Apple og Google har nemlig med deres app-butikker skabt et sammenhængende digitalt økosystem, som gør det nemt og værdifuldt for virksomheder at bidrage med produkter til gavn for dig som bruger.

På samme måde vil et digitalt økosystem af løsninger til det offentlige skabe værdi og sammenhæng for borgerne. Tiden er simpelthen løbet fra silotænkning, hvor data er låst fast i forskellige systemer knyttet til enkelte forvaltninger, for borgernes behov er sjældent isoleret til ét område i fx en kommune. Tværtimod kræver god borgerservice ofte indsatser på tværs af stat, regioner og kommune og internt mellem forvaltninger i en kommune. På samme måde giver det heller ikke mening, at én leverandør er den bedste til at løse alle lokale it-behov ude på fx et plejecenter, hvor en myriade af IT-løsninger skal spille sammen for at sikre den bedste hverdag, både for beboerne, der benytter mikrobetalinger til eftermiddagens kaffe og kage, og for personalet, der sammenligner data fra både fagsystemer, IoT-sensorer og smart-watches, når de vurderer beboernes sundhed. Et sammenhængende økosystem vil give plads til mange flere partnerskaber og sikre, at data deles, hvor det er relevant.

”Danmark er officiel verdensmester i offentlig digitalisering, og derfor har vi også unikke muligheder for at være medskaber af et digitalt økosystem i verdensklasse til det offentlige. Det vil være til gavn for både det offentlige og for små og store leverandører i ind- og udland – og så vil det i høj grad være til gavn for borgerne, som vil kunne opleve en større fleksibilitet og sammenhæng på tværs af deres behov,” siger Mette Louise Kaagaard, som er direktør i KMD, Kommuner og Regioner.

Danmark er officiel verdensmester i offentlig digitalisering, og derfor har vi også unikke muligheder for at være medskaber af et digitalt økosystem i verdensklasse til det offentlige. Det vil være til gavn for både det offentlige og for små og store leverandører i ind- og udland - og så vil det i høj grad være til gavn for borgerne, som vil kunne opleve en større fleksibilitet og sammenhæng på tværs af deres behov.

Mette louise kaagaard, direktør i kmd, kommuner og regioner

”Vi har gennem de seneste år sat ekstra blus under vores partnerskaber, og vi kan virkelig se den øgede værdi for vores kunder. Et digitalt økosystem med både sikker og åben adgang til data vil styrke partnerskaber på tværs. Og de teknologiske og lovgivningsmæssige barrierer, der før har forhindret smidige arbejdsgange, er godt i gang med at blive brudt ned, og det skal både branchen, kunderne og borgerne nyde godt af,” siger Mette Louise Kaagaard.

Til at understøtte det digitale økosystem til det offentlige har KMD for nylig lanceret KMD Logic som hele Danmarks nye platform til integration, innovation og dataudveksling. Der er tale om et åbent, digitalt økosystem med borgerne i centrum – og virksomheder kan bidrage med deres kompetencer og udnytte den åbne, men sikre adgang til data fra fx fagsystemer til at levere bedre service til borgerne og kunderne.

”Vi har lagt mange kræfter i KMD Logic for at sikre, at platformen er bygget på åbenhed og sammenhæng. Samtidig er det afgørende, at det skal være økonomisk attraktivt for partnere at skabe nye digitale løsninger til det offentlige med udgangspunkt i den åbne tilgang til data, og at det er nemt at oprette sig som KMD Logic-partner,” siger Mette Louise Kaagaard.

 

Vi har lagt mange kræfter i KMD Logic for at sikre, at platformen er bygget på åbenhed og sammenhæng. Samtidig er det afgørende, at det skal være økonomisk attraktivt for partnere at skabe nye digitale løsninger til det offentlige med udgangspunkt i den åbne tilgang til data, og at det er nemt at oprette sig som KMD Logic-partner.

mette louise kaagaard, direktør i kmd, kommuner og regioner

”Det er på ingen måde tanken, at det digitale økosystem kun skal bestå af KMD-løsninger. Tværtimod inviterer vi leverandører i ind- og udland til at indgå i økosystemet, fordi vi tror på, at partnerskaber på kryds og tværs af leverandører og kunder kan skabe stærkere og mere effektive løsninger til det offentlige. Vi har selv utroligt gode erfaringer med partnere, der med deres ekspertise koblet med vores har skabt nye løsninger, der gør en forskel for både medarbejdere og borgere. De kommende partnerskaber i det digitale økosystem kan uden tvivl gøre det samme og mere til,” siger Mette Louise Kaagaard.

Seneste indsigter

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer fra den offentlige sektor direkte i din indbakke.

Tilmeld dig her