To indpakkede julegaver

VR-briller og et hav af enheder til det intelligente hjem er gode bud på gaver, som kan glæde de mest teknologi-interesserede familiemedlemmer og venner, foreslår KMD’s Chief Technology Officer.

Når gaverne på søndag kommer under træet og senere skal pakkes ud, kan man jo sagtens blive glad for bløde pakker, bøger og ting til hjemmet. Men hvad drømmer de tech-interesserede familiemedlemmer om at finde bag det glittede papir og de pyntede bånd?

Det har vi spurgt Hans Jayatissa om. Han er KMD’s Chief Technology Officer og har taget en runde i it-virksomhedens Office of Technology for at høre, hvad de selverklærede tech-nørder tror, at deres åndsfæller ønsker sig.

”Julegaver er selvfølgelig meget til børn, men voksne giver jo også hinanden julegaver, så det er interessant at se, hvad folk som er teknologisk interesserede kunne finde på at give i gaver – eller selv ønske sig,” siger Hans Jayatissa.

Både til børn og andre teknologi-interesserede bliver VR-briller igen noget af det hotte.

Hans Jayatissa, Chief Technology Officer i KMD

Spil, legetøj og fysisk hjælp

Spil og konsollerne til dem har været populære i mange år og er ikke på vej ud. For et par år siden var det så droner og robotter, der var det helt store. Her var der tale om fysiske devices, som både var underholdning, men også kunne gøre hverdagen nemmere i hjemmet eller i haven. Sidst år blev der givet mange Virtual Reality-briller, og den gave kan godt blive et hit igen i år.

”Både til børn og andre teknologi-interesserede bliver VR-briller igen noget af det hotte. Det er stadig mest til spil og legetøj, men kan bruges både til mobiltelefoner og konsoller og kan fås i mange forskellige prisklasser,” siger Hans Jayatissa.

Skal gaverne ikke handle om underholdning og spil, så er det tid til at kigge ud over VR-brillen og videre ud i huset.

Er du klar til et intelligent hjem?

”Noget af det mest hypede for tiden er Connected Homes. Her er konceptet jo at have fx intelligente termostater, lyspærer, stikkontakter og højtalere, som man kan styre via sin smartphone, men også kan koble sammen. Det kommer der mere og mere af, og det tror jeg bliver nogle af de hotte gaver til det voksne publikum,” siger Hans Jayatissa.

Listen af intelligente enheder til hjemmet vokser dag for dag. Den består af alt fra lyspærer over persienner, køleskabe og vejrstationer og til røgalarmer og låse – og kontrollen af dem er blevet let og brugervenlig: ”Man behøver ikke længere være datalog for at kunne styre sit intelligente hjem, og det skyldes jo bl.a., at store producenter som Apple og Google også gør det nemmere at koble sine ting sammen,” forklarer Hans Jayatissa.

Kigger man til de udenlandske juletræer, er det da også gaver fra bl.a. Google, der kommer til at fylde under mange træer, forudser KMD’s CTO.

I udlandet er sådan noget som Google Home og Amazons Alexa noget af det mest hotte.

Hans Jayatissa, Chief Technology Officer i KMD

Tal med din højtaler

”I udlandet er sådan noget som Google Home og Amazons Alexa noget af det mest hotte. Det er højtalere, som man kan tale med og fx bestille varer med, fordi de fungerer som personlige assistenter. Det bliver et af årets helt store julegavehits mange steder i verden, men vores udfordring er, at de ikke taler dansk endnu,” siger Hans Jayatissa.

”Mange almindelige mennesker vil være irriteret over at skulle tale engelsk til deres Google Home, og det kræver stadig en udenlandsk konto for at kunne købe dem. Så derfor er det stadig mest first movers, der har dem her i landet,” siger han.

Til gengæld er der ingen andre forhindringer end prisen for at købe Apples produkter, og her ser Hans Jayatissa interessante muligheder i form af iPhone X, som ganske vist er en gave i den meget dyre ende – og derfor måske ikke ender under træet i stor stil. Til gengæld kan telefonen gøre en ny teknologi mainstream på kort tid.

”Man åbner jo iPhone X ved hjælp af ansigtsgenkendelse, og den teknologi kan komme til at betyde meget i fremtiden. Det at få erfaring med ansigtsgenkendelse både som forbrugere og som leverandører kan komme til at betyde rigtigt meget, også for en it-virksomhed som KMD,” siger Hans Jayatissa.

For your eyes only

Med velfungerende software til ansigtsgenkendelse kan man fx lave it-løsninger, hvor man slet ikke skal tænke på login for at åbne et program, fordi der er kameraer på de fleste computere. Samtidig kan ansigtsgenkendelse sikre, at man kun får adgang til de oplysninger, som ens rolle som fx sagsbehandler giver tilladelse til.

”I en verden, som ikke er ret langt ude i fremtiden, kan systemet hele tiden tjekke, hvem der kigger på data på skærmen. Login og systemadgang vil være fuldstændig dynamisk, når du kigger på skærmen. Så man kan virkelig lave noget, som er ’for your eyes only’, og det kan være ekstremt værdifuldt for KMD, fordi vi arbejder med så mange fortrolige data, hvor der skal være styr på, hvem der må se hvad og hvornår. For med ansigtsgenkendelse kan man styre 100%, hvem der ser på skærmen,” siger Hans Jayatissa.

I den billigere ende af skalaen peger Hans Jayatissa på trackere, som man fx kan bruge til at finde sin mobil eller nøgler. Det er måske nok en primitiv udgave af Internet of Things, men som julegave kan de bruges til alle aldre og kan dermed måske give de første oplevelser med intelligente enheder.

Nyt fra KMD

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her