7 gode råd til at undgå hackerangreb

Angreb fra hackere er blevet hverdag. Men få, simple metoder vil øge din sikkerhed betydeligt. Det gælder bare om at huske at bruge dem.

Hvis vi ikke allerede vidste det i forvejen, så har Bededagsferien gjort det klart, at globale hackerangreb kan ramme hver dag. I skrivende stund er over 200.000 systemer i flere end 150 lande blevet ramt af den såkaldte malware eller computer-orm ”WannaCry”.

Men heldigvis er der simple metoder, som i mange tilfælde vil sikre dig og alt det indhold, du har på din computer. Det handler bare om at huske at bruge dem. I den konkrete situation handler det især om én kritisk metode:

”Det, som den enkelte borger eller medarbejder skal gøre er, at man følger op på, om man har fået foretaget de sikkerhedsopdateringer, som er nødvendige for ens systemer. Det er et vigtigt element,” fastslår Ole Madsen, som er sikkerhedschef i it-virksomheden KMD, til P1 Morgen.

”Det svarer til, at vi som borgere har en smartphone, og en gang imellem skal vi ind og opdatere den for at sikre, at den er opdateret med de seneste sikkerhedspakker. Det samme skal vi gøre med vores pc’er,” siger Ole Madsen.

Det handler her om at få foretaget de opdateringer på Windows og de andre programmer, man har installeret, som man måske ikke har fået gjort. Det er en klar fordel, at man bruger den nyeste udgave af Windows, og det er afgørende, at du løbende opdaterer systemet, når du får besked på det. Desuden er det vigtigt at være meget opmærksom, hvis du får en mail med en vedhæftet fil eller et link. Uanset om mailen kommer fra en person, du kender eller ej, bør du være kritisk og kun klikke på noget, du ved hvad er.

Her får du syv gode råd, som øger din sikkerhed mod hackerangreb

1. Tag backup

Hvis du bliver ramt af et angreb, kan hackerne ”låse” dine data, fx alle dine billeder af børnene. Tag derfor sikkerhedskopier af billeder, dokumenter og andre data løbende. På den måde er du sikker på, at dine data ikke går tabt. Tager du backup på en ekstern harddisk, er kopien ikke meget værd for hackerne.

2. Opdater din computer løbende

Du bør opdatere programmer og systemer som fx Windows, Adobe Flash og Microsoft Office hurtigt og løbende. Det gør din risiko for at blive ramt af angreb meget mindre.

3. Vær meget opmærksom på e-mails

Tænk dig grundigt om, hvis nogen uopfordret sender dig e-mails. Klik ikke på links og åbn ikke vedhæftede filer i mails, som bliver sendt uopfordret til dig. Kontakt afsenderen på telefon, hvis en e-mail ser ud til at komme fra fx din bank.

4. Brug et antivirus-program

Programmer, som scanner din computer og e-mails, kan bremse et angreb. De findes både mod betaling og i gratis udgaver og findes både til pc’er og smartphones. Igen er det afgørende, at du også løbende opdaterer selve programmet.

5. Brug gode passwords

Brug passwords med både tal, tegn og bogstaver – og brug forskellige passwords til forskellige tjenester. Brug aldrig din fødselsdato, børnenes navne og andre ord, som andre nemt kan gætte. Skift dine passwords jævnligt, og brug 2-trins adgangskontrol, hvis det bliver tilbudt (som fx Gmail og Dropbox gør det).

6. Pas på med åbne, trådløse netværk

Et åbent wifi på en cafe eller en butik kan give hackere adgang til fx dine passwords, og du kan ikke se, om en hacker har oprettet et falsk netværk med samme navn som din lokale kaffebar. Brug kun ikke åbne-trådløse netværk, som er beskyttet med kryptering og derfor kræver en kode.

7. Undgå at betale hackerne

Skulle du blive ramt af ransomware, hvor hackere kræver betaling for at frigive billederne af dine børn, bør du aldrig betale. Du har ingen garanti for, at hackerne vil give dig adgang til dine data alligevel. Tværtimod vil du risikere at blive ramt igen, fordi hackerne nu ved, at du er parat til at betale dem. Hvis du har været uheldig og har fået krypteret en masse filer, så lad være med at slette dem. Nogle gange lykkedes det at bryde krypteringen, og dermed kan dine filer måske alligevel reddes.