Dørmåtte med teksten Welcome on board

Harmonisering af applikationer giver en hurtigere, lettere hverdag for medarbejderne i store organisationer. Det viser en løsning, som KMD har lavet for en stor kunde.

Vi bruger dagligt et utal af systemer og applikationer, når vi logger på computeren på jobbet. Hver gang tager det tid, når man først skal logge på sin computer, åbne programmer og finde de dokumenter eller formularer, man var i gang med sidst.

I store virksomheder og organisationer kan det samlet set koste titusindvis af dyre timer årligt, når medarbejdere samlet bruger mange minutter på at logge på og gøre sig klar. Forbruget bliver kun større, hvis medarbejderne endda flytter sig fra bord til bord og fra computer til computer, fordi deres arbejde er mobilt, som det fx er på hospitaler – eller når der ikke er faste pladser, som man fx kender det i politiet eller Forsvaret, hvor mange brugere er nødt til at være mobile. Hver gang koster det mere tid, som kunne være blevet brugt på patienter, borgere eller kunder.

”Til det formål har vi i samarbejde med en stor kunde udviklet vores bud på ESA, som står for Effektiv System Adgang. Det er en løsning, hvor en medarbejder ved hjælp af et id-kort logger på i løbet af få sekunder, og så er man automatisk på alle sine systemer, som starter præcis der, hvor man var i gang sidst,” forklarer Morten Ringgaard Sørensen, som er Service Delivery Executive i KMD.

Det er en løsning, hvor en medarbejder ved hjælp af et id-kort logger på i løbet af få sekunder, og så er man automatisk på alle sine systemer, som starter præcis der, hvor man var i gang sidst.

Morten Ringgaard Sørensen, Service Delivery Executive i KMD

Når medarbejderne har flydende arbejdspladser

Målet var at optimere oplevelsen for slutbrugeren, som fx kunne være sygeplejersker og læger på et hospital, som med løsningen kan ”roame” fra computer til computer uden at spilde tid. Samtidig håndterer løsningen alle opdateringer på de mange applikationer centralt med et KMD-udviklet SitePrep-værktøj, hvilket giver yderligere besparelser på tid samt højere stabilitet.

”ESA er særdeles godt til organisationer, hvor medarbejderne har flydende arbejdspladser. Der gør det virkelig en kæmpe forskel og en giver en langt mere effektiv arbejdsdag. Der er mange minutter at spare hver dag, og det bliver til rigtigt meget, hvis man taler 5000, 10.000 eller 20.000 medarbejdere,” siger Jan Østergaard Hansen, som er Senior Solution Architect i KMD.

For den konkrete kunde skulle mere end 130 applikationer køre på en fælles driftsplatform for at kunne levere en integreret løsning med total mobilitet og single sign-on, så brugerne kun én gang skulle logge sig på en applikation. Det var en løsning, som krævede mange tilpasninger på tværs af forskellige it-landskaber.

Konstante forandringer stiller store krav

”Med over 130 applikationer, hvor der hele tiden er ændringer og konstant forandring, så stillede det store krav til styringen, håndteringen og it-governance. Der skulle være styr på tingene i alle led, for en enkelt lille fejl giver kæmpestore konsekvenser ude hos brugerne,” siger Morten Ringgaard.

Med et så kompleks setup er det klart, at samarbejdet mellem kunde og leverandør er vigtigt. Samtidig giver løsningen også mere skjulte fordele, fordi arbejdet med løsningen kræver en høj grad af harmonisering af fundamentet bag de mange applikationer.

”I store organisationer betyder standardisering og harmonisering inden for it rigtigt meget, men det kan samtidig være svært at håndtere. Med ESA har vi skabt en it-platform, hvor et utroligt stort antal applikationer fungerer sammen, og hvor man håndterer platformen centralt med inddragelse af lokale systemansvarlige,” forklarer Morten Ringgaard.

ESA er særdeles godt til organisationer, hvor medarbejderne har flydende arbejdspladser. Der gør det virkelig en kæmpe forskel og en giver en langt mere effektiv arbejdsdag.

Jan Østergaard Hansen, Senior Solution Architect i KMD

De rigtige organisationer i projektet

Her har behovet for en stærk governance-struktur vist sig at være afgørende for at sikre, at man også kan høste den forventede gevinst. Teknologien kan ikke klare alle udfordringer selv, så det har ifølge Morten Ringgaard været afgørende, at både kunde og leverandør har skabt organisationer i projektet, som matcher platformen og teknologien.

”Men det betyder så også, at kunden med en så centraliseret platform har fået mulighed for at få et bedre ledelsesmæssigt overblik over, hvilke licenser man bruger, hvor meget de forskellige applikationer bliver anvendt og af hvem. Det er noget, man ofte savner rundt i it-afdelingerne i store organisationer,” siger Morten Ringgaard.

For de tusindvis af brugere kan fordelene ved ESA dog mærkes hver dag, når de nemt via et kort låser en fremmed maskine op og få sekunder senere står med helt den samme skærm, som de forlod tre etager længere oppe – eller for en uge siden.

”Selv om ESA er bygget på standard-komponenter, har KMD kunnet levere selv komplekse krav som fx realtime ændringer af screensaver, når en bruger er i gang med en kompleks opgave. Dette giver brugerne et nemt og hurtigt single sign-on og dermed en simpel adgang til alle deres systemer. Og så er systemet væsentligt hurtigere end lokale pc’er,” forklarer Jan Østergaard Hansen.

Fordi det var et krav, at systemet aldrig måtte være nede, kører platformen på en måde, som gør det muligt at opdatere applikationer, uden at de enkelte brugere opdager det.

”Så selv om ESA også sikrer harmonisering og standardisering af et meget stort antal applikationer, så er det i sidste ende en løsning, der optimerer og forbedrer slutbrugeroplevelsen. For medarbejderne er det derfor blevet lettere at flytte sig rundt og tage sin arbejdsplads med sig med en hastighed, som virkelig rykker noget. Det sparer man samlet set tusindvis af timer på,” siger Morten Ringgaard.