Svømmer står klar til at svømme i havet

Forberedelsen er afgørende, når man stiller op til KMD IRONMAN Copenhagen. Men hvad nu, hvis man med intelligent brug af data kan gøre resultaterne bedre? Det skal et pilotprojekt undersøge det næste år.

Når tusindvis af triatleter i den kommende weekend i KMD IRONMAN Copenhagen kæmper mod naturen, hinanden og sig selv i håb om at nå målstregen, så sker det på en blanding af vilje, erfaring – og i nogle tilfælde også på brugen af data.

De professionelle triatleter har i årevis brugt data som et afgørende værktøj til at følge udviklingen og opbygningen af deres form. Men hvad ville der ske, hvis man behandlede og forædlede amatørernes data? Hvilken forskel ville det gøre, hvis man kunne klynge nye typer af data og give atleterne nye indsigter i deres egen performance?

Det får vi måske svar på, når et nyt pilotprojekt bliver skudt i gang samtidig med, at årets KMD IRONMAN Copenhagen begynder. I projektet vil dataeksperter fra KMD begynde at fortolke data fra fem frivillige deltagere, som står klar på startstregen søndag og også har planer om at deltage i stævnet i 2019.

”For de professionelle triatleter er data en helt essentiel del af deres dagligdag. De er jo nærmest gear- og data-junkies, fordi noget af fascinationen af sporten er at arbejde med sin krop og forme og tune den. Deres krop er en motor, så de tracker alt for at forbedre deres performance,” siger Thomas Veje Olsen, som er direktør for IRONMAN i de skandinaviske lande.

Det handler om at udfordre sin krop

Langt de fleste deltagere på søndag er dog ikke professionelle, men heller ikke amatørerne er fremmede over for brugen af udstyr, data og ikke mindst det at bruge kroppen optimalt.

”Der er en fantastisk stemning ved et KMD IRONMAN Copenhagen-stævne, og det er reelt det eneste tidspunkt, hvor man kan udfordre sin krop og mærke, hvad man er i stand til,” siger Johan Skriver Frydensberg, som er en af deltagerne i pilotprojektet og bl.a. er vant til at følge sin puls og sin maksimale iltoptagelse.

”Et IRONMAN er jo 10-12 timer i 100 procent fokus på dig selv og din krop, så du skal vide alle detaljer om, hvordan du reagerer,” forklarer Johan Skriver Frydensberg, som har dyrket triatlon i 12 år.

Data vil følge deltagerne live på søndag

Data fra deltagerne i pilotprojektet vil blive analyseret fra årets KMD IRONMAN Copenhagen og gennem træningen frem mod næste års stævne. Men allerede på søndag vil deres data blive fulgt live.

”I løbet af stævnet vil vi tracke de fem deltageres performance gennem de tre discipliner svømning, cykling og løb. De har alle tidligere gennemført et eller flere løb, så baseret på historiske data og live data fra i år kan vi minut for minut vurdere, hvordan de klarer sig i forhold til deres mål,” siger Morten Petz, som er Senior Managementkonsulent i KMD.

”Når Johan sidder på cyklen, kan jeg beregne, om han bør sætte tempoet op, hvis han skal slå sin egen rekord. Eller jeg kan beregne, hvad han skal øge sit pace til på løbet for at kunne indhente tabt tid fra de øvrige discipliner,” forklarer Morten Petz.

Behandling af data kan give bedre performance

Efter stævnet følger så det tungere dataarbejde, hvor interessen kommer til at være fokuseret på, hvordan man med fordel kan sammenkoble forskellige typer af data. Resultatet af det arbejde kan i høj grad være noget, som både triatlonsportens professionelle og amatører vil kunne udnytte.

”Når man følger en triatlets data, mens han eller hun træner op til et stævne, vil der uden tvivl vise sig interessante resultater. Analyser af fx puls kombineret med iltoptagelse og den fysiske performance i træningen kan potentielt pege på, at triatleten skal skrue op eller ned for specifikke dele af træningen for at opnå et bedre samlet resultat,” siger Morten Petz.

Det er et arbejde, som Johan Skriver Frydensberg glæder sig til, selv om hans fokus i disse dage naturligvis er på det forestående KMD IRONMAN Copenhagen. Hvis vejret er godt, går han efter at forbedre sin personlige rekord, som lige nu står på 10 timer og 22 minutter.

For at få et godt resultat har han trænet hårdt hele året på en måde, som måske kan inspirere mange andre, der kan have svært ved at finde tiden til at træne i en travl hverdag.

”Jeg træner efter min motivation, og så forsøger jeg at erstatte al transport med træning,” forklarer Johan Skriver Frydensberg.

”Så jeg cykler på arbejde alle dage, hvor er jeg på kontoret, ligesom jeg løber til svømning og løber eller cykler, når vi skal besøge familie og venner. Og så holder jeg altid min primære fokus på én disciplin ad gangen. Så om vinteren svømmer jeg, i foråret løber jeg, og om sommeren er det cyklens tur,” siger han.

Ny satsning på sportsdata

Det nye pilotprojekt inden for triatlon kommer i forlængelse af KMD’s nye satsning på forretningsområdet sportsdata, hvor KMD bl.a. er blevet officiel datapartner for DBU og fodboldlandsholdet.

”I projektet arbejder vi tæt sammen med IRONMAN Danmark, som vi har været titelsponsor for siden 2012. Som den største it-virksomhed i Danmark har vi forskellige kompetencer at trække på i forhold til at håndtere data og forædle træningsdata. Den ressource vil vi gerne dele med triatlonverdenen, som vi aktivt har støttet gennem flere år,” siger Louise Møhl, som er projektleder og ansvarlig for sponsorater i KMD.

”Vi håber med det her projekt at skabe et udstillingsvindue for nogle af mulighederne til gavn for andre triatleter, men også til inspiration andre steder i sportens verden,” siger hun.

KMD IRONMAN Copenhagen løber af stablen søndag, hvor deltagerne starter med 3,86 kilometers svømning ved Amager Strandpark. Derefter følger 180 km cykling, før jernmænd- og –kvinder slutter af med et maraton, altså 42,20 kilometers løb.