Team KMD

Hvordan får man flere kvinder til at vælge en karriere i it-branchen? Vi taler med en række kvinder fra KMD om deres perspektiver og erfaringer med en branche, hvor flertallet af medarbejdere er mænd.

Det er ikke kun en slidt kliché, at it-branchen primært er befolket med mænd. I den danske it-branche er kun hver fjerde medarbejder en kvinde, og andelen er endnu mindre, hvis man ikke tæller HR og administration med. Det giver dårligere produkter, siger branchen, men hvorfor har de nuværende it-kvinder valgt drengebranchen – og hvordan kan man ændre på fordelingen?

I KMD er andelen af kvinder noget højere end gennemsnittet. 36 procent af medarbejderne er således kvinder, og nogle af dem har vi talt med for at få deres perspektiver på branchens udfordringer.

Charlotte Batsberg er Business Architect og arbejder i den interne it-afdeling i KMD, hvor hun er specialiseret i it-løsninger, som kommer fra det største europæiske softwarefirma, tyske SAP. Det er en hverdag fyldt med it både tidligt og sent, for de digitale muligheder bruger hun kræfter på både på jobbet og i fritiden, hvor hun dyrker triatlon på højt niveau.

”Jeg er fascineret af it og de mange muligheder, der er inden for it i dag, hvor der er mange værktøjer, der kan gøre en stor forskel for mange både privat og erhvervsmæssigt. Når jeg har specialiseret mig inden for et område som SAP HR, skyldes det blandt andet, at jeg har arbejdet meget med HR-data og har prøvet, hvor vigtigt det er at kunne trække forskellige data ud af et IT-system. SAP er måske ikke det mest brugervenlige system, derfor er det også rart at kunne supportere kollegaer og hjælpe med at tilpasse systemet til forretningsprocesser, så det kan gøre kollegaernes hverdag en smule nemmere,” siger Charlotte Batsberg.

Jeg er fascineret af it og de mange muligheder, der er inden for it i dag, hvor der er mange værktøjer, der kan gøre en stor forskel for mange både privat og erhvervsmæssigt

charlotte batsberg, business architect, kmd

”Jeg blev præsenteret for SAP tidligt i min karriere, hvor jeg også sad som superbruger på dele af HR-området. Jeg var lidt skeptisk, da jeg blev tilbudt min første stilling i en it-afdeling, da jeg er fra en årgang, hvor der ikke var meget fokus på it i skolen. Men jeg sprang ud i det og har været i branchen siden,” siger hun.

Fascinationen af data

Charlotte Batsbergs fascination i SAP handler i høj grad om, at det er et system fyldt med store mængder data. ”De store mængder data gør det muligt at kombinere data på mange forskellige måder, som kan anvendes til diverse analysearbejde,” forklarer Charlotte Batsberg, som primært understøtter KMD’s HR-afdeling med sin ekspertise.

Selv med over ti års erfaring i it-branchen har Charlotte Batsberg ikke følt, at hendes køn har været en hindring.

”Heldigvis har jeg ikke på noget tidspunkt oplevet, at det har været anderledes at være kvinde i it-branchen. Dog har jeg også været ansat i afdelinger hvor der har været en ligelig fordeling af mænd og kvinder,” siger hun og fortsætter:

Heldigvis har jeg ikke på noget tidspunkt oplevet, at det har været anderledes at være kvinde i it-branchen. Dog har jeg også været ansat i afdelinger hvor der har været en ligelig fordeling af mænd og kvinder

Charlotte batsberg, business architect, kmd

”Men der kan være stor forskel på tværs af afdelinger, hvor jeg har indtryk af at der specielt indenfor udvikling er et overtal af mænd. I min stilling, hvor det også handler meget om at tale med forretningen og brugere, er kvinderne godt med, ikke mindst fordi vi er gode til at kommunikere og lytte og derudfra træffe gode forretningsbeslutninger om, hvordan man på bedste måde kan implementere en it-løsning,” siger hun.

”Generelt synes jeg, at der er mange myter omkring it-branchen. Jeg har selv tidligere tænkt, at it-medarbejdere var personer, som sidder 99 procent af deres vågne timer foran en pc med en cola ved deres side. Men sådan er det på ingen måde. Den type medarbejdere findes, men det er langt fra flertallet,” tilføjer Charlotte Batsberg.

Flere kvinder giver bedre it-produkter

I branchen efterspørger man ikke mindst flere kvinder for at få det kvindelige perspektiv på selve udviklingen af it-løsninger, som jo i hverdagen bliver brugt af både mænd og kvinder. Det vil give bedre it-løsninger, har blandt andre Mette Lundberg, som er direktør for politik og kommunikation hos IT-Branchen påpeget. Det er Charlotte Batsberg enig i.

”Jeg er helt sikker på, at det giver bedre løsninger, hvis begge køn er involveret i de forskellige faser, når man udvikler it-produkter. Der er forskel på mænd og kvinder, hvor mange kvinder fx er gode til at lytte efter, hvad kunden har af behov og ønsker, ligesom mange kvinder har god sans for detaljer og planlægning i et projekt,” siger hun.

Jeg er helt sikker på, at det giver bedre løsninger, hvis begge køn er involveret i de forskellige faser, når man udvikler it-produkter. Der er forskel på mænd og kvinder, hvor mange kvinder fx er gode til at lytte efter, hvad kunden har af behov og ønsker, ligesom mange kvinder har god sans for detaljer og planlægning i et projekt

charlotte batsberg, business architect, kmd

”Generelt synes jeg, at det skaber et godt arbejdsmiljø, når der er en blanding af mænd og kvinder. Det skaber en god dynamik i projekter, når begge køn er repræsenteret,” understreger Charlotte Batsberg, som mener, at man skal sætte ind tidligt med oplysninger, så flere kvinder får øjnene op for it-branchens muligheder, før de vælger deres uddannelser.

Men for SAP-specialisten handler it ikke kun om at levere løsninger til den interne HR-afdeling. For Charlotte Batsberg bruger en stor del af sin fritid på at dyrke triatlon, som er en sportsgren, hvor brugen af elektroniske gadgets er omfattende – og hvor brugen af atletens data spiller en stor rolle.

Charlotte Batsberg er fast deltager i det årlige KMD IRONMAN Copenhagen og kvalificerede sig bl.a. i 2017 til VM i IRONMAN på Hawaii.

”Det er vildt fascinerende, hvad man kan trække ud af data om fx træning og søvn. Data kan hjælpe til en mere målrettet træning, som forhåbentlig kan forbedre resultaterne. Brug af data anvendes inden for mange sportsgrene. Der kan bruges mange timer på at analysere træningsdata, men somme tider skal man også huske at nyde løbeturen, og ikke blive al for afhængig af data. Jeg hører om flere, som stort set ikke kan løbe, hvis uret er løbet tør for strøm, griner Charlotte Batsberg, som aldrig glemmer deltagelsen ved VM på Hawaii.

”Det var en fantastisk oplevelse at se så mange mennesker, der var så dedikerede til deres sport. Det var svært at præstere under så varme forhold, uanset hvor mange data man havde samlet. Men oplevelsen var noget helt unikt,” siger hun.