Hælder vand i glas fra vandhane

Et nyt projekt skal undersøge om Internet of Things (IoT) og KMD EnergyKey kan gøre arbejdet med dataindsamling nemmere for Odense Kommune og på den måde spare kørslen rundt til deres mange vandmålere.

Tre dage i en Peugeot 206

Tre dage om måneden starter teknisk supporter Kim Allan Kristensen arbejdsbilen, sætter en lille antenne med bluetooth-boks på taget og kører rundt til Odense Kommunes 534 vandmålere. Når han kommer tæt nok på en måler, kan boksen på taget af den hvide Peugeot 206 indsamle data fra vandmålerne. På telefon og iPad er der installeret software fra Kamstrup, så Kim kan se vandmålernes
placering i form af røde prikker. Når alle de røde prikker er væk, har han kørt omkring 600 km.

- Det er meget simpelt, når den røde prik forsvinder, så har du indsamlet data. Så det er egentlig nemt nok. Det kræver bare de her tre dages kørsel, og så får vi kun data én gang om måneden.

Netop derfor har Odense Kommune og VandCenter Syd i samarbejde med KMD bestemt sig for at prøve noget nyt. Et IoT-projekt med smarte målere, der selv sender deres data hjem hver dag, så Kim ikke behøver at starte bilen og fejl hurtigt kan opdages.

Lige op i skyen og hjem til kontoret

De smarte målere sender deres data via et IoT-netværk, Sigfox, der samler data i skyen. KMD EnergyKey henter så data direkte fra Sigfox Cloud. Kim Allan Kristensen glæder sig til at se, om den nye IoT-løsning fungerer, og han regner med, at det hurtigt vil skabe værdi for Odense Kommune:

- Vi kan holde op med at køre rundt i bilen de her tre dage hver måned, og vi kan få vandmålernes data ind i KMD EnergyKey i det tempo, vi gerne vil have dem i. Så vi sparer tid og kørsel. Lige nu får vi jo kun de her data én gang om måneden. Her kan vi få det på dagsbasis i stedet. Så jeg forventer, at når vi møder ind hver eneste morgen på hverdage, jamen så kan vi se: ’Hovsa, der er en måler, hvor
der er leak eller burst,’ og så kan vi tage en beslutning i nuet – uden overhovedet at flytte os fra kontorstolen.

Kim kan modtage de vigtige alarmer fra vandmålerne, fordi KMD EnergyKey understøtter de målerspecifikke alarmer direkte.

Internet of Things (IoT)

Internet of Things, eller IoT, er et udtryk for, at det ikke længere kun er mennesker, der kobler sig på internettet, vores ting kan via sensorer også koble sig på netværk og sende deres data trådløst. Et konkret eksempel kan være et ur, der tilkalder hjælp, hvis du falder om – eller en vandmåler, der selv kan indberette data.

Sigfox

Sigfox er et netværk, der ejer egen radiofrekvens. I Danmark administreres Sigfox af IoT Denmark. Alle målere, der er Sigfox kompatible, kan sættes op, så de beamer deres data, via et radionetværk, op i skyen. Data indsamles på den måde automatisk. Fra Sigfox Cloud vil en tredjepart, som KMD EnergyKey, med godkendelse kunne trække data ud.

Tid til andre ting

Tre arbejdsdage fyldt med kørsel rundt til Odense Kommunes vandmålere ser med den nye løsning ud til at være fortid for den tekniske supporter Kim Allan Kristensen. Det sparer ikke kun den diesel, der normalt blev brugt på de 600 km. Nu har Kim nemlig også tre dage ekstra om måneden, som han kan bruge på andet arbejde:

- Vi skal nok til at bruge de her dage på noget mere fornuftigt. Vi begynder måske at validere nogle flere tal ovre fra elselskabet. Vi har super styr på fjernvarmedata og vanddata, men vi har ikke så godt styr på eldata, så det bliver nok det næste, vi skal finde ud af. Altså hvordan er datakvaliteten der. Og nu får vi forhåbentlig også tid til at gøre det.

Nemme og nye data med IoT og KMD EnergyKey

KMD EnergyKey kan altså arbejde sammen med IoT-enheder og systemer som Sigfox, så indsamling af data automatiseres, og det kan lette hverdagen for mange ligesom Odense Kommunes Kim Allan Kristensen. Hos KMD EnergyKey er de spændte på de løsninger som Internet of Things (IoT) skaber for deres kunder og glæder sig til flere samarbejder, der kan skabe værdi for deres kunder. Forretningsarkitekt for KMD EnergyKey Christopher Gersbo-Møller fortæller:

- Med IoT, som betyder Internet of Things, er sensorer blevet langt billigere og mere tilgængelige end tidligere. Det er nu blevet meget nemmere at måle det , man kan kalde komfortparametre som for eksempel temperaturer, fugt og CO2-niveauer. Det giver muligheden for at gå et spadestik dybere. Og det vil vi selvfølgelig gerne understøtte i EnergyKey. For hvis man nu for eksempel sammenholder indetemperaturen med ens energiforbrug eller ens CO2-niveau eller noget andet, så vil der selvfølgelig være nogle sammenhænge, som er relevante at analysere på.

Internet of Things (IoT)

Lige nu understøtter KMD EnergyKey (ud over Sigfox) også ReMoni og ICMeter. Hvor ReMonis bimålere gør det lettere at holde øje med forbruget i specifikke bygninger eller rum, måler ICMeter på flere aspekter af indeklimaet i et rum, som temperatur, luftfugtighed, CO2 og støj.

- Vi kan hjemtage data fra hvad som helst – og hvis vi ikke kan, så sørger vi for, at vi kommer til at kunne, hvis der er et stort ønske om det fra vores kunder, erklærer Christopher Gersbo-Møller fra KMD EnergyKey.

Læs mere om KMD EnergyKey

KMD EnergyKey er en web- og mobilløsning til måling og styring af energi- og ressourceforbrug. KMD EnergyKey kan blandt andet benyttes til hjemtagning af data, fjernaflæsning af målere, datavalidering, dataanalyse, forbrugsvisualisering og rapportering. Funktioner, der kan understøtte en omstilling til grønnere og billigere forbrug.

Læs mere om mulighederne her

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om energi og forsyning. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her