KMD Nexus er en åben invitation til markedets nicheleverandører om at skabe fremtidens sundhedsløsninger. Den invitation har Pallas Informatik takket ja til. Med en integration til KMD Nexus kan deres app i dag levere digital understøttelse af personalets faglige metode i ældreplejen.

Det er dyrt for de danske kommuner, hver gang en borger skal indlægges på et sygehus. For ældre borgere kunne mange af disse indlæggelser helt være undgået. Såkaldte forebyggelige indlæggelser er indlæggelser med diagnoser såsom dehydrering, forstoppelse og blærebetændelse, og de koster ca. 25.000 per borger. At indlæggelserne er forebyggelige, vil i fagterminologien sige, at den indlæggelseskrævende tilstand kunne have været forebygget – oftest ved hjælp af en tidlig kommunal indsats.

I et afprøvningsprojekt fra 2016 eksperimenterede fem kommuner med en app til registrering af tidlige sygdomstegn hos borgere i ældreplejen. Evalueringen af projektet viste, at digital tidlig opsporing både nedbragte antallet af indlæggelser og løftede plejepersonalets faglige kompetencer. På baggrund af afprøvningsprojektet fik en række offentlige aktører udarbejdet en business case, der anslog, at det danske samfund potentielt kunne spare 41 mio. kr. over fem år ved at implementere digitalt understøttet tidlig opsporing i hele landet.

Digital understøttelse af faglig metode

Virksomheden bag appen i afprøvningsprojektet hedder Pallas Informatik. De har udviklet Tidlig Opsporing, som appen hedder, for at levere digital understøttelse af plejepersonalets faglige metode i de danske kommuner. Tidlig Opsporing indeholder en tavleklient, der kan præsentere et overblik over den aktuelle status på alle borgere på en storskærm. Tavlen anvendes ved triagemøder (borgeren vurderes på forskellige parametre rød, gul eller grøn), hvor ledere og medarbejdere sammen gennemgår borgerens tilstand.

Pallas Informatik integrerer til omsorgssystemet KMD Nexus, så information om borgerne kan flyde frit, men sikkert mellem de to systemer. Når personalet har foretaget en registrering i Tidlig Opsporing, bliver informationen automatisk overført til KMD Nexus, hvor den lagrer sig det korrekte sted. Og hvis en medarbejder ønsker oplysninger om en borger, henter Tidlig Opsporing dataene i KMD Nexus og præsenterer dem i appen. Nemt og enkelt.

Nicheløsning på toppen af digitaliseringsmotor

Ole Bremholm Jørgensen er direktør i Pallas Informatik. Han forklarer, at de indledte samarbejdet med KMD tilbage i 2012, og at de siden har arbejdet på at videreudvikle integrationen med særligt fokus på høj brugervenlighed og sikkerhed for flow af data. 

- Brugerne af Tidlig Opsporing er plejepersonale med en travl hverdag og mange situationer, de skal reflektere over. Derfor er det vigtigt, at løsningen er nem og intuitiv at bruge på mobile enheder. Vores løsning er tilmed meget visuelt orienteret, hvilket er efterspurgt i en sektor med flere medarbejdere, der kan have sproglige udfordringer, siger Ole Bremholm Jørgensen.

Samarbejdet mellem Pallas Informatik og KMD er et godt eksempel på, hvordan slutbrugerne kan høste fordelene ved at have en skræddersyet nicheløsning på toppen af en stabil digitaliseringsmotor. Tidlig Opsporing dykker målrettet ned i den digitale understøttelse af fagpersonalets arbejdsgange, mens KMD Nexus skaber sammenhængen på tværs af kommunens infrastruktur.

Tidlig Opsporing i Varde Kommune

I Varde Kommune anvender de KMD Nexus sammen med Tidlig Opsporing. Her forklarer konsulent, Ann-Christina Dahlgaard, at integrationen mellem Tidlig Opsporing og KMD Nexus sparer tid og gør medarbejdernes hverdag nemmere, fordi de kun skal oprette borgerne i ét system.

- I dag kan vores plejepersonale via Tidlig Opsporing hente borgerdata direkte fra KMD Nexus. Det kan være som en del af deres forberedelse. Det kan være, mens de sidder sammen med borgeren, eller det kan være i transporten mellem borgerbesøg. Tidlig Opsporing sætter en ramme for, at vi dagligt kan have strukturerede, faglige og tværfaglige drøftelser om forandringer ved borgeren.

Ann-Christina Dahlgaards kollega i Varde Kommune, Ole Aasmoe, lægger vægt på, at integrationen mellem KMD Nexus og Tidlig Opsporing sender et vigtigt signal til plejepersonalet.  

- Vi i kommunen lytter til vores medarbejderes behov og sørger for at holde vores leverandører til ilden, så de kan udvikle de løsninger, der giver mest værdi i arbejdsdagen, siger han.

Et væld af fremtidsmuligheder

I Pallas Informatik fortæller Ole Bremholm Jørgensen, at KMD Nexus indeholder over 2.000 funktionelle adgangspunkter, man potentielt kan skabe forbindelse til via sin egen løsning. Så der er masser af muligheder for udvikling i fremtiden. Pallas Informatik overvejer eksempelvis, hvordan de kan bruge integrationen mellem Tidlig Opsporing og KMD Nexus til at håndtere sundhedsdata via telemedicinske løsninger i borgernes eget hjem. Derudover fremhæver han, at selvom KMD løbende udvikler API’et i KMD Nexus, så har det ikke betydning for integrationen til Tidlig Opsporing.

Pallas Informatik skal altså ikke ændre noget, selvom KMD foretager interne ændringer, og det er en stor og ikke mindst tidsbesparende fordel.

Samarbejdet mellem KMD og Pallas Informatik fungerer i det hele taget godt, forklarer Ole Bremholm Jørgensen. Godt nok er KMD én af branchens største aktører, men det betyder ikke, at de er tunge at danse med.

- Vi har kun godt at sige om samarbejdet. Der er altid adgang til de relevante kontaktpersoner, og der bliver svaret hurtigt på vores henvendelser, slutter han.

Læs mere om KMD Nexus

Sådan bliver du KMD Nexus-partner

KMD har en stor interesse i at samarbejde med alle tredjepartsleverandører, så længe de overholder visse sikkerhedsstandarder. En ekstern leverandør bliver certificeret i integration til KMD Nexus og kan herefter designe den løsning, de ønsker. Løsningen bliver grundigt testet af KMD’s eksperter på forhånd, så der er fuld klarhed over, hvilke API-kald løsningen ønsker at foretage, hvilke data der ønskes læst, og hvilke data der ønskes skrevet.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer fra social- og sundhedssektoren direkte i din indbakke.

Tilmeld dig her