Lys i mørke

Alt lige fra brugen af AI til åbenhed i store it-selskaber bliver i disse dage endevendt på Københavns store Techfestival. Kom med inden for til åbningsdagens hede debatter.

Den store danske Techfestival er kommet til byen – nærmere betegnet Kødbyen på Vesterbro i København.

Det københavnske kødmarked er nemlig i disse dage epicentret for mere end 16.000 teknologi-interesserede festivalfolk fra universiteter, den offentlige sektor og virksomheder i vidt forskellige størrelser fra alverdens lande.

Fra morgenstunden på Techfestival førstedag siver folk hurtigt ud i den lune sensommervarme til hver deres lille hjørne af det omfattende program, der som resten af ugen spænder bredt med i alt 200 summits, meetups og foredrag rundt omkring i landets hovedstad.

Temaer som blandt andet internet-feminisme, digitale frihedsrettigheder, brug af blockchain-teknologi og kunstig intelligens trækker så godt, at der flere steder kræves forhåndstilmelding for at være sikker på en plads.

Digitalt nærvær på fremtidens uddannelse

Overordnet er deltagerne samlet under mottoet ”hvor mennesker og teknologi mødes” for at blive klogere på nutidens og ikke mindst fremtidens digitaliserede samfund.

På Pumpestationen nær Kødbyen er omkring 50 festivaldeltagere samlet til et summit for at få indsigt i mulighederne og faldgruberne med teknologiunderstøttet undervisning.

En af deltagerne på undervisningssummit’et er Karl Bernhardt, der er projektleder hos virksomheden SmartLearning med fokus på anvendelse af teknologi på de danske erhvervsakademier i samarbejde med den offentlige sektor.

Han er en af mange, som i løbet af dagen byder ind med sin specialiserede viden på undervisningsområdet.

”En trend på undervisningsområdet lige nu er digitalt nærvær. Det betyder, at ligesom man går på universitetet for at møde professorer og skaber netværk for livet, så forventer folk også, at andre studerende og undervisere er til stede digitalt, så man altid føre dialog,” siger Karl Bernhardt.

Vær innovativ eller forsvind

I et andet hjørne af festivalen går bølgerne højt, da små iværksættervirksomheder udfordrer store, etablerede selskabers innovationsevne.

Duellerne finder sted på techfestivalens Big Tech Summit i selve Kødbyen.

Her stiller Danmarks allerstørste selskaber sig i skudlinjen til en åben debat om evnen til at bevare gnisten og innovationsevnen, som ofte kendetegner de små iværksættere.

En af dagens talere på dette summit er KMD’s teknologidirektør Hans Jayatissa, som opsummerer de store virksomheders udfordringer med følgende ord:

”Hos KMD bliver vi nødt til via pilotprojekter hele tiden at innovere, da store virksomheder hurtigt kan blive selvtilfredse. Mit job er at fastholde nysgerrigheden hos medarbejderne. For selv om gårsdagens succeser jo er rigtige gode, så kan vi være væk i morgen, hvis ikke vi formår at innovere,” forklarer Hans Jayatissa.

Danmark har fået en tech-rockstar

Seancen mellem de små og store bliver rundet af, da Danmarks – og verdens eneste – tech-ambassadør Casper Klynge indtager scenen med følgende ord:

”Jeg skal undskylde, at jeg er i jakkesæt. Det har jeg taget på, fordi jeg havde nogle møder tidligere på dagen. Ellers ville jeg nok også være i T-shirt ligesom jer,” lyder det med et smil fra ambassadøren.

Tonen bliver dog mere alvorlig, da han fortæller om sin relativt nye rolle som landets tech-ambassadør, hvor han skal forene dansk tech-politik med EU og det vilde Vesten i hovedsageligt USA samt det vilde Østen i eksempelvis Kina.

”Teknologi skal ikke kun defineres ud fra forretning og de store teknologivirksomheder, men også på fundamentale områder som vores demokrati og vores udenrigspolitik, og hvordan vi styrer vores land,” forklarer Casper Klynge.

Han beretter, at EU’s seneste års store fokus på fair teknologikonkurrence og -regler som blandt andet GDPR har sat sine spor i den amerikanske it-hovedstad Silicon Valley.

”Det, som jeg hører, er, at den danske EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager er gået fra at være en persona non grata i USA til at være lidt af en rockstjerne,” runder han af.

Teknologi til dagen er slut

Sidst på eftermiddagen mødes flere af deltagerne på festivalens hovedplads i Kødbyen, hvor der er opsat en musikscene med dertilhørende dj’s samt øl- og madboder.

Her er der ingen, der tjekker det obligatoriske festival-armbånd, da arrangørerne med vilje gerne vil have den brede befolkning ind og møde festivalens digitale frontløbere.

Samtalerne pingponger lystigt på engelsk eller dansk hen over aftensmaden, og visitkort udveksles næsten lige så flittigt, som telefoner tjekkes for indløbne beskeder.

Øl, vand og mad indtages, inden festivaldeltagerne skal ud til dagens afsluttende keynotes, foredrag, koncerter og netværksmøder.

Festivalen varer i alt fra onsdag til søndag, og KMD er en af partnerne bag eventet.