Kommunaldirektør i Herlev Kommune: ”KMD har stået fadder til digitaliseringen af den offentlige sektor”

I anledning af KMD’s 50-års jubilæum har vi spurgt Herlev Kommunes kommunaldirektør Jesper Zwisler, hvordan han ser KMD’s rolle i digitaliseringen af Danmark.

Publiceret: 11. november 2022
KMD Ballerup atrium

Det var meget godt set og faktisk også meget fremsynet, for det betød, at KMD fra starten var en medspiller og en del af familien. Når man traf beslutninger på Christiansborg, som efterfølgende skulle implementeres ude i kommunerne, så var KMD jo en naturlig partner i det arbejde. Jeg tror, at de familiære bånd har været helt afgørende for udviklingen og hele digitaliseringen på daværende tidspunkt,

Jesper Zwisler, Kommunaldirektør, Herlev Kommune

Der står både kommunaldirektør i flere kommuner og forhenværende departementschef i Socialministeriet på Jesper Zwislers CV, men det var i en lidt mere ydmyg rolle, at han tilbage i 1987 havde sit første egentlige samarbejde med kommunernes fælles it-selskab Kommunedata – i dag det privatejede KMD. Dengang var han student i Kommunernes Landsforening (KL), hvis aktiviteter blandt andet var finansieret af det overskud, som KMD leverede til KL.

”I forbindelse med de årlige budgetlægninger fløj jeg hvert år til Kommunedata i Aalborg, hvor man kunne trække udligningstal ud for alle kommunerne. Det arbejdede vi med en hel dag, hvorefter jeg sov i Kommunedatas kursuscenter, før jeg fløj hjem med en diskette i hånden med alle data på kommunerne, som jeg så tastede ind i et økonomisystem hos KL. Det er et af mange spændende samarbejder, jeg har haft med KMD,” siger Jesper Zwisler, som i dag er kommunaldirektør i Herlev Kommune.

”Digitaliseringen af den offentlige sektor i Danmark, hvor kommunerne jo spiller en afgørende rolle, har været en fantastisk udvikling og en meget vidtgående proces, som har gjort, at vi i dag har den mest digitaliserede offentlige sektor i hele verden. Det er ikke for meget at sige, at KMD har stået fadder til digitaliseringen af den offentlige sektor i Danmark,” siger Jesper Zwisler – og fremhæver, at det daværende Kommunedata på en række områder havde et monopol på udviklingen af kommunale løsninger.

En fremsynet beslutning

Kommunedata blev etableret i 1972 som en sammenslutning af en række offentlige datacentraler og blev derfor født ind i den kommunale familie. Et træk, som Jesper Zwisler i dag kalder fremsynet.
”Det var meget godt set og faktisk også meget fremsynet, for det betød, at KMD fra starten var en medspiller og en del af familien. Når man traf beslutninger på Christiansborg, som efterfølgende skulle implementeres ude i kommunerne, så var KMD jo en naturlig partner i det arbejde. Jeg tror, at de familiære bånd har været helt afgørende for udviklingen og hele digitaliseringen på daværende tidspunkt,” siger Jesper Zwisler.

”Efterhånden blev KMD jo større og større og fik flere og flere muskler, og man begyndte selv at have strategiske overvejelser om, hvor man skulle bevæge sig hen. Så man gik fra at være en reaktiv samarbejdspartner til at blive en professionel virksomhed med sin egen aktive strategi vokset ud af et monopoliseret område, og på en måde blev KMD for store til at være en del af familien,” forklarer han.

Samtidig opstod der ønsker om at udnytte nye og mere agile teknologier, så det var ifølge Jesper Zwisler oplagt, at man efterhånden besluttede at løsrive KMD fra kommunerne og sætte gang i det brud på monopolet, som har været i gang i en årrække og efterhånden er nået i mål.

KMD er blevet deres egen stærke spiller

”I dag er vi et sted, hvor familiebåndet med KMD for mange mennesker rundt i kommunerne er væk. Det er lidt blevet en anekdote om noget, der var engang, men hvor KMD i dag er blevet deres egen stærke spiller som en stor it-virksomhed, der på lige fod med mange andre leverer mange it-løsninger til kommunerne på det åbne marked. På samme måde bærer mange i KMD jo heller ikke længere familiebåndet,” siger Jesper Zwisler.

”Men historien om KMD er jo en stærk fortælling. Den store digitaliseringshistorie, som KMD har været med til at bære ind i den offentlige sektor og ind i kommunerne, er unik og vidner om en kæmpe muskel, der har udviklet sektoren og dermed også udviklet hele it-anvendelsen i Danmark til gavn for alle – både den offentlige og den private sektor. KMD har været med til at lægge den digitaliseringsmotorvej, som Danmark kører ud på,” understreger han.

Faktisk tror kommunaldirektøren fra Herlev ikke, at den offentlige sektor havde været den samme i dag, hvis man ikke tilbage i 1970erne tog beslutningen om at samle de offentlige datacentraler under et fælles kommunalt tag.

”Vi har en offentlig sektor, som i dag er meget effektiv, og det er der for mig at se slet ikke nogen tvivl om, at KMD bærer en meget stor andel i. Jeg er helt overbevist om, vi ikke ville have den offentlige sektor og det stærke og digitaliserede fundament, som vi står på i dag, hvis vi ikke havde haft det familiære, strategiske samarbejde med KMD, som blev et meget stærkt makkerskab,” siger Jesper Zwisler.

Han glæder sig over, at KMD nu er blevet en af mange private aktører på området og ser frem til en udvikling, hvor den teknologiske dagsorden i højere grad bliver koblet med en faglig dagsorden, så digitaliseringen kan nå nye højder i Danmark.

50 år med digitalisering

I 2022 fejrer vi KMDs 50-års jubilæum. Det gør vi med et tilbageblik på nogle af de afgørende nedslag i den danske digitaliseringshistorie og ved kigge fremad mod de næste års videre digitale udvikling. Hvad betyder det egentlig at have været en fundamental del af de danske kommuners og det danske samfunds digitalisering, lige fra starten? Hvilken betydning har vores mangeårige erfaring og vores store bagkatalog af it-løsninger for vores evne til rådgive om og udvikle de næste skridt i digitaliseringen? Og hvordan ser vi næste skridt på digitaliseringsrejsen sammen med vores kunder og partnere? Alt dette, og meget mere vil du kunne blive klogere på i løbet af 2022, når vi fejrer KMD’s 50- års jubilæum.