Hold dig opdateret
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer fra KMD Arbejdsmarked.
Tilmeld dig herIt bør ikke have noget med køn at gøre. Hvis vi får skabt en it-interesse tidligere i livet, og vi samtidig kan ændre branchens image, så skal fordelingen nok blive ændret. Det mener en kvindelig KMD-medarbejder.
Hvis man kun kender it-branchen fra Hollywood-film, kan man få indtryk af, at branchen kun består af mænd, der altid har pizza og cola lige ved hånden – og i øvrigt ofte bor i kælderen hos deres mor.
Sådan er virkeligheden trods alt ikke, men selv i Danmark er der langt flere mænd end kvinder i it-branchen. Faktisk er kun hver fjerde medarbejder en kvinde, og andelen er endnu mindre, hvis man ikke tæller HR og administration med. Så dele af klicheen holder stadig vand i 2018.
Men er det overhovedet et problem? Det mener man i organisationen IT-Branchen, som fremhæver, at det giver dårligere it-produkter. Men hvordan får man ændret på kønsfordelingen? Det har vi talt med en række kvindelige it-medarbejdere i KMD, hvor 36 procent af medarbejderstaben er kvinder.
”Hvis vi skal have flere kvinder til at vælge en karriere inden for it, så skal selve branchen afmystificeres eller fordommene ændres. I dag er der jo it overalt i vores samfund, men når folk taler om it eller programmering, så lyder det stadig, som om det jobmæssigt kun er egnet til helt særlige typer mennesker. De fordomme skal man som kvinde slippe,” siger Sóley Johannesen, som er projektleder i KMD.
Hvis vi skal have flere kvinder til at vælge en karriere inden for it, så skal selve branchen afmystificeres eller fordommene ændres. I dag er der jo it overalt i vores samfund, men når folk taler om it eller programmering, så lyder det stadig, som om det jobmæssigt kun er egnet til helt særlige typer mennesker. De fordomme skal man som kvinde slippe
”Kvinder skal generelt – ligesom alle andre – slippe ideen om, at it har noget med køn at gøre. Selvfølgelig skal man være åben og have en interesse for området, men det får man jo kun, hvis man sætter sig ind i de mange muligheder. For så kan man sagtens føle sig hjemme som kvinde i it-branchen,” understreger hun.
Til daglig sidder Sóley Johannesen som projektleder som en del af Project Management Office (PMO) på et af KMD’s store it-projekter. Hun var tidligere tilknyttet et af KMD’s Graduate-spor og havde i den forbindelse mulighed for at tilegne sig en grundlæggende forståelse for bl.a. programmering.
”Hvis man skal ændre på kønsfordelingen, handler det nok især om at få it mere ind under huden som ung, hvor børn i dag også begynder at lære lidt om programmering i skolen. Der opdager de forhåbentlig, at it ikke kun er for særlige nørder, men at der er så meget mere i det. Og når vi alle sammen bruger it-løsninger hver dag, så er det nok heller ikke så farligt at være med til at udvikle dem,” siger Sóley Johannesen.
Hvis man skal ændre på kønsfordelingen, handler det nok især om at få it mere ind under huden som ung, hvor børn i dag også begynder at lære lidt om programmering i skolen. Der opdager de forhåbentlig, at it ikke kun er for særlige nørder, men at der er så meget mere i det. Og når vi alle sammen bruger it-løsninger hver dag, så er det nok heller ikke så farligt at være med til at udvikle dem
”Vi skal gerne hen til et sted, hvor man ikke tænker over, at man skal have flere kvinder eller flere mænd med, fordi det bare er naturligt, at der er en mere lige fordeling. Vi kan alle bidrage med noget uanset køn, men det giver altså en bedre dynamik, når det ikke kun er mænd eller kun kvinder,” siger hun.
Sóley Johannesen understreger også, at der er mange retninger at bevæge sig i inden for it-branchen, og at man ikke nødvendigvis skal være programmør for at begå sig i branchen.
”Det sjove ved it er jo, at det bliver brugt overalt og i alle brancher. Jeg tog selv chancen og studerede it-ledelse undervejs i min uddannelse, fordi jeg kunne se nogle muligheder i it-branchen. Det jeg ikke vidste på forhånd, måtte jeg lære undervejs, og det kunne jeg sagtens,” fortæller hun.
Det sjove ved it er jo, at det bliver brugt overalt og i alle brancher. Jeg tog selv chancen og studerede it-ledelse undervejs i min uddannelse, fordi jeg kunne se nogle muligheder i it-branchen. Det jeg ikke vidste på forhånd, måtte jeg lære undervejs, og det kunne jeg sagtens
”Det var faktisk ikke så slemt endda, og så blev det for alvor interessant, da jeg begyndte at lægge mærke til, at der it bag alt det, vi arbejder med og leger med til hverdag. Det betyder også, at der er brug for mange forskellige kompetencer. Derfor er det vigtigt, at især kvinder opdager, at it faktisk ikke er så farligt og mystisk, og så vil der nok være flere, der søger den vej,” siger Sóley Johannesen.
Du kan læse den første i vores lille serie af artikler om kvindelige it-ansatte i KMD lige her.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer fra KMD Arbejdsmarked.
Tilmeld dig her