Kvinde står med udstrakte arme op mod solen på toppen af et bjerg

Hvad vil fremtidens kvindelige ledere kæmpe for? Det er spørgsmålet, som vil blive debatteret på CBS i anledning af kvindernes kampdag. Vi har talt med deltagere i debatten – i dag gælder det Lisbeth Knudsen.

Det er meget enkelt: Hvis vi skal have de bedste topledere i Danmark, skal vi også have flere kvinder i toppen af danske virksomheder, organisationer, bestyrelser og offentlige institutioner. For hvis man udelukker halvdelen af befolkningen, ser man ikke hele potentialet.

Det mener Lisbeth Knudsen, som er ansvarshavende chefredaktør og direktør for Mandag Morgen, som vi har talt med i anledning af arrangementet ”Hvad vil fremtidens kvindelige ledere kæmpe for?” der bliver afviklet på CBS i anledning af kvindernes kampdag den 8. marts.

Arrangementet på CBS består bl.a. af indlæg fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager og en paneldebat og bliver arrangeret i samarbejde med KMD, Lederne, TV 2 og Tuborg Fondet. Vi har talt med flere deltagere i panelet om, hvorfor der er så få kvindelige ledere – og hvad kvinderne selv skal gøre for at nå hele vejen til tops. For Lisbeth Knudsen er der ingen tvivl:

”Der er to væsentlige barrierer for, at kvinder går hele vejen. Den ene er, at mandlige topledere og bestyrelser søger efter deres egne spejlbilleder i stedet for at søge efter modspil, andre personlige kvalifikationer og nytænkning – hvad enten det handler om kvinder eller mænd,” siger Lisbeth Knudsen, som udover sin toppost i Mandag Morgen er bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og bl.a. har en fortid som CEO for Berlingske Media.

Portræt af Lisbeth Knudsen, ansvarshavende chefredaktør og direktør for Mandag Morgen.

Mod er en afgørende egenskab

”Den anden barriere er hos kvinderne selv. Lysten og modet til at gå efter og indtage den øverste post med det ansvar og den eksponering også i forhold til fejl og fiaskoer, som det giver,” siger hun om kvindelige mangler i forhold til topposterne.

Men netop modet er en egenskab, som Lisbeth Knudsen fremhæver som afgørende i forhold til, hvad kvinderne selv skal gøre for at nå hele vejen til tops.

”De skal have mod og robusthed. Sagt med et forslidt ord, der står i enhver stillingsannoncen for tiden. Men robusthed handler om at kunne tåle nederlag og fejre sejre. Om at kunne gå mod strømmen og tåle at stå alene om nogle beslutninger. Det er faktisk ind i mellem temmelig ensomt på toppen, men udsigten er god,” fastslår Lisbeth Knudsen.

”Og sagt fra en, der nu har prøvet det i en årrække: Det er slidsomt og ind i mellem kanonhårdt personligt, men det er også fantastisk, inspirerende og fascinerende at få ting til at ske, at få mennesker til at arbejde sammen, at se resultaterne komme frem på lystavlen og udvikle en virksomhed efter en god vision og nogle gode målsætninger,” siger hun.

Det er slidsomt og ind i mellem kanonhårdt personligt, men det er også fantastisk, inspirerende og fascinerende at få ting til at ske, at få mennesker til at arbejde sammen, at se resultaterne komme frem på lystavlen og udvikle en virksomhed efter en god vision og nogle gode målsætninger

Lisbeth Knudsen, ansvarshavende chefredaktør og direktør for Mandag Morgen

Det gælder om at få de bedste på pladsen

En ting er dog kvindernes egne mål og muligheder. Men hvorfor er der overhovedet behov for flere kvindelige topledere?

”Fordi det gælder om at få de bedste. Udelukker man halvdelen af befolkningen, så ser man ikke hele potentialet. Og flere og flere kvinder markerer sig blandt de dygtigste og mest kompetente uddannelsesmæssigt,” siger Lisbeth Knudsen og fortsætter:

”Kvinder og mænd kan være lige gode eller lige dårlige chefer. Det handler om personlighed, kompetencer, handlekraft, strategisk og analytisk evne, kommunikationsevner, empati og meget andet. Der er ikke nogen god grund til, at der er så få kvinder på topposter i dag – andet end tradition og træghed i systemet,” siger hun.

Det er da netop også her, Mandag Morgen-chefredaktøren sætter fingeren på de samfundsændringer, der skal til for at få flere kvindelige topledere.

”Der skal først og fremmest et kulturelt holdningsskifte til. Kvinderne kæmper mere end mændene med at prioritere både karriere og børn og familieliv. Kvindelige topledere får hug for at have rengøringshjælp, for ikke at nå at bage kager til forældredagen i børnehaven, for ikke at være med til alle skole/hjem-samtalerne og så videre. Det gør mandlige topledere ikke,” siger Lisbeth Knudsen.

”Kvindelige topledere bliver i stedet ofte gjort til stereotyper. Man kan vælge mellem isdronning, magtbegærlig, blød moderfigur for medarbejderne, ravnemor eller mirakelmor for børnene. Der eksisterer overhovedet ikke samme stereotyper om mandlige topledere,” fastslår hun.

Kvinder skal også være topledere

Med over 40 år i mediebranchen, hvor hun i næsten alle årene har været leder, er Lisbeth Knudsen en oplagt kandidat at gøre til erhvervs- og ligestillingsminister for en dag – for derefter at spørge hende, hvad hun som minister ville gøre ved behovet for flere kvindelige ledere.

”Jeg ville satse på at uddanne den unge generation af kvinder og mænd til at skabe en anden kultur på arbejdsmarkedet med øget ligestilling. Du ændrer ikke kulturen med lovgivning og en masse regler. Det gør du ved, at mænd og kvinder i fællesskab skaber en anden forståelse og opdrages til det helt fra børnehaven,” siger Lisbeth Knudsen og fortsætter:

”Og så skal kvinderne under uddannelsen mobiliseres til at tænke stort og have gode rollemodeller til at finde frem til det, der tæller for dem personligt i livet. Vi skal ikke alle være topledere. Nogen af os glædes ved helt andre typer af jobs. Men vi skal også være topledere,” slår hun fast.

Lisbeth Knudsen optræder i paneldebatten på CBS den 8. marts sammen med Marianne Dahl Steensen, adm. direktør for Microsoft Danmark, Barbara Bertelsen, departementschef i Justitsministeriet, Sheela Maini Søgaard, adm. direktør for Bjarke Ingels Group, Malou Aamund, adm. direktør for Google Danmark, og Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadministrerende direktør for Lederne.

Seneste indsigter

Nyt fra KMD

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her