Kvinder smiler på kontor

Da Mariagerfjord Kommune implementerede KMD Mikrobetalinger fandt de ud af, hvor mange udfordringer i hverdagen, der egentlig blev løst ved at droppe kontanterne på bl.a. skoler og plejecentre. I dag er det kontantfri betalingssystem ved at blive rullet ud på tværs af alle de kommunale institutioner, hvor personalet håndterer mønter og sedler.

I Mariagerfjord Kommune er brugen af kontanter på kommunale institutioner snart ved at være fortid. Bankernes serviceniveau for håndtering af kontanter bliver lavere og lavere, hvilket gør det sværere og sværere for kommunen at indlevere deres kontanter. Derudover kan det være besværligt og nogle gange også utrygt for kommunens medarbejdere at transportere store beløb hen til banken. 

Derfor lancerede Mariagerfjord Kommune i 2019 en vision om at blive en kontantløs kommune ved at indføre digitale betalingsløsninger på de områder, hvor det var muligt og gav mening. Indeholdt i denne vision var bl.a. et ønske om en betalingsløsning, der kunne anvendes på tværs af kommunen, så borgerne ikke skulle forholde sig til flere forskellige betalingssystemer – eksempelvis hvis forældre har børn på flere skoler. Og så var der et ønske om at få en betalingsløsning, der gav mulighed for bogføring direkte i det kommunale økonomisystem for at minimere den administrative håndtering af de mange små betalinger, der bliver foretaget hver dag. 

“Derudover er flere af vores skoler blevet mobilfri, så eleverne kan ikke længere betale med MobilePay. Derfor ville vi også gerne have en betalingsløsning, der var mobilfri,” siger Lone Skinnerup, Contract Manager i Mariagerfjord Kommune. “Det endte med, at vi tog en dialog med to leverandører af kontantfri betalingsløsninger, og her valgte vi KMD Mikrobetalinger. Primært fordi KMD kunne dokumentere et meget højt sikkerhedsniveau, men også fordi deres løsning gjorde det muligt for os at bogføre alle transaktioner direkte i vores økonomisystem.”

 

Det endte med, at vi tog en dialog med to leverandører af kontantfri betalingsløsninger, og her valgte vi KMD Mikrobetalinger. Primært fordi KMD kunne dokumentere et meget højt sikkerhedsniveau, men også fordi deres løsning gjorde det muligt for os at bogføre alle transaktioner direkte i vores økonomisystem.

Lone Skinnerup, Contract Manager i Mariagerfjord Kommune

Succesfulde pilotprojekter

Planen er, at KMD Mikrobetalinger senest i midten af 2021 skal være rullet ud på alle Mariagerfjord Kommunes skoler, ungdomsklubber, plejecentre, biblioteker, rådhuskantiner og i svømmehallen. Coronakrisen har stukket en kæp i hjulet på implementeringsprocessen, men indtil videre er løsningen blevet rullet ud på alle skoler, og man er i fuld gang med implementeringen på plejecentrene.

“Vi lavede pilotforsøg på både skolerne og plejecentrene, og det gik simpelthen over al forventning. Både personalet og borgerne er meget tilfredse med løsningen. Især personalet på plejecentrene er glade for at slippe for at håndtere kontanter,” siger Lone Skinnerup.

 

Især personalet på plejecentrene er glade for at slippe for at håndtere kontanter, 

Lone Skinnerup, Contract Manager i Mariagerfjord kommune

Nem at bruge

KMD Mikrobetalinger består helt lavpraktisk af et plastikkort, et armbånd eller en anden betalingsenhed og en terminal, der enten kan være stationær eller håndholdt. Forældre, pårørende eller værger til borgere kan få adgang til at styre og sætte penge ind på en konto. Der er fuld indsigt i alle transaktioner, så eksempelvis elever ikke kommer til at bruge for mange penge i kantinen. Der er også mulighed for automatisk optankning, hvis der mangler penge på kontoen. Forældre eller pårørende kan endda styre, at der kun bliver hævet penge på visse dage, ligesom de også kan indsætte et maxbeløb per transaktion.

I Mariagerfjord Kommune anvender de plastikkort, som er blevet uddelt på bl.a. skolerne. Hvis en elev mister sit kort, kan vedkommende gå op på kontoret, og så kan skolen slette det gamle kort fra kontoen og oprette et nyt kort til eleven med det samme. 

Oprettelse af eksterne leverandører 

Fordi Mariagerfjord Kommunes betalingsløsning ikke bare er en skoleløsning, men en løsning, der skal dække på tværs af hele kommunen, har de fået oprettet en række eksterne leverandører i KMD Mikrobetalinger. 

“Det vil sige, at når der eksempelvis kommer en frisør, massør eller blomsterhandler ud på et plejecenter, kan vi oprette dem som eksterne leverandører i KMD Mikrobetalinger. Det gør, at borgeren også kan betale direkte til den eksterne leverandør med kortet i stedet for kontanter,” siger Lone Skinnerup og slutter:
“Vi ser et stort potentiale i KMD Mikrobetalinger. Vi slipper for at bruge tid og ressourcer på håndtering af kontanter, alle kommunale transaktioner bliver automatisk bogført i vores økonomisystem, og vi kan samtidig forbedre vores service til borgerne.”

 

Vi ser et stort potentiale i KMD Mikrobetalinger. Vi slipper for at bruge tid og ressourcer på håndtering af kontanter, alle kommunale transaktioner bliver automatisk bogført i vores økonomisystem, og vi kan samtidig forbedre vores service til borgerne.

Lone Skinnerup, contract Manager i Mariagerfjord Kommune

Om KMD Mikrobetalinger

  • KMD Mikrobetalinger hjælper med at samle alle kommunens betalinger i ét kontantfrit betalingssystem
  • KMD Mikrobetalinger kan leveres inklusive kasseapparat, betalingsterminaler, kort, armbånd, optanknings- og styringsmodul til forældre og pårørende samt administrationsmodul til kommunens medarbejdere
  • Løsningen sikrer automatisk kontering, afstemning og statistik af alle transaktioner
  • Alle eksisterende betalingsformer såsom Dankort, kreditkort og MobilePay kan håndteres i løsningen. Bogføring og afstemning påvirkes ikke af, at der opstår nye betalingsformer 
  • Løsningen integrerer bl.a. til KMD Institution, KMD Elev, Opus Økonomi samt til kommunens AD og NemID
 

Læs mere om KMD Mikrobetalinger 

Løsning, der digitaliserer betalinger fra kommunens borgere, så I slipper for at håndtere kontanter og spar ressourcer i administrationen. 

Læs om mulighederne her

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer for kommuner og regioner direkte i din indbakke.

Tilmeld dig her