Envafors' nye integrationsplatform er designet til at understøtte energisektorens behov

Med implementeringen af en ny integrationsplatform har Envafors efter eget udsagn taget et it-mæssigt kvantespring i den rigtige retning. Integrationsplatformen er særligt udviklet til forsyningssektoren og har en systemarkitektur, der sikrer forsyningsselskabet stabil drift og smidige arbejdsgange.

Publiceret: 03. juni 2022
Række af solceller i forgrunden af naturområde med vindmøller

Jeg synes, at vi har fået meget værdi for pengene. Sammenlignet med vores tidligere integrationsplatform kan vi i dag springe en masse arbejdsgange over, fordi løsningen giver et bedre overblik

Jeanette Johansen, projektleder for implementeringen og daglig system-controller, Envafors

Envafors

- Dannet i 2008 via en fusion af tidligere forsyningsselskaber
- Multiforsyningsselskab, der varetager el-, vand- og fjernvarmeforsyningen, sælger gas, håndterer spildevand og sikrer gadelys i Slagelse Kommune
- Beskæftiger ca. 150 medarbejdere og omsætter årligt for ca. 500 millioner kr.

Som den første forsyningsvirksomhed i Danmark implementerede vestsjællandske Envafors i slutningen af 2021 integrationsplatformen Utilihive® leveret af KMD i et partnerskab med norske Greenbird. Envafors har fået en god start med Utilihive©, fortæller projektleder for implementeringen og daglig system-controller i Envafors, Jeanette Johansen.

“Jeg synes, at vi har fået meget værdi for pengene. Sammenlignet med vores tidligere integrationsplatform kan vi i dag springe en masse arbejdsgange over, fordi løsningen giver et bedre overblik,” siger hun og forklarer, at Utilihive® fungerer som et trafikalt knudepunkt for dataudvekslingen på kryds og tværs af Envafors' interne og eksterne systemer.

God brugervenlighed og hurtig fejlsøgning

Envafors' tidligere integrationsplatform var mildt sagt pensionsmoden. Derfor slog de til, da KMD i samarbejde med deres norske partner præsenterede dem for alle mulighederne i Utilihive®.

“For det første er Utilihive© et langt mere brugervenligt system end vores gamle integrationsplatform. Som system-controller har jeg adgang til et webbaseret dashboard, hvorfra jeg kan se, hvordan dataudvekslingen glider dén dag, og om der er fejl, jeg skal forholde mig til. Hvis der sker fejl, kan jeg hurtigt se, præcis hvor fejlen er opstået, så jeg kan tage fat i den rigtige leverandør, og de kan tage hånd om problemet. I den gamle løsning var fejlsøgning totalt uigennemskueligt, og både jeg og vores leverandører brugte lang tid på det,” siger Jeanette Johansen, som også lægger vægt på, at det er nemt at blive fortrolig med brugergrænsefladen i Utilihive®.

“Hvis man får en smule instruktion, kan alle lære at bruge Utilihive®. Man behøver ikke at have en it-uddannelse. Det er også en fordel, når vi skal onboarde nye kolleger.”

En teknologisk lækkerbisken

Envafors får teknisk hjælp af Fit A/S, som implementerer it-systemer og -services til forsyningsselskaber i Danmark, og som er ejet af Envafors, Klar Forsyning og FORS. Thomas S. W. Frosch er Senior Projektleder i Fit A/S og har hjulpet Envafors med implementeringen af Utilihive®. Han er også meget begejstret for løsningen og kalder den et “teknologisk kvantespring” i forhold til forgængeren.

“Én af de positive ting ved Utilihive® er, at det er en cloudløsning, hvor KMD har driftsansvaret. Derudover er Utilihive® rent dataarkitektonisk en lækkerbisken for sådan en som mig. Ved at anvende container-virtualisering kan man automatisk tilføje en server, når der er brug for det. Det gør løsningen teknisk robust, så når vi kører store mængder data igennem den, tilpasser den sig automatisk behovet,” siger han.

Bygget til præcision

Envafors anvender i forvejen KMD EnergyKey som MDM-løsning, KMD Easy Energy som afregningsløsning og KMD Cognito Utility til udtræk af data, så de er gode venner af KMD-koncernen. Men som både Jeanette Johansen og Thomas S. W. Frosch gør en pointe ud af, er de med implementeringen af Utilihive® faktisk blevet mere leverandøruafhængige, end de var før. For Utilihive® kan tale sammen med alle teknologier, systemer og data på tværs af leverandører.

“Lad os antage, at vi ville skifte vores målerhjemtagningssystem ud i morgen. I stedet for at vi var nødt til at bygge en integration, der gik direkte fra det nye målerhjemtagningssystem og ud til alle relevante systemer i vores it-landskab, kunne vi nøjes med at bygge integrationen mellem det nye system og Utilihive®, og så ville alt andet fungere, som det plejede,” siger Thomas S. W. Frosch og understreger, at det selvfølgelig er hele ideen med en integrationsplatform.

“Men det særlige ved Utilihive® er, at det er en løsning, der er designet til at understøtte behovene i forsyningsvirksomheder, og det gør en forskel. Jeg havde kontakt med et netselskab i Norge. De havde undersøgt andre integrationsplatforme, som ikke var bygget til forsyningssektoren. De andre platforme havde svært ved at levere den præcise tidsstempling, det kræver at håndtere målerdata, men Utilihive® klarer opgaven til perfektion. Det er bare ét eksempel på fordelen ved at anvende løsninger, der er specifikt udviklet til forsyningssektoren.”

Godt samarbejde med KMD

Næste skridt for Envafors med Utilihive® er på den korte bane at lave en integration til Næstved Forsyning og en ekstra snitflade til et hjemtagningssystem i Kamstrup, så de kan koble adresser på automatisk. På den lange bane kan både Fit A/S og Envafors få øje på en perlerække af muligheder for at udnytte den store fleksibilitet i Utilihive®.

“I princippet kan vi koble alle de systemer på, vi vil, i de formater, vi vil. Det handler bare om at skabe den rigtige snitflade. Det er meget nemt,” siger Jeanette Johansen og slutter af med at rose samarbejdet med KMD.

“Overordnet set har det været et rigtig godt samarbejde med KMD. De har haft et godt informationsniveau, og de har været gode til at tilpasse sig vores behov. Eksempelvis hyppigheden af møder, og hvad der skulle til for at gøre os trygge i maven, fordi vi var de første kunder på en ny løsning,” slutter hun.

Kontakt

Portræt af Jonas Højer, Senior Sales Specialist i Energy Solutions Sales, KMD

Er du interesseret i at høre nærmere om, hvordan vi kan hjælpe netop jer? Så kontakt Jonas Højer, Senior Sales Specialist, KMD, for en uforpligtende snak.

Utilihive®

Med Utilihive® fås en revolutionerende integrationsplatform, der sætter forsyningsselskabet i førersædet ved at reducere afhængigheden af traditionelle systemintegratorer.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om energi og forsyning. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her