stadion

En regel-ændring til den netop startede Superliga-sæson giver de danske trænere adgang til både egne og modstandernes live-data undervejs i en kamp. Læs her, hvordan data-indsamlingen i Superligaen skal løfte dansk fodbold.

Superligaen har allerede taget sine første spark i en sæson, hvor der bliver indført flere data-initiativer i kulisserne for i sidste ende at højne kvaliteten i de bedste hjemlige fodboldkampe.

Det fortæller direktør Claus Thomsen fra Divisionsforeningen, som først og fremmest peger på, at reglerne bliver lavet om, så Superliga-trænerne nu kan følge med i live-data under kampene.

Regelændringen betyder, at Superliga-trænerne fra den nye sæson kan følge med i live-data om eksempelvis spillernes positioner på banen, deres højintense løb samt tal for, hvordan holdene klarer sig i nærkampe.

Vi har jo data tilgængelige, og indtil nu har trænerne stort set været de eneste, der ikke kunne følge med i live-data, så det bliver lavet om fra denne nye Superliga-sæson

Claus Thomsen, direktør fra divisionsforeningen

”Vi har jo data tilgængelige, og indtil nu har trænerne stort set været de eneste, der ikke kunne følge med i live-data, så det bliver lavet om fra denne nye Superliga-sæson,” forklarer direktør Claus Thomsen fra Divisionsforeningen, om den nye tilladelse til elektronisk kommunikation på trænerbænken.

Samme teknologiske muligheder for at få live-data serveret til iPads på trænerbænkene har også haft debut i FIFA-regi under sommerens VM-slutrunde i Rusland.


Følg med i modstandernes data

De danske Superliga-trænere kan således ikke bare følge med i deres eget holds præstationer, men får også adgang til data om modstanderholdet.

Det betyder, at eksempelvis FCKs trænerstab havde løbende live-kampdata tilgængelig på Hobro-spillerne – og omvendt – da de to klubber spillede den sidste kamp i sæsonens anden runde mandag aften.

Klubberne efterspørger kampdata, hvilket er fornuftigt, så de kan forbedre sig på et modstanderhold. Det handler grundlæggende om at vide mere og gætte mindre

Claus Thomsen, direktør fra divisionsforeningen

”Klubberne efterspørger kampdata, hvilket er fornuftigt, så de kan forbedre sig selv og forberede sig på et modstanderhold. Det handler grundlæggende om at vide mere og gætte mindre,” uddyber Claus Thomsen fra Divisionsforeningen.

For at hjælpe klubberne med den øgede dataefterspørgsel har Divisionsforeningen indgået samarbejdsaftaler med en række leverandører, der fra den nye sæson hjælper med data-indsamlingerne på tre væsentlige områder.

Først og fremmest fortsættes samarbejdet med amerikanske Hudl, der har taktiske kameraer på de danske Superliga-stadioner. Et taktisk kamera har altid de 20 markspillere med i billedet.

”Tidligere har klubberne været afhængige af tv-billeder. Disse billeder har dog ikke været meget værd til fodboldfaglig taktisk analyse. For når eksempelvis en målmand tager målspark, og en chance vises i langsom gengivelse i stedet for målsparket, så kan trænerne ikke se på optagelsen efter kampen, om spillerne står rigtigt.  Videoerne integreres med klubbernes egen manuelle registrering af data. Det er klubspecifikt, hvad der registreres ” siger Claus Thomsen fra Divisionsforeningen.


Sådan undgår vi huller i dataindsamlingen

Det andet større dataområde for Superligaen er optisk indsamlet tracking-data fra kampene, når spillere og boldens positionsdata 25 gange i sekundet registreres til et visualiseringssystem fra det svensk-amerikanske it-selskab ChyronHego.


Alle klubber har ønsker om at forbedre sig på et så højt niveau som muligt, og med det samlede datasæt på Superliga-kampene er det derefter op til klubberne, hvor højt de prioriterer dette område

Claus Thomsen, direktør fra divisionsforeningen

”Alle klubber har ønsker om at forbedre sig på et så højt niveau som muligt, og med det samlede datasæt på Superliga-kampene er det derefter op til klubberne, hvor højt de prioriterer dette område,” siger Claus Thomsen.

Han understreger, at der løbende har været en dialog med klubberne, så Divisionsforeningen har sikret sig, at alle Superliga-stadions har tracking-udstyr installeret. Ikke mindst for Superliga-klubbernes egen skyld.

”En arbejdsgruppe med fysiske trænere, analytikere, trænere og sportschefer har undersøgt markedet grundigt, da de alle har interesse i, at Superligaen kan tilbyde dem de bedste redskaber, for at optimere præstationerne. Kongstanken har været at skaffe dem, der er bedst til at indsamle fodbolddata på markedet og så gøre de interessante og relevante kampdata tilgængelig for klubber og fans.” siger Claus Thomsen

Udover de taktiske kameraer og tracking data er det tredje og sidste hovedområde for databrug i Superligaen de såkaldte ’events’ - det er eksempelvis data for afleveringer, hjørnespark, omstillinger og afleveringer – som indsamles hos det britiske sportsanalyseselskab Opta.

Her kan trænerne blandt andet tilgå historiske data, så de kan forberede sig på en modstander så godt som muligt ved at kigge på taktiske opstillinger ved eksempelvis hjørnespark.

 

Hvis man vil se den kommende modstanders hjørnespark fra tidligere kampe, er det blot nogle få klik med musen, så er hjørnesparkene sorteret og klar til analyse

Claus Thomsen, direktør fra divisionsforeningen

”Hvis man vil se den kommende modstanders hjørnespark fra tidligere kampe, er det blot nogle få klik med musen, så er hjørnesparkene sorteret og klar til analyse.” fortæller Claus Thomsen.


Deling af data giver god mening

Det giver rigtig god mening, at de danske klubber nu kommer til at dele data, understreger Frans Hammer, som er chefkonsulent i KMD, der samarbejder med bl.a. fodboldklubber og Dansk Boldspil Union (DBU) om at behandle og forædle data


Data kan netop bruges til at forbedre performance på sit eget hold, men selvfølgelig også til at forberede sig bedre på modstanderne. Ved hjælp af data fra både klubben selv, men også fra modstanderne, kan vi både fortælle træneren, at han måske skal spille på en anden måde, end han troede - men også at han måske skal møde modstanderen anderledes end forventet

Frans Hammer, chefkonsulent hos KMD & bestyrelsesmedlem i Danmarks Idræts Forbund, DIF

”Data kan netop bruges til at forbedre performance på sit eget hold, men selvfølgelig også til at forberede sig bedre på modstanderne. Ved hjælp af data fra både klubben selv, men også fra modstanderne, kan vi både fortælle træneren, at han måske skal spille på en anden måde, end han troede – men også at han måske skal møde modstanderen anderledes end forventet,” siger Frans Hammer, som også opfordrer klubberne til at dele data om skader. 

”Det vil komme klubberne til gode på længere sigt at dele data om skadede spillere. Alvorlige skader er for mange klubber rundt i landet ikke ligefrem hverdag. Hvis klubberne kan trække på fælles databaser og erfaringer, så kan eksempelvis yngre, skadede spillere komme hurtigere på græs igen, og det kan have stor betydning for både spillerne og klubberne,” sige Frans Hammer, som ved siden af sit virke som chefkonsulent i KMD er bestyrelsesmedlem i Danmarks Idræts Forbund, DIF.

Han påpeger, at det også i arbejdet med talentudvikling kunne give god mening for de unge spillere at sammenligne sig selv med talenter fra andre klubber.

Har de adgang til data fra andre talenter i andre klubber, kan det være en stor motivationsfaktor for de unge spillere, som også kan bruge den type viden til at fokusere på de områder, hvor de har behov for at forbedre sig yderligere. Men det er selvfølgelig også masser af information og data, som helt korrekt skal holdes i de enkelte klubber af konkurrencemæssige hensyn

Frans Hammer, chefkonsulent hos KMD & bestyrelsesmedlem i Danmarks Idræts Forbund, DIF

Han påpeger, at det også i arbejdet med talentudvikling kunne give god mening for de unge spillere at sammenligne sig selv med talenter fra andre klubber.

 

”Har de adgang til data fra andre talenter i andre klubber, kan det være en stor motivationsfaktor for de unge spillere, som også kan bruge den type viden til at fokusere på de områder, hvor de har behov for at forbedre sig yderligere,” siger Frans Hammer og fortsætter: ”Men det er selvfølgelig også masser af information og data, som helt korrekt skal holdes i de enkelte klubber af konkurrencemæssige hensyn,” understreger han.

 

Der bliver arbejdet hårdt på at udnytte intelligente data til at forebygge skader i et kommende sportscenter, som KMD har et samarbejde med.


Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om data og analyse. Så er du blandt de første, der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her