Animeret robot fordeler ting i skuffer

Usynlige robotter løser allerede mange opgaver rundt i de danske kommuner. Når softwarerobotter overtager manuelle opgaver, frigiver det nemlig tid, som medarbejderne kan bruge på andre opgaver.

Der bliver talt meget om robotter rundt i de danske kommuner i disse år. Men det er nu ikke samtaler om firkantede, mekaniske robotter i menneskeform, der fylder meget. I stedet handler det om usynlige robotter, som laver deres arbejde i det skjulte ved hjælp af de computerprogrammer, som kommunerne allerede bruger.

Softwarerobotternes arbejde bliver kaldt for Robotic Process Automation – eller bare RPA – og det er en teknologi, som Kommunernes Landsforening (KL) har udpeget som en oplagt måde at hæve effektiviseringsgevinster rundt i kommunerne.

”Målet med RPA er at automatisere en række manuelle sagsgange eller opgaver, der ikke kræver teknisk snilde, men hvor man bare fx skal flytte noget fra a til b,” siger Lars Skyt, som er Head of Department i KMD. Han har allerede sat sine robotter til at løse en lang række softwareopgaver for bl.a. danske kommuner ved at bruge kundernes eksisterende it-programmer.

Hvad kan en robot egentlig lave?

”Vi bliver tit spurgt, om en robot kan gøre dit eller dat? Svaret er, at hvis du kunne sætte en tilfældig person fra gaden til at løse opgaven på en computer efter en kort præsentation, så er det også noget, du kan få en robot til at lave,” siger Lars Skyt.

Han understreger, at teknologierne bag softwarerobotterne har flere år på bagen og derfor ikke lider af børnesygdomme, men til gengæld er der behov for en vis overvågning og verifikation af resultaterne – præcis som man ville gøre ved den tilfældige person fra gaden.

”Softwarerobotterne har jo den akilleshæl, at de kun kan gøre det, vi giver dem besked på,” tilføjer Allan Overgaard Freiheit, som er Lead Business Line Manager i KMD. ”Det betyder, at hvis robotterne ikke forstår deres instrukser, så udtænker de ikke selv en løsning, så vi skal være præcise i vores forberedelser,” siger han.

Målet med RPA er at automatisere en række manuelle sagsgange eller opgaver, der ikke kræver teknisk snilde, men hvor man bare fx skal flytte noget fra a til b

Lars Skyt, Head of Department i KMD

Robotter på vej til Horsens

Allan Overgaard Freiheit arbejder lige nu på et projekt sammen med Horsens Kommune om digitalisering af engangsydelser til plejeforældre, som fx skal have dækket udgifter til transport. Plejeforældrene indtaster oplysninger i en webformular, som en ansat i Horsens Kommune derefter skal aflæse og taste ind i et andet system.

”Det er mange transaktioner og meget manuelt arbejde. Så vi udvikler en robot, der sidder og kværner det hele igennem og flytter data fra webformularen og direkte ind i systemet,” fortæller Allan Overgaard Freiheit.

”Hver gang vi sætter en robot til at overtage en manuel transaktion, frigiver vi jo tid, som medarbejderne kan bruge på at servicere og supportere organisationen eller borgerne,” siger Allan Overgaard Freiheit og understreger, at man med projektet i Horsens og andre RPA-projekter også giver mulighed for erfaringsudveksling på tværs af processerne sammen med andre kommuner.

RPA til meget forskellige pengepunge

KL har udarbejdet et katalog af opgaver, som forskellige kommuner allerede har sat softwarerobotter til at løse. Der er dog stadig mange kommuner, som tøver med at investere i en potentielt dyr robotteknologi, men med KMD som samarbejdspartner er det muligt at komme i gang med RPA på mange forskellige måder og til meget forskellige priser.

”Vi vil gerne hjælpe kommunerne med RPA på alle niveauer. Det kan fx være ved at analysere behov og sætte robotterne op ude hos kommunerne. Men vi vil også gerne levere en platform, som både kan drive vores løsninger, men også kan bruges af de kommuner, som selv er interesseret i at sætte deres egne robotter op. Og hvis man ikke er indstillet på at investere i robotter selv, så kan vi også løse opgaver, hvor robotterne står hos os,” siger Lars Skyt.

”Vi opererer altså på alle niveauer, når det gælder RPA. Alt fra en situation, hvor fx en kommune ikke skal have ret mange penge op af lommen og til en situation, hvor kunden decideret begynder at investere i robotteknologi,” siger han.

Allan Overgaard Freiheit påpeger, at softwarerobotterne både kan bruges til enkeltstående opgaver, men at de også er egnede til tilbagevendende opgaver, som det fx er tilfældet i projektet fra Horsens Kommune. Så det er allerede for sent at tale om, at robotterne kommer. De er her allerede rundt i kommuner på tværs af landet – og alt tyder på, at der vil blive mange flere af dem i fremtiden.

Du kan se Lars Skyt og Allan Overgaard Freiheit fortælle om RPA sammen med Horsens Kommune på Digitaliseringsmessen i videoen her.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer fra den offentlige sektor direkte i din indbakke.

Tilmeld dig her