SAP S/4HANA-transformation: Brownfield? Greenfield? Hvornår?

Man kan godt argumentere for at skubbe det uundgåelige skifte til SAP S/4HANA foran sig, indtil end of support-datoen kommer tættere på. Men man kan også opstille flere gode argumenter for at sætte gang i processen nu og tage nye og forbedrede teknologier samt forretningsfunktionalitet i brug med det samme.

Publiceret: 20. september 2023
Kolleger holder møde

KMD's SAP-kompetencer

• KMD er én af de største SAP-partnere i Danmark og leverer både projekter og produkter baseret på SAP-teknologi samt Application Management Services (AMS)

• KMD supporterer ca. 250.000 SAP-brugere og håndterer dagligt mere end 50.000 batch-opgaver

• KMD’s SAP Customer Center of Expertise er nomineret blandt de 10 bedste i verden tre år i træk (2021, 2022, 2023)

• KMD har 380 SAP-specialister i Danmark og Polen – bl.a. arkitekter, implementeringskonsulenter og projektledere

• KMD har adgang til 5.300 globale SAP-specialister via det NEC-ejede selskab ABeam Consulting

• KMD S/4 HANA Conversion-koncept (S/4Move) er blevet verificeret af SAP

Når SAP-koncernen slår på tromme for SAP S/4HANA-platformen, bliver der vist og fortalt eksempler på, hvor meget mere man kan med de nye teknologier sammenlignet med ældre versioner af SAP: integration af arbejdsprocesser, forbedret sikkerhed, øget medarbejderproduktivitet, mere automatisering, AI-værktøjer, forbedrede analyseredskaber, bedre brugeroplevelser osv. osv. 

Alligevel er der virksomheder – også i Danmark – der stiller sig lidt afventende overfor deres kommende SAP S/4HANA-transformation. De ved godt, at SAP har annonceret en end of support-deadline med udgangen af 2027 (med mulighed for tilkøb af forlænget support til 2030). Men det er som om, virksomhederne spekulerer i, hvor meget længere de kan få den nuværende SAP-løsning til at køre videre. Og måske er der endda nogle, der overvejer, om SAP kunne finde på at skubbe end of support-datoen endnu en gang.

Læs vores artikel om de 5 typiske forbehold virksomheder har mod en transformation til SAP S/4HANA.

“Da den første version af SAP S/4HANA kom på markedet ultimo 2015, kan jeg godt forstå, at virksomheder havde en afventende tilgang. For dengang fremstod migreringen som et rent it-projekt, hvor man flyttede sine forretningsprocesser fra ét system til et andet uden at have en helt klar ide om, hvad business casen reelt var,” siger Jan Hesthaven, Senior Delivery Director i KMD.

“Der er vi bare ikke længere. I dag er et skifte til SAP S/4HANA ikke længere et it-projekt, men et forretningsprojekt. Al den nye teknologi og alle de muligheder, platformen indeholder for at optimere kerneprocesser på tværs af hele virksomheden, gør det meget nemmere at bygge en stærk business case sammenlignet med for få år siden.”

Valget mellem brownfield eller greenfield i din SAP S/4HANA-transformation

Med baggrund i det store forretningspotentiale advokerer KMD derfor også for, at man tager skridtet fuldt ud, når man skifter til SAP S/4HANA. At man fremfor en teknisk Brownfield-implementering, hvor alle data og indstillinger bliver overført fra det gamle til det nye system, gennemfører en Greenfield-implementering og dermed får arbejdet den nye forretningsfunktionalitet og de nye teknologier dybt ind i virksomhedens processer med det samme.

“En Brownfield-implementering fra et ældre SAP-system til SAP S/4HANA er en dyr løsning, hvis man ikke gør brug af de muligheder, der ligger i skiftet. SAP S/4HANA-platformen har højere driftsomkostninger. Hvis man kun anvender funktionaliteten fra den ældre udgave af SAP, får man ikke hentet den ekstra udgift hjem igen,” siger Jan Hesthaven og forklarer, at han plejer at tegne SAP-rejsen i form af et voksende træ. 

Læs mere om SAP S/4HANA-transformation og afklaring af myter omkring unikke forretningsprocesser.

“Den tekniske opgradering fra en ældre SAP-installation til SAP S/4HANA begynder som en lille kvist, der akkurat skyder op af jorden. Jo mere funktionalitet man vander med – Fiori-brugergrænsefladen, specialdesignede produkter og analyseredskaber, robotics, chatbots, machine learning, IoT, AI – des mere vokser kvisten og bliver til et forgrenet træ med dybe rødder.”

Fremtidens dataanalyse: AI's rolle i S/4HANA transformationen

Ét af de områder, hvor SAP-koncernen satser stort med S/4HANA-platformen er integrationen af AI i forretningsprocesserne. De har blandt andet bygget AI-løsninger målrettet finansafdelingen, forsyningskæden, indkøbsfunktionen, HR, salg og marketing samt IT. AI-modeller laver automatiserede beregninger, finder uregelmæssigheder, laver forudsigelser, byder på assistentfunktioner, kommer med produktanbefalinger og meget meget mere. 

“Jeg har til et SAP-event selv overværet en meget overbevisende demo, hvor man så, hvordan SAP havde integreret AI i SuccessFactors. Casen var, at en virksomhed kunne få en AI-genereret bot til at skrive et jobopslag, hvorefter jobansøgere kunne slå op i virksomhedens ansøgningsportal og selv se, hvilke færdigheder der krævedes for at søge jobbet. Alt sammen i en automatiseret proces. Den form for use cases kommer vi til at se mange af i fremtiden,” slutter Jan Hesthaven.

Her kan du læse mere om KMD's egen greenfield implementering af SAP S/4HANA Private Cloud.

Vil I vide mere?

Portræt af Ricky Thyssen Johannsen Sander

Vil I gerne høre mere om, hvordan vi kan hjælpe jer med migrering til SAP S/4HANA? Så tøv ikke med at tage kontakt, så vi sammen kan se på, hvilke fordele I kan opnå.

Læs mere om S/4HANA

En migration til SAP S/4HANA kræver omhyggelig planlægning og overvejelse. Men skiftet til SAP S/4HANA bør være en prioritet for alle virksomheder og organisationer, der anvender SAP, i den nære fremtid.