Når kunderne lærer af hinanden, så giver det både en bedre læring af en it-løsning, men også muligheden for at give udviklerne af løsningen nye perspektiver på features og bedre kundeoplevelser. Social læring er fundamentet under en helt ny læringsportal fra KMD.
Det er slut med kun at blive undervist af en lærer eller knokle med selvstudier, når man har behov for at lære at bruge en it-løsning, blive opdateret på ny lovgivning eller lære nye kompetencer. Når de fokuserer på at lære af hinanden, kan kursister nemlig løfte værdien af undervisningen. Det er til gavn for både dem selv og for de teams, der udvikler fx it-løsningerne.
Tilgangen kaldes social læring, og det er fundamentet under den nye platform learn.kmd.dk, som blev lanceret for nogle måneder siden.
”Vores nye læringsportal er et digitalt læringsmiljø, som gør, at man kan tage uddannelser når som helst, hvad enten det er e-learning, webinarer eller communities. Der er hele tiden løbende krav til, at vi skal kende til ny lovgivning, lære nye systemer og tilegne os nye kompetencer. Det kan vi understøtte med vores nye portal,” siger Lars Ellingsøe Bjerregaard, som er afdelingsleder i Learning i KMD.
”Det mest spændende er, at vores nye portal er en social læringsplatform, hvor kursisterne er med til at skabe indholdet. Vi sætter mennesker i centrum, så de er med til at skabe læring sammen med andre,” forklarer han.
Hvor e-learning tidligere ofte kunne være individuelle forløb, hvor man som kursist sad ved sin egen skærm og gennemgik et emne, så fokuserer den nye læringsportal på at skabe communities mellem deltagerne.
”Læring er ikke bare noget, man modtager i løbet af en time, og så er man færdig med det. Med vores nye portal vil vi gerne skabe et centrum for løbende læring, så det ikke bare er læring fra kl. 10 til 16. I stedet er det et sted, hvor man logger på, hvis man brug for viden eller har et spørgsmål, man gerne vil stille i et forum af ligestillede,” siger Lars Ellingsøe Bjerregaard.
Grupper og communities skaber således en mere personlig dialog mellem de forskellige deltagere, som fx løbende kan blive ajour med nye features på en given it-løsning – ligesom man kan indgå i debatter eller stille spørgsmål til brugen af den korrekte tilgang.
Læring er ikke bare noget, man modtager i løbet af en time, og så er man færdig med det.
”At skabe et community omkring fx. et af KMD’s produkter giver en stor værdi, ikke mindst når brugerne hjælper hinanden. Så det er ikke bare et spørgsmål om, at vi gerne vil kanalisere viden ud til kunderne – vi vil også gerne skabe viden fra bruger til bruger Det gør deres læring bedre, men det er også en måde at forbedre KMD’s produkter, uden at det nødvendigvis handler om features eller bits and bytes,” siger Lars Ellingsøe Bjerregaard.
For udviklerne af it-løsninger giver oprettelsen af communities også nye muligheder. Dels når de i større grad opnår en dialog med og relation til brugerne, og dels når de bare får mulighed for at observere og lære af brugernes udfordringer med en given feature.
”Samtidig har vi gjort meget for at bruge den metode til at lære, som mange af os kender fra YouTube, hvor vi altid kan finde en lille film om, hvordan man skifter en knap på sin vaskemaskine eller alt muligt andet. På samme måde har vores tilgang ændret sig over tid fra store kurser i mange timer til at være mere brudt op i micro learning, altså små læringsbidder,” siger Lars Ellingsøe Bjerregaard.
På sigt betyder det, at man som kunde kan tilgå den nye læringsportal døgnet rundt og søge sig frem til en løsning på lige præcis den udfordring, man sidder og bokser med ude ved skærmen.
”Vi ser en enorm interesse for der her grupper eller communities på vores portal, fordi det helt klart understøtter nogle behov. Det betyder også, at vi får en løbende kontakt og dialog med kunderne, og det er utroligt værdifuldt. Vi kommer til at se flere communities, flere webinarer og virtuelle klasser, men også mere brugergenereret indhold, hvor brugere kan lave deres egne bidder og lægge dem op i systemet,” siger Lars Ellingsøe Bjerregaard om fremtiden for den nye læringsportal.
Effekten af den sociale læring betyder også, at Lars Ellingsøe Bjerregaard og hans team er i gang med at oprette interne kurser og workshops, så kollegerne bliver endnu bedre til at lære af deres kunder; præcis som det har været meningen med den nye portal, som brugere og kunder kan tilgå på learn.kmd.dk.