En mønt med et stort B på

Den digitale valuta bitcoin, en såkaldt kryptovaluta, har eksisteret i ca. 10 år, men hvad er bitcoin egentlig, og hvad er forskellen mellem bitcoin og den nye digitale valuta, bitcoin cash?

 Billede af Henrik Føhns, vært på podcasten Techtopia, med en play knap henover.

Techtopia ser i ugens podcast nærmere på bitcoin og bitcoin cash sammen med en af Danmarks førende eksperter inden for området, Lasse Birk Olesen.

Lasse Birk Olesen er medstifter af Danmarks første bitcoinbørs, Coinify, som i dag er blandt Europas største børs for bitcoin.

Bitcoin er baseret på Blockchain teknologien

Bitcoins er den bedst kendte implementering af blockchain-teknologien, som er en teknologi, der kan skabe tillid i et ellers ikke tillidsfyldt forum. It-virksomheden KMD ser store perspektiver i brugen af blockchain og ikke kun inden for den finansielle verden.

”Jeg ser mange muligheder i brugen af blockchain, lige fra effektivisering af værdikæder til understøttelse af alternative betalingsmetoder,” siger Claus Krüger, som er blockchain-specialist i KMD.

En blockchain er en uafviselig kæde af krypterede transaktioner og kan derfor anvendes til troværdig registrering af transaktioner på tværs af uafhængige parter. Men det kræver selvfølgelig, at disse parter arbejder sammen. Med det rette samarbejde på tværs af myndigheder og private aktører, vil blockchain således fx kunne danne grundlag for en registrering af en persons sundhedsbesøg på tværs af sundhedsudbydere. Blockchain er således en teknologi, der kan få stor betydning for den enkelte borger og digitaliseringen af Danmark.

Jeg ser mange muligheder i brugen af blockchain, lige fra effektivisering af værdikæder til understøttelse af alternative betalingsmetoder

Claus Krüger, blockchain-specialist i KMD

Blockchain indeholder i sin natur et stort disruption-potentiale (fx banker i finanssektoren), men også i andre erhverv, da blockchain muliggør afskaffelsen af en troværdig mellemmand/mægler i en transaktion mellem to parter, som ikke i udgangspunktet behøver at stole på hinanden.

Blockchain er oplagt at bruge i løsninger, hvor der ønskes fuld gennemsigtighed og meget høj sikkerhed. Det kan fx være ejerskab og belåning vedr. ejendomme, biler, både, fly og skibe, hvor Søfartsstyrelsen overvejer at bruge blockchain til et skibsregister.

Men blockchain kan meget mere end det, bl.a. effektivisering af processer og værdikæder mellem flere parter. Mærsk har fx lanceret et blockchain-samarbejde med IBM til shippingindustrien for at kunne holde styr på det papirspor, der følger i halen på en fragtcontainer, der sendes om på den anden side af Jorden og kommer igennem 30 forskellige organisationer med mere end 200 transaktioner.

Samtidig har IBM indsat en blockchain-løsning i sin egen bank, IBM Global Finance, for at håndtere tvister mellem forskellige parter og har på den måde effektiviseret processen. Det betyder, at man har reduceret tiden, det tager at løse en konflikt, med 34 dage.

Digitalisering er på agendaen i Danmark. Blockchain er et emne, som i høj grad kan bidrage til den agenda, og blockchain er derfor et centralt emne på KMD’s teknologi-radar.

Varighed: 23:10

Medvirkende:

  • Lasse Birk Olesen, medstifter af Coinify

Nyt fra KMD

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her