Billede af biler

Hvordan kommer hr. og fru Danmarks offentlige transport til at se ud i fremtiden? Og hvordan er den egentlig fremstillet? Techtopia kigger i denne uge nærmere på selvkørende busser, betydningen af digitaliseringen af transport, og hvordan en bus kan fremstilles ved hjælp af en 3D-printer.

Billede af Henrik Føhns, vært på podcasten Techtopia, med en play knap henover.

Big Data og kunstig intelligens bag selvkørende transport

Selvkørende busser og biler kan få de fleste til spidse ører af nysgerrighed. Har du til tider taget dig selv i at tænke: Hvordan ved en selvkørende bil, at der kommer en cyklist? Eller: Hvad hvis en person er ved at gå ud foran bilen? For er selvkørende transport overhovedet mere sikker, end når vi selv kører bilerne?

Der har aldrig været så enorme mængder af data som i dag. Det er data, som bliver genereret via vores brug af sociale medier, online shopping, brug af digitale kort og adskillige andre steder fra. Også vores biler og busser samler data sammen i stor stil, men store mængder af rå data skaber ikke i sig selv en intelligent bus.

En ting er sikkert: Kun de relevante data kan bruges som brændstof for at træffe den rette beslutning

Thomas Rosenquist, Senior Entreprise Architect i KMD

De relevante data danner det gode fundament, men skaber heller ikke i sig selv ikke den intelligente bus. Kunstig intelligens i sammenspil med de rette data kan til gengæld skabe intelligente, selvkørende busser. Det er en kombination, som tilsammen kan få det til at virke, som om busserne tænker selv. Kunstig intelligens er teknologien bag de algoritmer, der fyldes med den store mængde data og til sidst danner en selvkørende bils beslutningsgrundlag. Data, som allerede i dag eksisterer, men den selvkørende bil eller bus forstærker for hvert sekund sit beslutningsgrundlag med de mange sensorer, der hele tiden registrerer trafikken, vejrforhold, cyklister og meget mere, end hvad det menneskelige øje på et sekund kan bemærke.

Som førende leverandør af offentlig it er digitaliseringen af velfærds-Danmark central for KMD. Derfor er udviklingen af selvkørende transport et område, som KMD følger stærkt og støtter op om.

Varighed: 37:32

Medvirkende:

  • Kenneth Jensen, projektleder, Autonomous Mobility
  • Peter Sorgenfrei, CEO, Autonomous Mobility
  • Kumar Shridhar, Chief AI Scientist, Botsupply
  • Ginni Rometty, CEO, IBM