Mand sidder foran laptop

Hvordan øges sikkerheden i politiske systemer? Og hvordan kan nye digitale værktøjer være med til at skabe tillid til politiske systemer, demokratisk deltagelse, samarbejde og beslutninger?

Billede af Henrik Føhns, vært på podcasten Techtopia, med en play knap henover. 

TechTopia taler i ugens podcast med Jaromil, som bl.a. er hacker og medstifter af dyne.org. Det er en organisation, der kom til verden i kølvandet på finanskrisen og har til formål at udnytte nye digitale teknologier til at skabe tillid til politiske systemer. Dyne.org bygger decentrale netværk og platformen, som fremmer og understøtter netop det formål.

Høj sikkerhed og gennemsigtighed ønskes

Det vrimler med nye digitale teknologier, som får eller allerede har fået indvirkning på vores hverdag og den 4. industrielle revolution. Det er en revolution, som vil øge vores brug af teknologier, og hvor digitaliseringen vil nå nye højder i dagligdagen, uanset hvor vi befinder os.

Men hvilke digitale teknologier kan højne sikkerheden og øge gennemsigtigheden? Et af svarene kan være blockchain-teknologien. Det er en teknologi, som i høj grad er knyttet til den digitale valuta bitcoin, men kan også bruges til alt muligt andet. Blockchain gør det nemlig muligt at skabe sikre, gennemsigtige transaktioner, som kan være alt fra en overførsel af penge til en notering af en ejendomshandel, via en teknologi, som er uafhængig af traditionelle institutioner eller lande.

En blockchain er således en kæde af krypterede transaktioner og kan anvendes til troværdig registrering af disse transaktioner på tværs af uafhængige parter. Blockchain består altså af ”blokke af data”, som er bundet i én lang ”kæde”. Dataene i en blok består således af mange transaktioner af fx overførsler af penge eller i princippet en opdateret udgave af en borgers sundhedsjournal. Gennemsigtigheden består ved, at verificeringen af en ”blok” kommer fra adskillige uafhængige parter – og at intet kan slettes eller ændres i en blockchain.

”Blockchain er designet sådan, at der til brug for krypteringen af hver blok er et kompliceret regnestykke, som man skal udregne en såkaldt hashværdi for. Når værdien eller krypteringen er regnet ud, bliver den lagt på den nye blok i kæden,” forklarer Claus Krüger, som er Enterprise Architect i Office of Technology i KMD.

Bliv klogere på selve Blockchain, sikkerheden og gennemsigtigheden i teknologien her

Medvirkende:

  • Dennis ”Jaromil” Roio, cyberpunk, hacker, aktivist og medstifter af dyne.org
  • Rolf Ask Clausen, chefkonsulent, IDA

Varighed:

34:39