html kode

Passer de politiske partier godt på borgernes data, når de bygger deres hjemmesider op til kommunalvalget? Det har Techtopia spurgt en ekspert om. Læs også, hvordan du i næste uge kan følge resultaterne af valget.

Billede af Henrik Føhns, vært på podcasten Techtopia, med en play knap henover. 

Valgkampen raser rundt i de danske kommuner. Kampen om stemmerne foregår på gågader, i forsamlingshuse, på de sociale medier og på partiernes hjemmesider. Men hvor godt passer partierne på borgernes metadata på de hjemmesider? Hvor er hullerne i partiernes sikkerhed?

Det taler Henrik Føhns i ugens Techtopia med sikkerhedsekspert Keld Norman om. Han har kastet et kritisk blik hjemmesiderne og har desværre fundet masser af huller. I Techtopia opstiller Keld Norman en hitliste, men generelt er billedet ikke kønt. Der er masser af huller, som hackere kan udnytte. Så har politikerne styr på deres digitale baghave?

Klar før, under og efter valget

De kommende kommunal- og regionsrådsvalg fylder også meget hos KMD i disse uger. Siden 1970erne har KMD nemlig hjulpet kommunerne med at afvikle alt fra de lokale kommunalvalg over folketingsvalg og folkeafstemninger til valg til EU-parlamentet.

I disse dage er brevene med valgkort fx på vej ud til danskerne. Over 4 millioner valgkortbreve blev printet hos KMD i Ballerup i sidste uge. Med valgkort, brev og konvolutter blev det til mere end 50 ton papir, som postbudene er på vej rundt med.

Før det har forberedelserne bl.a. handlet om at få styr på kandidatlisterne, så vi kan vælge mellem de korrekte kandidater, når vi næste tirsdag møder op på de lokale skoler, idrætshaller og forsamlingshuse. På selve valgdagen håndterer KMD bl.a. digitale valglister i mange kommuner, så fortidens lange køer på valgstederne er forsvundet, fejl bliver minimeret, og der er behov for færre personale.

Når valgstederne lukker tirsdag kl. 20.00, bliver de mange kryds talt og registreret i KMD’s systemer, før de bliver sendt videre til bl.a. TV 2 og DR til brug for deres valgdækning tirsdag aften og de kommende dage.

I mange kommuner slår det lokale rådhus tirsdag aften dørene op til valgcafe for både politikere og borgere. Her vil alle på nært hold kunne følge den hektiske og næsten elektriske stemning, som opstår, mens stemmerne bliver talt. På skærme på rådhuset kan gæsterne følge kommunens resultater på kmdvalg.dk, efterhånden som de triller ind.

Vil du hellere fejre demokratiets festdag derhjemme, kan du på kmdvalg.dk dykke ned i alle resultaterne live på computer, mobil eller tablet. Her kan du følge resultaterne i din kommune og helt ned på dit eget valgsted. Valghjemmesiden er allerede i luften på kmdvalg.dk – og du kan også se siden i brug med resultaterne fra 2013.

Varighed: 50:07

Medvirkende:

  • Keld Norman, sikkerhedskonsulent, Dubex