To kvinder sidder foran computerskærm og arbejder

Der er for få kvinder i teknologivirksomheder, også i Danmark. Det er en udfordring, som er blevet taget af op af både kvindelige programmører og branchen selv. Techtopia kaster lys på problemet i denne uges podcast.

Billede af Henrik Føhns, vært på podcasten Techtopia, med en play knap henover. 

Kun omkring 25% af de ansatte i den danske IT-branche er kvinder. Og de færreste af dem programmerer.

Man skal ikke have besøgt eller arbejdet i ret mange teknologivirksomheder, før man begynder at savne noget - eller rettere nogen. Kvinder er nemlig en stor mangelvare i IT-branchen. Og det er noget skidt - ikke bare for kvinder og ligestilling, men også for de produkter og services, som virksomhederne producerer.

Det var noget, den unge programmør Tracy Chou undrede sig over. Hun indsamlede en stor mængde data om kvinder i tech-branchen, hvor antallet af kvinder i den amerikanske techindustri for første gang blev kortlagt. Resultatet var som ventet nedslående, men til gengæld skabte det et stort pres på IT-branchen for at ansætte flere kvinder.

Her er dumme spørgsmål obligatoriske

I Danmark er den selvlærte programmør Nynne Christoffersen stærkt inspireret af Tracy Chou. Hun laver workshoppen RailsGirls, hvor hun lærer andre kvinder at programmere i et miljø, hvor dumme spørgsmål er obligatoriske, fordi ingen mandlige nørder kan nedgøre dem.

Det er en problemstilling, som også bliver tacklet i folkeskolen. KMD støtter sammen med bl.a. andre medlemmer af brancheforeningen IT-Branchen projektet Coding Class i en række 6. klasser. Projektets leder er Martin Exner, tidligere stifter og formand for Coding Pirates. Pigerne har været en stor og positiv overraskelse i projektet, forklarer han.

”Pigerne oplever faktisk Coding Class på præcis samme måde som drengene. Når piger og drenge bliver eksponeret for kodning samtidig og har de samme forudsætninger, så ingen har en fordel frem for andre, så griber pigerne det i lige så høj grad som drengene og skaber virkelig gode resultater,” siger Martin Exner.

”Man kan sige, at det bare er et spørgsmål om, at man ikke selv er forudindtaget og tænker, at det er noget for drenge og præsenterer det på den måde,” fastslår han.

Krav om en kultur- og holdningsændring

I et større perspektiv er det en udfordring for Danmark, at der er for få teknologi-uddannede, påpeger KMD’s Chief Technology Officer, Hans Jayatissa. Det handler især om at forstå teknologiens muligheder og kunne bidrage til at etablere it-løsninger inden for mange områder. En af vejene til at løse den udfordring er at tiltrække flere kvinder til branchen.

”Det handler først og fremmest om at få pigerne mere involverede i teknologi. Der er et mærkeligt misforhold mellem, at vi er et af de lande i verden, hvor der er størst lighed mellem kønnene, og at vi samtidig har en meget skæv kønsfordeling på teknologiuddannelser og arbejdspladser. Det kræver således både en kultur- og holdningsændring, men også et bedre udbud af uddannelser og studiemiljøer, som tiltrækker kvinder,” siger Hans Jayatissa.

Varighed: 44:40

Medvirkende:

  • Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation, IT-Branchen
  • Tracy Chou, programmør og stifter af Project Include
  • Nynne Christoffersen, programmør hos Karnov og arrangør af Rails Girls CPh og Hackyourfuture

Nyt fra KMD

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her