En mønt med et stort B på

Der bliver for tiden skrevet artikler om bitcoin hver dag. Men hvad handler bitcoin og kryptovaluta egentlig om? Det har Techtopia sat sig for at undersøge i selskab med bitcoin-pioneren Hans Henrik Hoffmeyer.

 Billede af Henrik Føhns, vært på podcasten Techtopia, med en play knap henover.

Bitcoin stiger og falder i værdi. Men hvad handler kryptovaluta egentlig om?

2017 var året, hvor kryptovaluta for alvor tog fart, da værdien af én bitcoin steg fra i starten af året at have en værdi på ca. $800 til i december at være steget til næsten $20.000.

Det har trukket avisoverskrifter over hele verden og fået mennesker, som aldrig havde hørt om kryptovaluta, til at investere i den hypede, digitale møntfod.

Bitcoin er nemlig ikke alene. Væksten i bitcoins værdi blev i 2017 slået af den for de fleste ukendte kryptovaluta Ripple, der i 2017 øgede sin værdi med intet mindre end 36.018 pct. I januar 2017 kostede den blot 0,006 dollars. Ved udgangen af året kostede den 2,9 dollars. Ripple er kun én af flere kryptovalutaer, som steg hurtigere i værdi end bitcoin.

Techtopia spørger bitcoinpioner Hans Henrik Hoffmeyer, som er Senior Vice President i Smart Payments - et datterselskab til Nets - hvad det her går ud på?

Han tegner en hypekurve for kryptovaluta, der går fra nysgerrighed over eufori til skuffelse og slutter i en reel forståelse af et nyt paradigme for penge, værdier, investeringer og transaktioner. Og hvad det kommer til at betyde for samfund og arbejdsmarked.

Hvad skaber sikkerhed og tillid i kryptovaluta?

Blockchain er teknologien bag bitcoins, der erstatter en troværdig mellemmand eller tredjepart i transaktionen mellem to partner, som i udgangspunktet ikke nødvendigvis stoler på hinanden. Blockchain-teknologien benyttes til at skabe tillid i et ellers ikke tillidsfyldt rum.

En blockchain er en kæde af krypterede transaktioner, der består af ”blokke af data”. Blokkene samles i én lang kæde, hvoraf data fra hver blok består af mange transaktioner. Størrelsen på blokkene er af varierende størrelse, men i den fælles åbne blockchain skabes der hvert 10. minut en ny blok. Den åbne fælles blockchain består derfor af over 485.000 blokke, der alle er en del af én samlet kæde, hvor især bitcoin-transaktioner fylder.

”Der er ingen tvivl om, at blockchain fremadrettet vil være en vigtig teknologi på områder, hvor vi netop ønsker gennemsigtighed og høj sikkerhed, og hvor vi måske gerne vil afskaffe nogle af de mellemmænd, som tjener mange penge på at håndtere vores transaktioner,” siger Claus Krüger, som er Enterprise Architect i Office of Technology i KMD.

Du kan læse meget mere om blockchain, den overvældende sikkerhed i teknologien og disruption-potentialet her.

Blockchain – mere end en teknologi bag kryptovaluta

Blockchain-teknologiens anvendelsesmuligheder rækker længere end kryptovaluta. KMD Venture og tech- startup-virksomheden Testaviva samarbejder om anvendelse af teknologien i praksis. Testaviva udbyder oprettelse, digitalisering og håndtering af juridiske dokumenter online. Sikkerhed er derfor i højsæde for virksomheden, hvorfor blockchain-teknologien er en central teknologi at arbejde med.

”Logistik-, medicinal- og fødevarebranchen er områder, hvor det vil være oplagt at bruge blockchain, fordi den let kan anvendes til at spore et produkt gennem alle led i produktionen. Men derudover er der også mange digitale muligheder, når det gælder transaktioner og værdikæder, ejerskab, nye betalingsmodeller eller rettigheder,” tilføjer Claus Krüger.

Varighed: 35:58

Medvirkende:

  • Henrik Hoffmeyer, Senior Vice President, Smart Payments

Nyt fra KMD

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her