En åben bærbar computer, hvor der ligger et stetoskop ovenpå.

Når en dansker ringer til 112, skal kunstig intelligens høre efter, om mennesket i den anden ende er midt i et hjerteanfald. Techtopia fortsætter også sin rejse ind i kryptovalutaens verden.

Billede af Henrik Føhns, vært på podcasten Techtopia, med en play knap henover. 

Kan en kunstig intelligens høre, om der er tale om et hjerteanfald, når en borger ringer til 112? Svaret er ja. Maskinlæring fra det danske firma Corti, der har speciale i analyse af stemmer og tale, har analyseret 150.000 samtaler på 112 og kan nu assistere personalet på akuttelefonen.

Det er dog stadig et forsøg, som skal gennem en videnskabelig test, men de foreløbige resultater af samarbejdet mellem menneske og maskine er nu så gode, at de også vækker international opsigt. Techtopia taler i denne uge med CEO Andreas Cleve fra Corti og Freddy Lippert, som er læge og direktør for Region Hovedstadens Akutberedskab.

Samtidig fortsætter Techtopias opdagelsesrejse i kryptovalutaens verden. I denne uge bliver en IT-advokat taget med til råd for at få hjælp til at forstå, hvordan man får risikovillige investeringer via kryptovaluta – og der bliver taget hul på begrebet ”smarte kontrakter”.

Smarte kontrakter kan disrupte brancher

Kryptovalutaer som Bitcoin bygger på blockchain-teknologien, som kan bruges til meget andet end digitale penge. Indbygget i teknologien er nemlig de såkaldte ”smarte kontrakter”, som betyder, at vi kan gennemføre transaktioner af alt fra penge til dokumenter uden den klassiske mellemmand.

”Traditionelt overfører vi penge til hinanden via en bank, som er den troværdige mellemmand, som også tjener penge på transaktionen. Men med blockchain i ryggen kan man springe banken over, uanset om man stoler på den, man er i gang med at handle med eller ej,” forklarer Claus Krüger, som er Enterprise Architecht i Office of Technology i KMD.

”Sikkerheden og brugen af disse smarte kontrakter gør det nemlig muligt at lade blockchain håndtere transaktionerne, betingelserne og betalingerne – og skære mellemmanden ud af regnestykket,” siger han.

Men hør selv podcasten for at høre, hvordan smarte kontrakter skal hjælpe Techtopia på vejen mod deres egen kryptovaluta – enten her på siden eller alle steder, hvor du normalt henter dine podcasts.

Varighed: 42:45

Medvirkende:

  • Andreas Cleve, CEO, Corti
  • Freddy Lippert, læge og direktør, Region Hovedstadens Akutberedskab
  • Martin von Haller Grønbæk, IT-advokat, Bird and Bird.