Cars on a bridge

Henrik Føhns jokker sømmet i bund og besøger IBMs Internet of Things-center i München for at se, hvad BMWs topmodel i8 har af intelligente sensorer – og så er der debat om brugen af IoT i Danmark.


Billede af Henrik Føhns, vært på podcasten Techtopia, med en play knap henover. 


IBM har skilt BMWs topmodel i8 ad for at udstille sportsvognens batteri af indbyggede sensorer.

Sensorer er øjne og ører, ja - sensorer er sanser for kunstig intelligens, der skal fortælle os om alt det, der foregår i vores analoge verden. Alt det, som vi ikke kan sanse og analysere, fordi der er for mange data, og vi mennesker har for lidt regnekraft.

 

IBM har åbnet IoT Watson Center i München for at hjælpe virksomheder med Internet of Things. Et af de første projekter involverer fire styks BMW i8. Techtopia jokker sømmet i bund og hører om IoT i München.

 

Men hvor står Danmark i den fagre nye verden af IoT? Og hvor står produktionsdanmark? Alle de analoge virksomheder, som skal digitaliseres for at få mere effektive arbejdsgange og højere konkurrenceevne. Det debatterer formanden for IDA med direktøren for DI Digital live på scenen med Techtopia.


Internet of Things kan løse mange af verdens problemer
”Det intellektuelt fascinerende ved Internet of Things er tanken om, at man smelter den fysiske og den virtuelle verden sammen. At man udstyrer den fysiske verden med noget, der gør det muligt for dig at styre eller overvåge den med software. Vi kan slet ikke endnu forestille os, hvad det giver os af muligheder, men det er helt vildt, hvad der kan opstå af nye anvendelser,” siger Søren Brandt, som er Principal Enterprise Architect i Office of Technology i it-virksomheden KMD.

Allerede i dag har mange danskere oplevet, at deres aflæsning af fx varme eller vand foregår digitalt og uden et besøg fra forsyningsselskabet. Det er et eksempel på Internet of Things, som potentielt gavner både selskabet og forbrugerne – men også kan gavne klimaet.

”Mange af verdens grundlæggende problemstillinger om fx energioptimering, kan måske gøres langt bedre med mere data og information. Men man kunne også forestille sig, at man som vandforsyning via Internet of Things på forhånd kunne forudsige, hvor noget er ved at gå i stykker, fordi systemet er intelligent. På den måde kunne man reparere skader på fx kloaksystemet, før de opstår i stedet for at lave store udskiftninger af områder, som måske kunne holde flere år,” siger Søren Brandt.

 

Varighed: 36:32

 

Medvirkende:

Claus Klint, IoT Direktør, IBM Danmark

Lars Frelle-Petersen, direktør, DI Digital

Thomas Damkjær Petersen, formand, Ingeniørforeningen IDA