Foto af en storby om natten

Der er både udfordringer, når det gælder sikkerhed og privatlivets fred, men nutidens storbyer kæmper alle for at blive smart cities. Henrik Føhns gør dig klogere på byens udfordringer i ugens podcast.

Billede af Henrik Føhns, vært på podcasten Techtopia, med en play knap henover.

Hvis du bor i en smart city, så er du via din smartphone i konstant friktionsløs kontakt med byens mange tilbud lige fra parkering til leje af cykler eller håndtering af affald. 

På globalt plan kæmper storbyer om at være den smarteste smart city, og selvom Cairo, København og Shanghai ikke ligner hinanden på overfladen, så deler de utroligt mange af de samme problemstillinger i bestræbelsen på at blive smart. 

Det handler om at implementere internet of things (IoT), der ikke bare er en teknologisk udfordring men også en udfordring for privatlivets fred og omgangen med borgernes private data.

I Kina tænker man ikke meget over den side af sagen, men i Danmark funderes der over, hvad det betyder, når Rådhuspladsen bliver en del af internettet?

Kan bedre udnytte tid og energi

Formålet med en smart city er at gøre byerne lettere at leve i for deres beboere, forklarer Lars Vedel Nørgaard, som er Enterprise Architect i KMD.

”Hvis man forestiller sig en situation, hvor alt er forbundet, og vi kan måle på alting, så vil man kunne opnå en bedre udnyttelse af tid, som måske er det, man lægger mærke til først, fordi byen på en intelligent måde kan styre trafikken, så der ikke opstår trafikpropper ved hjælp af sensorer,” siger Lars Vedel Nørgaard, som er Enterprise Architect i Chief of Technology i KMD.

”Smart cities handler om at blive mere effektive. Vi skal kunne bruge vejene mere intelligent, og vi skal undgå spild af energi. Der kommer til at være en kæmpe ketchup-effekt snart på det her område, både når det gælder trafik og energi,” forudser Lars Vedel Nørgaard.

Han ser dog især to problemer med de smarte byer. Den ene bekymring handler om privacy eller privatlivets fred. For hvis de intelligente byer skal holde styr på, hvor folk er og bevæger sig hen, så udfordrer det vores behov for privatliv.

”Selv om det er til gavn, så er det jo overvågning, som man godt kunne forvente en stor modstand imod. Så overvågningen skal være anonym på en intelligent måde. Det er en bekymring, som skal løses,” siger Lars Vedel Nørgaard.

”Den anden bekymring handler om sikkerhed. Lige så snart man centraliserer styringen af en hel by, vil man have et sikkerhedsissue, som også skal håndteres. Hver sker der, hvis en smart city bliver hacket? Det er jo noget, der kan lade sig gøre, hvis alt er bundet sammen. Så systemet skal laves så sikkert som muligt, og så bør der være en manuel fallback-mulighed, så samfundet ikke går i stå, hvis tingene pludselig ikke virker,” siger han.

Varighed: 31:11

Medvirkende:

  • Martin Brynskov, lektor, Institut for Kommunikation og Kultur - Informationsvidenskab, Aarhus Universitet
  • Lu Yin, innovation officer, Innovation Centre Denmark i Shanghai