Hånd, der holder smartphone med goal station app åben foran en goal station bane

Hvordan kan man udnytte elementer fra computerspil til at få børn og unge i gang med mere motion? I Aalborg skal den teknologisk avancerede træningsbane Goal Station bryde barriererne mellem de digitale spil og det fysiske spil på fodboldbanen.

Fortnite, Minecraft, Counter Strike, League of Legends. Listen over moderne computerspil er uendeligt lang. Det er ikke noget nyt, for generationer af især børn og unge har brugt mange timer på digitale spil fra fortidens spillehaller over de personlige computere til konsoller, onlineplatforme og mobiltelefoner.

Derfor ligger det måske lige til højrebenet at udnytte elementer fra spilleverdenen til også at få de unge til at lave noget andet end at sidde stille foran skærmen – nemlig at bevæge sig ud på fodboldbanerne godt hjulpet på vej af teknologi, data og ’gamification’, altså at gøre en aktivitet til et spil. Det er et af målene for et nyt samarbejde mellem Goal Station og superligaklubben AaBs moderklub AaB af 1885.

Goal Station er en fysisk træningsbane proppet med teknologi, som konstant måler spillernes performance. Resultaterne får spillerne direkte via en tilhørende app på mobilen, hvor de kan følge deres egen udvikling eller måle sig mod deres venner. Træningsbanen er oprindeligt tænkt som et værktøj til klubbernes professionelle spillere og talenter, men i AaB er målet i høj grad også at få helt andre typer af børn og unge til at opleve glæden ved fodbold og motion.

”Goal Station er virkelig egnet til at bringe ’gamification’ ind i fodboldtræningen. Selv om der er masser af konkurrence i fodbold, så kan det normalt være svært at måle sig mod andre, men det kan vi lave om på,” forklarer Peter Devantier Sønderskov, som er forretningsudvikler og produktchef i KMD, der bl.a. er medejer af Goal Station Digital.

 

Goal Station er virkelig egnet til at bringe 'gamification' ind i fodboldtræningen. Selv om der er masser af konkurrence i fodbold, så kan det normalt være svært at måle sig mod andre, men det kan vi lave om på.

peter devantier sønderskov, forretningsudvikler og produktchef i kmd

”De unge mennesker er vant til at spille fx Fortnite, så de kender i høj grad en verden, hvor det handler om at spille, om at konkurrere og om at måle sig i forhold til de andre spillere i det samme spil. Med Goal Station har vi taget gamer-verdenen ud på fodboldbanen ved at lave nogle digitale værktøjer, der gør, at de unge efter en træning får deres resultater og kan måle sig mod hinanden. Det spil, de deltager i på træningsbanen, kommer derfor til at minde om det, de også gør derhjemme ved deres computer,” siger Peter Devantier Sønderskov.

I den østlige del af Aalborg, hvor den nye Goal Station er placeret, er det håbet, at både de lokale talenter og mange andre får lyst til at spille sig til en ny interesse for fodbold og fysisk udfoldelse.

”Der er ikke nogen tvivl om, at Goal Station i sin enkelhed lægger op til en mere motiverende træning og en lyst til at prøve noget mere og også træne individuelt. Når vi først rammer de eksisterende unge fodboldspillere med den mere spilorienterede træning, så er vi sikre på, at det også vil trække den næste flok børn og unge med ud på banen. Det er måske dem, der vakler mellem, om de skal spille mere Fortnite eller spille på fodboldbanen,” siger Peter Devantier Sønderskov.

Der er ingen tvivl om, at Goal Station i sin enkelhed lægger op til en mere motiverende træning og en lyst til at prøve noget mere og også træne individuelt. Når vi først rammer de eksisterende unge fodboldspillere med den mere spilorienterede træning, så er vi sikre på, at det også vil trække den næste flok børn og unge med ud på banen. Det er måske dem, der vakler mellem, om de skal spille mere Fortnite eller spille på fodboldbanen.

peter devantier sønderskov, forretningsudvikler og produktchef i kmd

”Når tusindvis af træningstimer bliver konverteret til data og bliver gjort til et spil, så vil flere unge føle, at det også kan være noget for dem at få bevæget sig og få spillet et fysisk spil. Vores gamification af fodbold vil gøre sporten mere genkendelig og attraktiv for gamerne, så de nemmere kan vælge fodbold ved siden af Fortnite,” siger han.

AaBs nye Goal Station er støttet af Sydbank Fonden og kan både bruges af klubbens unge talenter og være med til at motivere alle børn og unge i området til at dyrke motion.

 

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om data og analyse. Så er du blandt de første, der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her

Seneste indsigter